Για όσους αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία καφέ, ο cold brew είναι μια δροσιστική και νόστιμη επιλογή, ιδανική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Και για όσους δεν είναι λάτρεις του καφέ, τότε τα cold brew teas είναι η καλύτερη πρόταση. Φουλ γεύση, πληθωρικά αρώματα, χωρίς ανεπιθύμητα «καψίματα» ή «βρασίματα». Η χαρά της ανακάλυψης πολύπλοκων αρωμάτων είναι το νέο trend του φετινού καλοκαιριού και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Ο καφές ή και το τσάι που παρασκευάζεται με τη μέθοδο της κρύας εκχύλισης, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών γιατί δίνει εξαιρετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά αλλά με μειωμένη οξύτητα και πίκρα σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο της ζεστής παρασκευής. Δεν είναι όμως μόνο η γεύση και τα αρώματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ο χρόνος που απαιτείται για την παρασκευή, δίνει υψηλότερα ποσοστά καφεΐνης, άρα και αυξημένη ενέργεια και ενώ διατηρεί τις αντιοξειδωτικές δράσεις των κατεχινών που περιέχονται στο τσάι για όσους αναζητούν ανώτερη διατροφική αξία.

Προκλήσεις και τάσεις. Τι επιλέγουν οι καταναλωτές;

Η μέθοδος Cold Brew έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τα τελευταία δύο χρόνια στη βιομηχανία του καφέ. Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση του European Coffee Trip μεταξύ των ευρωπαϊκών ειδικών καφέ, πάνω από το 87% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν, επιβεβαίωσαν ότι σερβίρουν Cold Brew καφέ στο κατάστημά τους. Όσο οι καταναλωτές το αναζητούν, τόσο προκαλείται πονοκέφαλος στους baristas και τους ιδιοκτήτες των καφέ. Προκλήσεις όπως είναι ο μεγάλος χρόνος ζωής, η υγιεινή, ο εξοπλισμός και η διαχείριση της ποσότητας, δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Ωστόσο, είναι μια τάση που πρέπει να προσέξουμε, καθώς ο παγκόσμιος καφές κρύου παρασκευής προβλέπεται να φτάσει τα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με την Allied Market Research.

Όσον αφορά στα βότανα, και σε αντίθεση με τη βαριά βιομηχανία του καφέ, οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα από τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Από τις αρχές του 2023 παρατηρείται στην αγορά μια ανάπτυξη με σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, η στροφή στη βιωσιμότητα, η ζήτηση λιγότερο επεξεργασμένης τροφής και η επιτακτική ανάγκη για τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση δείχνουν ότι θα ακολουθήσει απότομα ανοδική πορεία έως το 2030 με τους παραγωγούς να καινοτομούν όλο και περισσότερο.

Η ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αφορά όσους τολμούν και καινοτομούν πειραματιζόμενοι με την προσθήκη αλκοόλ, σε μία αγορά που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμη.

Τι είναι τελικά και πώς φτιάχνεται;

Αν και οι ειδικοί έχουν αναγάγει τη μέθοδο σε επιστήμη και στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, η ουσία του εκφράζεται στο όνομά του. Με απλά λόγια, είναι μια ψυχρή εκχύλιση. Με πιο αναλυτικό τρόπο, cold brew είναι η βύθιση μιας πρώτης ύλης (καφές, τσάι, βότανα βρώσιμα άνθη, φρούτα) σε κρύο νερό, συνήθως για 12 έως 24 ώρες, σε θερμοκρασία δωμάτιου ή στο ψυγείο. Κατόπιν το περιεχόμενο σουρώνεται για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα και σερβίρεται με πάγο ή αναμιγνύεται με γάλα, κεφίρ ή γιαούρτι.

Ιστορία με έμπνευση από το κρύο τσάι

Η ιστορία του ξεκινάει μερικούς αιώνες πριν και προέρχεται από ένα ιαπωνικό έθιμο για την παρασκευή του κρύου τσαγιού. Αρχικά, ο καφές διαλυόταν μέσα στο νερό όπως το τσάι. Το πώς μπήκε στο παιχνίδι η μέθοδος της σταγόνας δυστυχώς έχει χαθεί στην ιστορία, όμως, όπως μας έχει διδάξει μέχρι σήμερα η Ιαπωνία – η χώρα του umami, εικάζεται ότι η εξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερης νοστιμιάς ήταν η αιτία πίσω από την αργή παρασκευή.

