Μια από τις καλοκαιρινές μου μανίες είναι το κρύο τσάι. Μην φανταστείτε όμως τα έτοιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πηγαίνω στον Δρόμο του Τσαγιού (Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107221460) και φορτώνομαι με ό,τι μου δώσει η Αναστασία που πάντα έχει κάτι καλό να μου προτείνει. Αυτή τη φορά έκτος από το πράσινο τσάι με το μάνγκο και το βερίκοκο, το οποίο και αγαπώ πολύ, στη σακούλα έβαλα ένα ακόμα πράσινο με goji berries, σμέουρα και ιβίσκο και το δροσερό chado, όπως το λένε, που περιέχει λεμονόχορτο, δυόσμο και φλούδες από εσπεριδοειδή. Και επειδή μου αρέσει να παίζω με αυτά, πολλές φορές τα «παντρεύω» με tonic. Για παράδειγμα εκείνο με τα σμέουρα το συνδυάζω με το tonic κεράσι από την Three Cents.

Ένα ακόμα ρόφημα που μπαίνει ενεργά στη καθημερινότητα με τις ζέστες, είναι και ο cold brew, για τον οποίο σας έχω μιλήσει στο παρελθόν. Πλέον τον συναντάμε σχεδόν σε όλα τα coffee shop της πόλης. Κάποια μάλιστα το εμφιαλώνουν και το πουλούν είτε σε μπουκάλι είτε σε μικρά κουτιά σαν σε αναψυκτικό. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να τον φτιάχνω σπίτι μου –η τρέλα του παρθένου, έχουμε πει– όταν όμως δεν προλαβαίνω, τον προμηθεύομαι είτε από το Redd Coffee (Καψάλη 8, Κολωνάκι, τηλ. 2169002141) είτε από το Anana Coffee (Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ. 211151788). Μάλιστα από το πρώτο δοκίμασα πρόσφατα έναν ωραίο καφέ από την Κένυα που σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα.

Καλοκαίρι για μένα είναι επίσης και τα φασολάκια. Αυτό το απλό, νόστιμο λαδερό φαγητό που μαζί με φέτα και λίγο παξιμάδι σε κάνει άρχοντα. Και υπάρχουν ένα σωρό συνδυασμοί για τα φασολάκια. Τις προάλλες, λοιπόν, στο Pharaoh (Σολωμού 54, Εξάρχεια, τηλ. 2103808412) η πρόταση του Μανώλη Παπουτσάκη ήταν με δύο αυγά από πάνω. Ακόμα και τώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές έχω τη γεύση τους στο στόμα μου. Όταν ο κρόκος έσπασε στο πρώτο άγγιγμα και ανακατεύτηκε με τα γλυκά αμπελοφάσουλα που είχαν φτιαχτεί με μπόλικο κρεμμύδι, τομάτα και αρκετό λάδι, ένα χαμόγελο έσκαγε στα χείλη μου. Αν το βρείτε τις επόμενες μέρες, να το παραγγείλετε οπωσδήποτε. Και επειδή κάτι ετοιμάζουμε με τα λαδερά, θα σας έχω και άλλα την επόμενη εβδομάδα.

Και επειδή οι αφίξεις δεν σταματούν, αυτή την εβδομάδα σας έχω δύο. Ένα ήρεμο, χαλαρό bar στα βόρεια και ένα aperitivo bar στο Ρουφ. Το πρώτο είναι το Halfman (Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, τηλ. 2110154572), που δεν έχει ακόμα «σαραντίσει». Βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στην άνοδο της Λεωφόρου Κηφισίας. Αυτουργοί είναι η Λορέτα Τόσκα και ο Αλέξης Συμωνίδης (έχουν και την γνωστή εταιρία πάγου ICEUP), που μετά από πολύ καιρό επιστρέφουν ξανά στην ενεργό δράση και αυτό μας αρέσει πολύ. Τη λίστα των ποτών -δοκίμασα ένα πολύ νόστιμο Negroni που το είχαν ανθρακώσει- την υπογράφει ο Αλέξης, ενώ το φαγητό -ναι έχει και φαγητό- φέρει την υπογραφή του Άνταμ Κοντοβά. Μάλιστα έμαθα ότι σε 2-3 μέρες θα βάλουν σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές τα αμαρτωλά, βουτυράτα sando του Άνταμ που αν τα θυμάστε από την εποχή της καραντίνας που τα έφτιαχνε στο Kobra, τότε θα καταλάβετε για τι μιλάμε.

Όσον αναφορά για το aperitivo bar, αυτό είναι το Felicità (Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ, τηλ. 2110015858) που μας συστήνει το apericena, δηλαδή κάτι ανάμεσα σε aperitivo και δείπνο. Για να σας είμαι ειλικρινής, αυτό είναι που κάνουν οι Ρωμαίοι όταν μιλάνε για aperitivo, αλλά δεν έχει σημασία. Σε αυτό το καινούργιο μαγαζί λοιπόν, τα ποτά παίζουν σε αυτή τη φιλοσοφία, και το φαγητό έχει να κάνει με πιάτα που μπαίνουν στη μέση για να τα μοιραστεί η παρέα.

Αυτά ήταν και για αυτή την εβδομάδα. Τα λέμε κάπου εκεί έξω. ¡Hasta luego chicos!