Πώς θα σας φαινόταν αν σε ένα ταξίδι στην Κίνα σας σέρβιραν για πρωινό κρουασάν με σοκολάτα; Σκεφτείτε τι θα αισθανόσασταν αν στα Μάτσου Πίτσου πρόσφεραν σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα. Ή στη Νέα Υόρκη, γιαούρτι με μέλι και καρύδια; Στον Πύργο του Άιφελ θα τρώγατε για πρωινό λαλάγγια; Μήπως στο Big Ben θα αναζητούσατε σφακιανή πίτα με ξινομυζήθρα;

Προφανώς θα ήταν για γέλια, ενδεχομένως και για «νεύρα». Το σίγουρο είναι πως το γεγονός δεν θα περνούσε απαρατήρητο και πολύ πιθανόν ένα μοίρασμα στα social media να κέρδιζε πολλές καρδούλες και αστεία σχόλια. Ο ταξιδιώτης, φίλος ή άγνωστος, θέλει να γνωρίζει καλύτερα τον τόπο που επισκέπτεται, να ανακαλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, να συλλέγει γνώσεις, γεύσεις και εμπειρίες.

Το πρωινό γεύμα είναι προσωπική υπόθεση και οι συνήθειες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι Έλληνες μπορεί να προτιμούν πιο ελαφριές επιλογές, όπως έναν γρήγορο καφέ και κουλούρι ή τοστ ή απλώς ένα μπολ με δημητριακά και γάλα. Όταν όμως πρόκειται να φιλοξενήσουμε φίλους μας ή όταν πρόκειται να σχεδιάσουμε το πρωινό σε ένα ξενοδοχείο που δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τότε προσφέρουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο και περισσότερο, ιδανικά ελληνικό.

Γιατί να είναι ελληνικό το πρωινό;

Η αξία της εντοπιότητας, δεν είναι μια θεωρία για να βαριόμαστε, αντίθετα είναι μια σύγχρονη τάση που αναδεικνύει ό,τι παράγει η γη, ο πολιτισμός και η παράδοση του κάθε τόπου. Άλλωστε, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέγουμε τρόφιμα που διανύουν όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν στο πιάτο μας, να περιέχουν φρέσκα συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία μας και δεν επιβαρύνουν ούτε τον οργανισμό, ούτε το περιβάλλον. Πρέπει να αφηγούνται μία ιστορία, να ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και ούτε λίγο, ούτε πολύ, να αναδεικνύουν το ελληνικό brand name. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετήσουμε τη σύνθεση του ελληνικού πρωινού. Πρόκειται για την ταυτότητά μας. Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά.

Ψωμί και αρτοσκευάσματα

Το φρεσκοψημένο προζυμένιο καρβέλι αποτελεί βασικό στοιχείο στο ελληνικό πρωινό. Σερβίρεται κομμένο σε φέτες και έχει αντοχές αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα, σε αντίθεση με άλλα ψωμιά που μετά από λίγες ώρες πανιάζουν ή σκληραίνουν. Αν τοποθετηθεί σε πλεκτό καλάθι, τυλιγμένο με λινή πετσέτα, ζεσταίνει το σκηνικό και προσδίδει φροντίδα. Τα εμβληματικά κουλούρια Θεσσαλονίκης, ανήκουν στις δημοφιλείς επιλογές, ενώ τα κατά τόπους αρτοσκευάσματα όπως τα παξιμάδια Κυθήρων, τα λαλάγγια, τα τηγανόψημα, ελιόψωμα κτλ., αναδεικνύουν την εντοπιότητα και προσφέρουν μια έξτρα επιλογή σε όσους αναζητούν έξτρα γεύση.

Ελληνικές πίτες

Αποδεδειγμένα οι ελληνικές χωριάτικες πίτες δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Μπουγάτσα, τυρόπιτα και σπανακόπιτα ανήκουν στις τοπ επιλογές και αφηγούνται ιστορίες με νοσταλγική διάθεση, όπως πχ. «τις φτιάχνει ο γυναικείος συνεταιρισμός μόνο για εμάς», «το φύλλο το ανοίγει η γιαγιά μας». Επιπλέον, οι πίτες αποτελούν ένα νόστιμο τρόπο για να αξιοποιηθούν τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως μπορεί να είναι κάποια φρούτα, τοματίνια, αλλαντικά και τυριά που πλησιάζουν στα όριά τους. Άλλωστε αυτό είναι και μέρος της ιστορίας που αφηγείται η ελληνική πίτα, η οποία έχει ενταχθεί στην άυλη Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας. (https://ayla.culture.gr/ διατροφική-πολιτιστική-κληρονομιά-τ/ ).