Το ρόφημα που επινοήθηκε, γνωστό με την ονομασία “Kyoto-style Cold Brew”, ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία προς την Αλγερία το μακρινό 1840 όπου ονομάστηκε mazagran και παρασκευαζόταν με λεμόνι. Μέχρι τη δεκαετία του 1930, είχε διασχίσει τον Ατλαντικό στην Κούβα όπου και πάλι προσαρμόστηκε για να ταιριάζει με τον πολιτισμό.

Ο παγωμένος καφές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι τη δεκαετία του ’90, ώσπου τα καφέ άρχισαν να προωθούν ως σπεσιαλιτέ τον στιγμιαίο κρύο καφέ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κάποια σημεία άρχισαν να διαθέτουν δειλά καφέ cold brew. Αν και η διαδικασία του πήρε λίγο τα πάνω της, το 2010 τα Starbucks και τα Dunkin’ ήταν αυτά που ενσωμάτωσαν το concept λίγα χρόνια αργότερα.

Παρότι γίνονται συνεχώς διάφοροι πειραματισμοί και παρουσιάζονται στην αγορά νέες πατέντες, η ιαπωνική κρύα παρασκευή σε στυλ Κιότο εξακολουθεί να θεωρείται ως ο καλύτερος και πιο ουσιαστικός τρόπος παρασκευής του, σε όλο τον κόσμο.

10 + 1 προτάσεις για cold brew ελληνικής παραγωγής

Μονοποικιλιακοί καφέδες, blends, χαρμάνια, μείγματα θεραπευτικών φυτών, πράσινο και μαύρο τσάι, βρώσιμα άνθη και φρούτα αλλά και αλκοόλ, παραμένουν για ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί η απόλυτη καλοκαιρινή δροσιά που θα τονώσει τον οργανισμό και θα του κάνει καλό. Σε αυτές τις καινοτομίες δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι προτάσεις των Ελλήνων παραγωγών.

Παγωμένα βότανα της ελληνικής φύσης
Η Anassa πιστεύει στην αξία της ελληνικής φύσης και στη μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τα ελληνικά βότανα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αιθέρια έλαια, της μοναδικής τους γεύσης και των πλούσιων ευεργετικών ιδιοτήτων τους, γι’ αυτό και παρέχει ροφήματα κορυφαίας ποιότητας που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η καλοκαιρινή τους πρόταση ονομάζεται ICED και αποτελούνται από πέντε γεύσεις Anassa, που πίνονται και παγωμένες. Η συσκευασία περιλαμβάνει δυο φακελάκια από: τσάι του βουνού, λουΐζα, μέντα και τα γνωστά μείγματα Pure Happiness και Pure Freshness. Πρόκειται για ροφήματα με εξαιρετική γεύση και άρωμα που δροσίζουν, ενυδατώνουν και αποτοξινώνουν. Αφήστε τα φακελάκια να εκχυλίσουν σε 250ml νερού, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 10’, ίσως και λίγο παραπάνω και μετά απολαύστε συμπληρώνοντας παγάκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.anassaorganics.com/.

Παντζάρι, καλέντουλα, φλούδα μανταρινιού, κανέλα Κεϋλάνης
Η φιλοσοφία των αφεψημάτων Ertha προσεγγίζει ολιστικά τη φύση, από το σπόρο στη γη έως και τη στιγμή που φτάνουν τα βότανα στο φλυτζάνι. Στη γκάμα των προϊόντων τους έχουν επιλέξει να περιλαμβάνουν μείγματα που προάγουν την υγεία του σώματος και την ευεξία. Η σειρά cold brew αποτελείται από τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων: το Detox με λεβάντα, τσουκνίδα, φλούδα ροδιού, κρόκο Κοζάνης. Το Elevate με μέντα, μάτσα και φλούδα μανταρινιού και το Performance με παντζάρι, βασιλικό, καλέντουλα, φλούδα μανταρινιού και κανέλα Κεϋλάνης. Προσθέτετε ένα φακελάκι σε 250 ml κρύο μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Ελαφριά ανάδευση χωρίς πίεση, αναμονή για 5’ και στο τέλος απολαμβάνετε με πάγο. Μάθετε περισσότερα στο https://ertha.gr/.

