Το νέο του site www.chefevaggelou.gr ανέβηκε πριν λίγες μέρες και είναι όπως ακριβώς το περίμενε κανείς από τον άνθρωπο, που καθόρισε καταλυτικά την ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας τα τελευταία 40 χρόνια, επιμένοντας ότι πρέπει να αποτελέσει διεθνές brand name. Ο executive chef του Makedonia Palace, Σωτήρης Ευαγγέλου μιλά στο olivemagazine.gr για την πίστη του στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι άνθρωπος που καταπιάνεται με πολλά. Για την ακρίβεια, βρίσκεται μόνιμα σε δημιουργικό αναβρασμό. Δεν γίνεται διαφορετικά όταν έχεις να διευθύνεις μερικές από τις μεγαλύτερες κουζίνες της Ελλάδας. Όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε αξία. Γιατί με 40 χρόνια καριέρα στα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, Μεγάλη Βρεταννία, King George, Μakedonia Palace, επηρέασε όσο λίγοι την εικόνα της ελληνικής κουζίνας διεθνώς με ύμνους για τα πιάτα του.

Το 2004 αναλαμβάνει executive chef στο King George μετά μια θητεία σε μεγάλες κουζίνες του εξωτερικού και από εκεί στα ξενοδοχεία Corfu Imperial και Μakedonia Palace. Έναν χρόνο χρόνο αργότερα βρίσκεται στο Intercontinental τη λαμπρή δεκαετία του. Και από το 2010 μέχρι το 2017 επιστρέφει στο King George και τη Mεγάλη Βρεταννία ως complex executive chef, εφαρμόζοντας μια κοσμοπολίτικη ελληνικότητα.

Πιάτα που πρώτη φορά μπαίνουν στα τραπέζια του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της χώρας, γιουβέτσι, γεμιστά, σούπες -αχ! οι σούπες του δουλεμένες με την τεχνική και τις γνώσεις μιας μεγάλης κουζίνας- παίρνουν τα εύσημα από τους φιλοξενούμενους που επιτέλους, δοκιμάζουν την παράδοση στην αρτιότητά της.

Δεν ήταν εύκολο μια εποχή όπου η εστιατορική σκηνή της χώρας ορκιζόταν στο fusion. «Να μην παρεξηγηθώ, έχω μεγάλο σεβασμό στη γαλλική ή την ασιατική κουζίνα. Ένας επισκέπτης που έρχεται πρώτη φορά, όμως, στην Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει ελληνικά πιάτα. Και εμείς, θέλουμε να κλείνει τα μάτια, να ξέρει ότι αυτό που τρώει είναι μουσακάς ή παστίτσιο».

Και για όσους κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει την επιστροφή στην ελληνική κουζίνα ως πατριδολατρία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ο Σωτήρης Ευαγγέλου έχει την απάντηση: «Η ελληνική κουζίνα είναι συνεχής στο χρόνο. Δεν πιστεύω στη νέα ελληνική κουζίνα. Τι σημαίνει νέα; Η παλιά δεν ήταν καλή; Η ελληνική κουζίνα είναι ένα κράμα ανθρώπων, ιστορίας, πολιτισμών που έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό τοπόσημο στο γαστρονομικό χάρτη».

«Την τελευταία φορά που πήγα στο Σαν Σεμπαστιάν, ένα μικρό τουριστικό λιμάνι της Ισπανίας που αποτελεί γαστρονομικό προορισμό με βραβευμένα εστιατόρια, ακόμα και τα ιταλικά είχαν ισπανική κουζίνα. Και για μας ήταν από την αρχή συνειδητή επιλογή. Ειδικά σε έναν ξενοδοχειακό χώρο που αποτελεί ιδανικό τόπο να χτίσεις ένας διεθνές brand name. Έχουμε σπάνια πρώτη ύλη και σπάνια παράδοση. Ο δικός μας ρόλος είναι να την αναδείξουμε. Ξεκινώντας από το βασικό: την πίστη στην ελληνική κουζίνα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της».

Τον Απρίλιο του 2017, όταν πλέον κλείνει o κύκλος της Αθήνας και ανεβαίνει στη βασίλισσα του βορρά αναλαμβάνοντας executive chef στο Makedonia Palace, αναμορφώνει μια ακόμα φορά την εικόνα της κουζίνας της πόλης προτείνοντας στην κάρτα του σούπα μοσχαροκεφαλή, κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο και τον περίφημο μουσακά του. Και από δίπλα, κουλούρι με ταχίνι, χαλβά και εσπεριδοειδή και εκμέκ τσουρέκι. Αν τον ρωτήσετε ποια η κινητήριος δύναμη της έμπνευσης θα απαντήσει η αγάπη για το φαγητό. Έτσι όπως το θυμάται, έτσι όπως το γεύτηκε, έτσι όπως το φαντάζεται.


Ζυγούρι με κριθαράκι στη γάστρα

Με βαθιά γνώση για τα προϊόντα της γης -κάτι καθόλου αυτονόητο στις μέρες μας- και με μια καθαρότητα γραφής που αποτελεί σήμα κατατεθέν του. Γι’ αυτό και άργησε να κάνει το βήμα για ένα site. «Ήθελα ένα χώρο που να μπορώ να δείξω ποια είναι πραγματικά η ελληνική κουζίνα. Με τις τεχνικές ενός σεφ αλλά μια ελληνική κουζίνα γνήσια, αυθεντική και αυτούσια».

Και το www.chefevaggelou.gr που ανέβηκε πριν λίγες μέρες, είναι αυτό ακριβώς. Ένα ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας με την ίδια χάρη και ακρίβεια που στήνει τα πιάτα του. Μια σειρά από οικογενειακές συνταγές πάνω σε προϊόντα του τόπου: χειμωνιάτικα γιουβαρλάκια, βλητόπιτα, σκορδάρι, ένα δυναμωτικό φαγητό που έπαιρναν στα χωράφια, αγιορείτικη ψαρόσουπα και γαρίδες με κριθαράκι γιουβέτσι, ένα θαυμαστό πιάτο στα χέρια του.

Ήδη μάλιστα, παράλληλα με το opening του νέου ελληνικού εστιατορίου του Makedonia Palace καθώς και την επιμέλεια των εστιατορίων του Porto Carras, δουλεύει μια νέα σειρά βιβλίων για τη μαγειρική παράδοση της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θράκης καταγράφοντας τη γνώση κάθε τόπου πριν χαθεί. «Το θεωρώ υποχρέωση», εξηγεί. «Είναι η στιγμή για μια νέα συστηματική προσπάθεια ώστε η ελληνική κουζίνα να αποδείξει αυτό που πραγματικά είναι. Μια παρακαταθήκη μνήμης για το μέλλον».

Φωτογραφίες: Makedonia Palace, Ιωσιφίνα Σβανιά

Δείτε όλες τις συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Chef’s Table: Σωτήρης Ευαγγέλου (Makedonia Palace)

10 chef στην κουζίνα μας

Η νέα γαστρονομική ταυτότητα του ανανεωμένου Makedonia Palace