Ετοιμάζουμε τον παγωμένο καφέ φίλτρου με την πλούσια γεύση, σαν τα ροσόλια, τα σιρόπια-χυμούς για βεγγέρες και καλέσματα.

Για τη συμπύκνωση του καφέ θα χρειαστούμε ένα ολόκληρο βράδυ, όμως απ’ την επόμενη μέρα θα μπορούμε να απολαύσουμε σπιτικό cold brew. Εκτός του ότι έχει περισσότερα αρώματα και γεύση απ’ τον αγοραστό, μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται και πολύ πιο οικονομικός όταν τον φτιάχνουμε μόνοι μας.

Επειδή η διαδικασία απαιτεί τον χρόνο της, αν ο συγκεκριμένος καφές είναι η καθημερινή ας συνήθεια, μπορούμε να βάλουμε την παρασκευή του στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα, για να μη ξεμείνουμε.

Φυλάμε το συμπυκνωμένο μείγμα σε γυάλινο βαζάκι, καλά κλειστό, γιατί δεν πρέπει να παίρνει αέρα. Ακόμη, αυτό το «σιρόπι» καφέ, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και στην παρασκευή γλυκών, στα οποία θέλουμε να δώσουμε γεύση και άρωμα καφέ. Στα κέικ σοκολάτας, πάνω από παγωτά, και, φυσικά, στην τιραμισού.

Στο ποτήρι, μπορούμε να προσθέσουμε γάλα της αρεσκείας μας, αλλά και λίγη κανέλα, αν μας αρέσει αυτός ο γευστικός συνδυασμός. Το cold brew δεν σερβίρεται με ζάχαρη. Είναι κρύος καφές και οι κόκκοι της δεν θα λιώσουν ποτέ.

Θα χρειαστούμε
170 γρ. χοντροαλεσμένο καφέ
3 1/2 φλιτζ. κρύο νερό

Διαδικασία
Βάζουμε τον καφέ και το νερό σε ένα γυάλινο βάζο.

Ανακατεύουμε και καλύπτουμε το βάζω με μια πετσέτα. Αφήνουμε το μείγμα να «κάτσει« για 12 ώρες.

Βάζουμε πάνω από ένα ψιλό σουρωτήρι ένα τουλπάνι και από κάτω απ’ το σουρωτήρι μια κανάτα ή ένα γυάλινο βάζο. Σουρώνουμε μέσα απ’ το τουλπάνι και το σουρωτήρι τον καφέ και τον αφήνουμε να τρέξει μέσα στο βάζο. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα για να μη θολώσει.

Παίρνουμε ακόμη ένα γυάλινο βαζάκι και στερεώνουμε στο άνοιγμά του ένα φίλτρο για καφέ φίλτρου. Πλένουμε το σουρωτήρι και το τοποθετούμε πάνω απ’ το φίλτρο του καφέ. Ξαναπερνάμε το μείγμα καφέ από το σουρωτήρι και το φίλτρο. Τον αφήνουμε να στάξει στο βάζο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Αφού τελειώσει αυτό το βήμα, κλείνουμε καλά με καπάκι το βάζο και το μεταφέρουμε στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 3 εβδομάδες.

Για να φτιάξουμε το cold brew
Αναμειγνύουμε 1 μέρος συμπυκνωμένου καφέ με ένα μέρος νερό ή νερό με γάλα ή σκέτο γάλα.
Tip: Aν και το μείγμα αντέχει στο ψυγείο 3 εβδομάδες, η πλούσια γεύση του θα αρχίσει να εξασθενεί μετά τη δέκατη μέρα.

Δείτε επίσης:
Ατομική καφετιέρα φίλτρου: πώς τη χρησιμοποιούμε

Μοκατσίνο: Πώς φτιάχνεται το ρόφημα που συνδυάζει καφέ με σοκολάτα

Πώς χρησιμοποιούμε μια καφετιέρα εσπρέσο (moka pot)