Φλαμούρι, χαμομήλι, καλέντουλα και μαστίχα Χίου
Τα βοτανικά μείγματα Arritos προτείνουν έναν πρωτότυπο συνδυασμό θεραπευτικών φυτών και φυσικής μαστίχας Χίου. Πρόκειται για ένα μείγμα με αντιθέσεις χρωματικές και γευστικές, εμπνευσμένο από τον ήλιο και τη θάλασσα, με αρώματα χαμομηλιού και φλαμουριού πάνω στα οποία αναδεικνύεται η χαρακτηριστική μαστίχα Χίου, με εκλεπτυσμένη και γλυκιά γεύση λουλουδιών. Είναι ένα ιδανικό blend για κρύα εκχύλιση λόγω της μαστίχας Χίου που επικρατεί αρωματικά και γευστικά και αφήνει μια ευχάριστη, δροσερή επίγευση. Συσκευάζεται σε βαμβακερά πουγκάκια που θυμίζουν τσαντίλα. Βυθίστε τα σε κρύο νερό, αφήστε να εκχυλίσουν για 5-10΄ λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονα αρώματα και γεύσεις προτιμάτε και στη συνέχεια προσθέστε παγάκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://arritos.gr/.

Iβίσκος, πράσινο τσάι, καρότο, κουρκουμάς, μέντα
Ξεδιψάστε με υγιεινό τρόπο λέει η εταιρία Rhoeco και αυτό το καλοκαίρι προτείνει ένα νέο αντιοξειδωτικό μείγμα που συνδυάζει πράσινο τσάι, ρίζες και βότανα συσκευασμένα σε μεγάλου μεγέθους φακελάκια τσαγιού που παρασκευάζουν 1 λίτρο κρύου βοτανικού μείγματος. Το Cold Brew it – Hibiscus Green Tea αποτελείται από βιολογικό ιβίσκο, πράσινο τσάι, καρότο, κουρκουμά και μέντα. Δοκιμάστε επίσης το Cold Brew it – Lemon Ginger που περιέχει τζίντζερ, λεμονόχορτο, φλούδες πορτοκαλιού, ύσσωπο, φασκόμηλο και λουίζα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.rhoeco.com/.

Φύλλα βατόμουρου, τσουκνίδας, elderflower, τριανταφυλλιά
Στην περιοχή Βρύσες, στη Ριτσώνα της Εύβοιας, παρασκευάζεται το μείγμα που υπόσχεται ξεφούσκωμα και επίπεδη κοιλιά. Η εταιρία Nature Blend έχει δημιουργήσει μία έξυπνη γκάμα προϊόντων με συνδυασμούς θεραπευτικών φυτών και βρώσιμων ανθών με πλούσιο άρωμα και γεύση, ιδανικά κρύα εκχύλιση. To Cold Brew – Summer Belly αποτελείται από φύλλα βατόμουρου και τσουκνίδας, ρίζα πικραλίδας, φύλλα σημύδας, γκουαρανά, elderflower, τριαντάφυλλο & λουλούδια καλέντουλας. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://natureblend.gr/.

Cold brew από την Ουγκάντα
Με όνομα εμπνευσμένο από τους ανθρώπους που μαζεύουν με το χέρι, ένα προς ένα τα κεράσια του καφέ, οι Handpickers με έδρα στην καρδιά της Αθήνας, δημιουργούν δύο εκδοχές Cold Brew καφέ τυποποιημένους σε κουτάκια αλουμινίου. Ο μονοποικιλιακός Chigalagala από την Ουγκάντα, με φρουτώδη γεύση και μακρύ σοκολατένιο τελείωμα καθώς το blend από 60% Βραζιλία Mantigeira yellow catuai και 40% Αιθιοπία Guji Cheldessa Dance #2. Η διαδικασία ζύμωσης 20 ωρών και τα πέντε στάδια φιλτραρίσματος, προσφέρουν τη σωστή εκχύλιση γεύσεων με περισσότερη καφεΐνη και χαμηλή οξύτητα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://handpickerscoffee.gr/.

Cold brew σε γυάλινη φιάλη
Η εταιρία Kudu με έδρα στη Λυκόβρυση της Αττικής, καβουρδίζει καθημερινά, στοχεύοντας στη φρεσκάδα αλλά και στη βιωσιμότητα των καρπών μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Αναλύουν, πειραματίζονται, δημιουργούν διαφορετικά προφίλ με δυνατές εντάσεις προκειμένου να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Μεταξύ άλλων, παρασκευάζουν Cold brew καφέ από διαφορετικές χώρες με συχνές εναλλαγές κυρίως μεταξύ Αιθιοπίας και Κολομβίας. Εμφιαλώνεται σε σκουρόχρωμη, γυάλινη φιάλη, με αρκετή συμπύκνωση, ικανή για να δώσει 2 δυνατά ποτήρια παγωμένου καφέ. Αναζητήστε τους στα συνεργαζόμενα καταστήματα ή μέσω του eshop https://kudu.gr/.