Ελληνικό γιαούρτι, ελληνικά τυριά και βούτυρο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια κατηγορία που κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων. Περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες ή μικρότερες παραδοσιακές βιοτεχνίες, οι οποίες εκτός από γάλα, παράγουν τυρί, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Ειδικά το διάσημο στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι, γνωστό για την κρεμώδη και παχιά υφή του, αποτελεί βασικό συστατικό στο δικό μας πρωινό. Σερβίρεται συνήθως με μέλι, φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς για πρόσθετη γεύση και θρεπτική αξία.

Διάφορα είδη τυριών, πολλά από αυτά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ, δεν πρέπει να απουσιάζουν από το πρωινό. Ίσως η φέτα να μην συνηθίζεται το πρωί, ωστόσο, όταν απευθύνεται σε επισκέπτες από άλλες χώρες, είναι ένα προϊόν που περιμένουν να γευτούν. Μια ποικιλία τυριών με γραβιέρα, κασέρι, μελίχλωρο, λαδοτύρι, ανθότυρο και κατίκι πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο κεφάλαιο «βούτυρο» θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με ενσυναίσθηση. Μια πλάκα ελληνικού βουτύρου με συνοδευτικό εργαλείο σερβιρίσματος ή μικρά βαζάκια με μετρημένη μερίδα των 20γρ, αναβαθμίζουν τη συνολική εικόνα. Άλλωστε, οι ατομικές μερίδες που τυποποιούνται σε πλαστικό, αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν υποχρεωτικά και θα πρέπει να σκεφτούμε πιο βιώσιμες λύσεις.

Ελληνικό μέλι

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων μέλισσας. Οι κλιματικές συνθήκες βοηθούν στην ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλια με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όχι μόνο σε γεύση και υφή αλλά και σε ισχυρισμούς διατροφής. Το νομαδικό έργο των μελισσοκόμων δίνει πολύπλοκες γεύσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα. Θυμάρι, πεύκο, βελανιδιά, έλατο, ερείκι, κουμαριά, καστανιά και μία τεράστια ποικιλία από αρωματικά ανθόμελα, όλα συνδυάζονται ιδανικά με το ελληνικό γιαούρτι, σε προζυμένιο ψωμί, σε φρουτοσαλάτες και για τους πιο απαιτητικούς, σε κίτρινα τυριά. Η παραγωγή ελληνικού μελιού είναι μεγάλη και μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες, ενισχύοντας το προφίλ μας.

Ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις υψηλής ποιότητας ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται συχνά σε ένα ελληνικό πρωινό, είτε ως αυτόνομα είδη είτε ως προσθήκες σε πιάτα όπως είναι οι σαλάτες. Οι ισχυρισμοί διατροφής που ανακοινώνονται τα τελευταία χρόνια ενισχύουν το προφίλ μιας ισορροπημένης διατροφής και των γευμάτων που δίνουν ενέργεια και ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό. Αν στο τραπέζι ή στο μπουφέ προσθέσουμε 2 ή 3 εναλλακτικές προτάσεις με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, όπως πχ. Κορωνέικη, Μάρκης, Μεγαρίτικη, Κολοβή κτλ, θα κερδίσουμε σίγουρα τις εντυπώσεις.

Φρούτα και καρποί

Σε μια χώρα εύφορη σαν την Ελλάδα, δε γίνεται να απουσιάζουν τα φρούτα, σε διάφορες μορφές. Φρέσκα, αποξηραμένα, χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων από πορτοκάλια, σταφύλια, σύκα, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, μπανάνες Κρήτης και άλλα, όλα γίνονται συχνά μέρος ενός ελληνικού πρωινού και προσαρμόζονται ανάλογα την εποχή και την περιοχή. Αντίστοιχα, ισχύει και για τους ελληνικούς ξηρούς καρπούς όπως είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι αραχίδες. Σε αυτή τη θεματική ενότητα ανήκει το ταχίνι, τα βούτυρα καρπών και τα εναλλακτικά ροφήματα.

