Σαλιγκάρια από το Διαλεκτό Καστοριάς. Εκτρέφονται σε καθαρό φυσικό περιβάλλον χωρίς φάρμακα και δίνουν προϊόντα χωρίς συντηρητικά, με εξαιρετικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης.
Περίπου 20χλμ έξω από την πόλη της Καστοριάς και σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 600 μέτρα, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, ανακαλύψαμε ένα εκτροφείο σαλιγκαριών. Ιδιοκτήτες του τα αδέλφια Θωμάς και Νικόλαος Γιαννηκώτσιου, με σπουδές στη Γεωπονική και την Κτηνιατρική αντίστοιχα, δύο νέοι άνδρες με όνειρα, στόχους, πείσμα και επιμονή. H Helixland, όπως λέγεται η μονάδα τους, περιλαμβάνει τα εκτροφεία και τον εργαστηριακό χώρο όπου μεταποιούνται τα σαλιγκάρια και παρασκευάζονται τρόφιμα και καλλυντικά.

Τα μαλάκια της γης
«Το πρώτο μας προϊόν είναι τα νωπά σαλιγκάρια σε διχτάκι, τα οποία διατίθενται στην αγορά προς κατανάλωση, αφού πρώτα έχει καθαριστεί το πεπτικό τους σύστημα ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Έπειτα δημιουργήσαμε την gourmet σειρά με φιλέτα σαλιγκαριών, η οποία βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές, όπως οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το στιφάδο και η διάσημη γαλλική συνταγή σαλιγκάρια Βουργουνδίας (escargots a la bourguignonne), αλλά και σε νέες τολμηρές συνταγές», εξηγεί ο Θωμάς. Το πιο ιδιαίτερο προϊόν μας είναι το χαβιάρι σαλιγκαριού. Ένα σύνολο από λευκές πέρλες οι οποίες αποτελούν γευστικό πειρασμό. Πρόκειται για προϊόν που συγκαταλέγεται στα ακριβότερα εδέσματα του κόσμου.
Τα σαλιγκάρια είναι νηστίσιμα και η ζήτησή τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, καθώς και σε άλλες περιόδους νηστείας, ωστόσο από την εμπειρία μας διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωσή τους είναι συνεχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα εντάσσουν στη διατροφή τους».

Η φιλοσοφία
«Η Helixland επικεντρώνεται στην εκτροφή σαλιγκαριών και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Από την αρχή, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον συνδυασμό της φύσης και της επιστήμης, δημιουργήσαμε και προσφέρουμε προϊόντα ασφαλή και αξιόπιστα. Όσον αφορά τα τρόφιμα, πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, χωρίς συντηρητικά, τα οποία αναδεικνύουν μοναδικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής μας και συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία. Το μότο μας είναι “Διαλεκτά σαλιγκάρια από το Διαλεκτό Καστοριάς”».

info
Τα προϊόντα θα τα βρείτε στο e-shop της www.helixland.gr. και σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen, παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ.