Σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, από την ετικέτα που απεικονίζει τον συμπαθέστατο γαϊδαράκο, σήμα κατατεθέν της επιχείρησης που ξεκίνησε το 2014 με έδρα τον Μαραθώνα, από τον Μιχάλη Ξυλούρη και την Αγγελική Παπαράδη. Ο Μιχάλης μάς ξεναγεί στο σκεπτικό των πολύ ιδιαίτερων προϊόντων του, εξηγώντας και το πώς επέλεξαν να βαπτίσουν έτσι το όραμά τους: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε 100% φυσικά τρόφιμα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά και κυρίως βασισμένα στα ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα. Πλέον ο Γαϊδαράκος είναι μιας μικρής κλίμακας οικογενειακή επιχείρηση με ένα σύγχρονο εργαστήριο παραγωγής τροφίμων. Ξεκινώντας εν μέσω οικονομικής κρίσης και μόνο με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να συμμετέχουμε σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα, έπρεπε να οπλιστούμε με μεγάλη υπομονή και επιμονή και να αφιερώσουμε πολύ χρόνο. Αναζητώντας όνομα, σκεφτήκαμε ότι ο Γαϊδαράκος θα ήταν το πλέον κατάλληλo, αφού είναι ο ορισμός της επιμονής και υπομονής. Εικονογραφήθηκε με το λογότυπο ενός συμπαθητικού χαμογελαστού γαϊδαράκου και ξεκινήσαμε! Άλλωστε, ο γαϊδαράκος είναι ένα ζώο που αποτέλεσε για αιώνες τον καλύτερο σύντροφο του ανθρώπου στην πρωτογενή παραγωγή και βοήθησε στην εξέλιξη της γεωργίας, κάτι σημαντικό για εμάς, μια και τα προϊόντα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πρωτογενή τομέα».

Τι κάνει τα δικά τους προϊόντα μελιού να ξεχωρίζουν;
«Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο ελληνικό μέλι. Έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με μελισσοκόμους απ’ όλη την Ελλάδα, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και ανταμείβοντας δίκαια τον κόπο των ανθρώπων. Έχουμε το θυμαρίσιο από τα Δωδεκάνησα, το πευκόμελο, το μέλι πορτοκαλιάς από την Πελοπόννησο, αλλά και μέλια πιο ιδιαίτερα και δυσεύρετα, όπως μέλι βελανιδιάς και μέλι ακακίας από τη Θράκη.

Μίλα μου για μέλι
«Το πιο αγαπημένο προϊόν μας είναι το ροζ ταχίνι – ένα προϊόν με μέλι, ταχίνι, αποξηραμένη φράουλα, παντζάρι και μια νότα φυσικής βανίλιας Μαδαγασκάρης. Διαθέτουμε και μέλι εμπλουτισμένο με ελληνικά βρώσιμα αιθέρια έλαια, όπως λεμόνι, μέντα, ευκάλυπτο και λεβάντα. Αγαπημένες είναι επίσης οι 3 μαρινάδες με μέλι και ελαιόλαδο, ενώ η μαρινάδα μπάρμπεκιου έχει βραβευτεί με ασημένιο βραβείο στα Gourmet Exhibition Awards. Ένα από τα πρόσφατα προϊόντα μας, το οποίο επίσης ξεχωρίζει, είναι τα αμύγδαλα με μέλι και κακάο. Πρόκειται για ολόκληρα ψημένα αμύγδαλα τα οποία μετά το ψήσιμο επικαλύπτονται με ωμό μέλι και κακάο, διατηρώντας έτσι τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών», περιγράφει.
Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική η όσο το δυνατόν χαμηλότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά την παραγωγή των προϊόντων μας. Ήδη έχουμε πετύχει τον τελευταίο χρόνο να μειώσουμε στο ελάχιστο τα απορρίμματα της επιχείρησής μας μέσω ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Δείτε επίσης:
Ο Δημήτρης και τα αδέλφια του παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη μακρινή Θράκη

Το δίδυμο που δημιούργησε μπάρες δημητριακών με προσωπικότητα

Ο Θωμάς και ο Νικόλαος εκτρέφουν διαλεκτά σαλιγκάρια στο Διαλεκτό Καστοριάς