Καφές ή τσάι

Ελληνικό πρωινό χωρίς καφέ δε γίνεται. Άλλωστε για κάποιους Έλληνες το πρωινό περιλαμβάνει μόνο καφέ, γι’ αυτό και αναζητάμε δυνατές και πλούσιες γεύσεις. Ο ελληνικός καφές στη χόβολη δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο στιγμιαίος καφές, με τον μεγάλο όγκο συμπυκνωμένου αφρού μπορεί να μην είναι πλέον δημοφιλής, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στην περίπτωση που τον ζητήσουν οι καλεσμένοι μας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ελληνικά αφεψήματα από βότανα όπως τσάι του βουνού, χαμομήλι, μέντα ή μείγματα ελληνικών βοτάνων που ταιριάζουν πολύ και αναδεικνύουν το ελληνικό μέλι.

10 Ελληνικά Προϊόντα που κάνουν το Ελληνικό Πρωινό Ξεχωριστό

Προζυμένιο ψωμί
Το Betty΄s Bakery αναβιώνει και εκσυγχρονίζει το παραδοσιακό ψωμί που ζυμώνεται με φυσικό προζύμι, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, που ακολουθούν όλες τις σύγχρονες τάσεις. Λευκό με ελαιόλαδο και θυμάρι, πολύσπορο με κουρκουμά και μπούκοβο, 100% ολικής, παραδοσιακό ηπειρώτικο, ακόμα και με σοκολάτα σε αλεύρι ολικής άλεσης. Αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα συντηρείται σε πανί ή νάιλον σακούλα και παραμένει φρέσκο για περίπου 5 μέρες, ενώ μετά προτείνεται να ζεσταθεί στο φούρνο ή σε τοστιέρα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.bettysbakery.gr/.

Αγελαδινό βούτυρο
Το παραδοσιακό βουτυροκομείο Milba επαναπροσδιορίζει το ελληνικό βούτυρο. Με την υπογραφή «όπως παλιά» δίνει νέα πνοή στην αυθεντική ποιότητα και γεύση του ζωικού λίπους και δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα όχι μόνο για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, αλλά και για το πρωινό. Ειδικά για το ελληνικό πρωινό προτείνει αγελαδινό βούτυρο σερβιρισμένο σε πλάκα των 250γρ που κόβεται με το μαχαίρι βουτύρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.milba.gr/.

Σφακιανή πίτα
Τα «Μερακλίδικα» Κυριακάκη, είναι μια οικογενειακή υπόθεση στην οποία το προσωπικό μεράκι συνταιριάζεται με την σύγχρονη τεχνολογία. Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από τυποποιημένη γραμμή παραγωγής καθώς σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν χειροποίητη εργασία. Στη γκάμα των προϊόντων έχουν, μεταξύ άλλων, μπουγάτσα, μυζηθροπιτάκια και παραδοσιακή Σφακιανή πίτα που αποτελείται από λεπτό φύλλο με μια στρώση ξινής μυζήθρας στο εσωτερικό της. Ετοιμάζεται γρήγορα στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρεται με μέλι, κατά προτίμηση κρητικό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.meraklidika.gr/.

Μέλι κωνοφόρων και ανθέων καστανιάς
Σκοπός της Beekeeper Family Papadopoulos είναι να ταξιδεύει τις μέλισσες σε επιλεγμένες περιοχές, να εξάγει το μέλι με τις πιο πιστοποιημένες διαδικασίες και να το συσκευάσει με στόχο να φτάνει σε κάθε οικογένεια όσο παρθένο και φυσικό ήταν μέσα στην κηρήθρα. Το μέλι ακακίας, το μέλι από παλιούρι, το μέλι κωνοφόρων και πολύκομπου, είναι μερικά από τα σπάνια είδη τους.

Ειδικά για την παραγωγή του βιολογικού μελιού κωνοφόρων και ανθέων καστανιάς, χρειάζεται να ταξιδέψουν οι κυψέλες από την Καστοριά έως τη Χαλκιδική. Το τελικό προϊόν είναι μοναδικό στο άρωμα και στη γεύση, είναι πιο παχύρευστο σε σχέση με τα ανθόμελα λόγω των κωνοφόρων δέντρων και η κρυστάλλωση γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό μέσα σε ένα έτος. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.beekeeperfamily.com/.