Cold brew από την Αιθιοπία
Για τη Samba Coffee Roasters η ιστορία ξεκινάει κάπου στο 1979 με την τέχνη του καφέ να αναβαθμίζεται συνεχώς στις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η επόμενη γενιά έχει αναλάβει τα ηνία και με την ίδια αφοσίωση συνεχίζει την ανάδειξη των καλύτερων χαρακτηριστικών κάθε ποικιλίας. Ο Cold brew που προτείνουν προέρχεται από την περιοχή Yirgacheffe, Aricha της Αιθιοπίας, ανήκει στην ποικιλία Heirloom και τυποποιείται σε μεταλλικό κουτί των 250ml με ζωηρή καλοκαιρινή ετικέτα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.sambacafe.gr/.

Cold brew κοκτέιλ καφέ με αποστάγματα
Το πάθος τους για cold brew καφέδες και η ανάγκη να παίρνουν μαζί τους στα ταξίδια τους, έδωσε έμπνευση σε τρεις φίλους, τον Νίκο, τον Φώτη και τον Μάνο, να δημιουργήσουν τη δική τους καθετοποιημένη επιχείρηση. Με επιμονή, πολλά πειράματα και έρευνες, κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα καινοτόμο σύστημα δεξαμενών φιλτραρίσματος και να βρουν την τέλεια συνταγή για να παρασκευάζουν καφέ με τη φυσική μέθοδο της κρύας εκχύλισης. Ο First Cold Brew – The Coffee Cocktail “Negroni Brew” αναδεικνύει τη γεύση του καφέ σε συνδυασμό με το τζιν, το Campari, κόκκινα και ροζέ Vermouth και θυμίζει γεύσεις από ρόδι και άρκευθό με διαρκή γλυκιά επίγευση κακάο. Περιέχει εκχύλισμα καφέ 100% Αράμπικα, τζιν, βερμούτ, λικέρ, ζάχαρη και σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι με ένα κομμάτι πάγο και φλούδα πορτοκαλιού. Αναζητήστε τον στο https://firstcoldbrew.com/.

Πρωινό ξεκίνημα με cold brew
H ομάδα των Roosters ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, έκανε άπειρα πειράματα, επένδυσε χρόνο για να πετύχει την υψηλότερη ποιότητα πράσινου καφέ. Ο cold brew που προτείνουν, παρασκευάζεται με κρύο νερό εκχύλισης, σε ζύμωση που διαρκεί έως και 24 ώρες, μέσα σε ειδικές δεξαμενές με κρύα θερμοκρασία και 5 στάδια φιλτραρίσματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής προσφέρει ένα μοναδικό cold brew ανωτέρας ποιότητας, με μακρά διάρκεια ζωής και χωρίς τη προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών. Έχει καθαρή γεύση με νότες σοκολάτας γάλακτος και φρούτων όπως ροδάκινο και γκρέιπφρουτ, ήπια οξύτητα με διαρκή γλυκιά επίγευση. Μάθετε περισσότερα στο https://theroosters.gr/.

Cold brew μπίρα και καφές μαζί
Η COFFEE COLD BREW BEER είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής σκέψης και συνεργασίας των Coffee Island και της ΝΗΣΟΣ, δύο διεθνώς βραβευμένων και πολύ δυναμικών επιχειρήσεων μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, με έδρα, παραγωγή και ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Μπίρα με καφέ, ή καφές με μπίρα. Παρασκευάζεται στη μικροζυθοποιεία «ΝΗΣΟΣ» στην Τήνο, χρησιμοποιώντας Ελληνική καβουρδισμένη, «μαύρη» βύνη κριθαριού και βρώμης, εξωτικούς αρωματικούς λυκίσκους, και χαρμάνι Arabica specialty coffee (κόκκους των μονοποικιλιών Obata Brazil και Castillo Colombia) που είναι καβουρδισμένοι σε βαθμό medium-dark στο roastery της Coffee Island στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πάντρεμα που βρίσκεται αποκλειστικά στα καταστήματα της Coffee Island και δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα απόλαυσης με έντονη γεύση και αρώματα καφέ, σοκολάτας και σκούρων φρούτων. Έχει χαμηλή πικράδα και οξύτητα, υψηλή γλυκύτητα, με πλούσιο αφρό και σώμα. Μέτρια αλκοόλη 5% από τη ζύμωση και φυσικό ανθρακικό – χωρίς κανένα συντηρητικό. Αναζητήστε τον στο δίκτυο καταστημάτων Coffee Island και στο https://www.coffeeisland.gr/.