Μαρμελάδα φράουλα με μέλι και μαστίχα
Η φράουλα ανήκει στις δημοφιλέστερες γεύσεις μαρμελάδας και η προσθήκη της μαστίχας Χίου δίνει έμφαση στο ελληνικό στοιχείο που αναζητάμε πάντοτε σε ένα αμιγώς ελληνικό πρωινό. Η μαρμελάδα που προτείνει το Mastihashop περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα από το φρούτο και γλυκαίνει με την προσθήκη μελιού, χωρίς ζάχαρη. Είναι ένα εύγευστο και αρωματικό άλειμμα που ταιριάζει πολύ με αγελαδινό βούτυρο και προζυμένιο ψωμί. Αναζητήστε περισσότερες μαρμελάδες για το πρωινό στο https://mastihashop.com/.

Κονσερβοελιές
Ένας πιλότος και μία χημικός βρίσκονται πίσω από την εκλεκτή ποιότητα των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου που παράγει και τυποποιεί η εταιρία Greenolia. Στη γκάμα των προϊόντων τους έχουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελιές. Ειδικά για την παραγωγή της πράσινης κονσερβολιάς, ακολουθούνται πιστά τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας, στους ιδιόκτητους ελαιώνες τους, στην περιοχή της Στυλίδας. Ο έλεγχος ξεκινάει από τον Αύγουστο όπου παρακολουθείται προσεκτικά ο ρυθμός ωρίμασης του καρπού ώστε να τον συλλέξουν πριν γαλακτώσει. Η υψηλή θρεπτική αξία και η ισορροπημένη γεύση της, την καθιστά ιδανική για συμπλήρωμα στο πρωινό γεύμα. Αναζητήστε περισσότερε πληροφορίες στο https://greenolia.gr/.

Υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία Ολυμπία
Το Omphacium ποικιλίας Ολυμπία, είναι ένα εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που καλλιεργείται αποκλειστικά με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους. Η ελιά Ολυμπία, είναι μια αρχαία ποικιλία που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και η οποία ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση. Μέσα από πολλές μελέτες αποδείχτηκε ότι είναι η πλουσιότερη ποικιλία σε φαινόλες σε όλη την Ελλάδα, και συνδυάζει μοναδικά αρώματα και έντονες γεύσεις, γι’ αυτό και ένα σφηνάκι την ημέρα είναι αρκετό για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Μάθετε περισσότερα στο https://www.papadopoulosoliveoil.com/.

Ελληνικά ψημένα φουντούκια
Τα προϊόντα της εταιρίας Nutlers ξεχωρίζουν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες της ελληνικής γης. Οι καρποί προέρχονται από επιλεγμένες καλλιέργειες και είναι απαλλαγμένοι από συντηρητικά και φοινικέλαιο. Τα ψημένα φουντούκια που τυποποιούν στερούνται αλατιού αλλά όχι πλούσιας γεύσης. Με τους ίδιους καρπούς παράγουν και το λαχταριστό φουντουκοβούτυρο που ταιριάζει με όλα ή τρώγεται σκέτο, με το κουταλάκι κατευθείαν από το βάζο. Δοκιμάστε επίσης τα ελληνικά αμύγδαλα και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://thenutlers.com/.

Ελληνικός καφές μαστίχα – τριαντάφυλλο
Το λουκουμάκι τριαντάφυλλο ή μαστίχα, αποτελούσε ένα κλασικό συνοδευτικό του παραδοσιακού καφέ. Η εταιρεία Νέκταρ, δημιούργησε με αγάπη αποκλειστικά για τη μη κερδοσκοπική Κίνηση Wise Greece, μία σειρά από αρωματικούς ελληνικούς καφέδες για καλό σκοπό. Κάθε γουλιά που απολαμβάνουμε, βοηθάει να προσφερθούν βασικά τρόφιμα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε την Κίνηση της Wise Greece στο https://www.wisegreece.com/.

 

Τσάι του βουνού
Ο σιδερίτης, το νόστιμο άγριο τσάι των ελληνικών βουνών είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει λεπτή γεύση και μοναδικό άρωμα. Συλλέγεται και τυποποιείται από την εταιρία Adam village μια ελληνική επιχείρηση ειδικεύεται στα ελληνικά βότανα και συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους καλλιεργητές του ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου που πληρούν υψηλές προδιαγραφές. Μπορείτε να το απολαύσετε ως ζεστό ή κρύο ρόφημα, μόνο του ή με ελληνικό μέλι, κανέλα ή λεμόνι. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να μάθετε περισσότερα στο https://adam-herbs.com/.