Το ice tea είναι το απόλυτο ρόφημα του καλοκαιριού, με όποιον τρόπο και αν το προτιμάμε. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς τάσεις του τσαγιού σήμερα είναι mix από βότανα και μπαχαρικά, Bubble tea, Τea drops και πολλά άλλα που εντυπωσιάζουν με τη γεύση και την εμφάνισή τους. Φτιάχνουμε αρωματικό ice tea στο σπίτι και απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, όμως υπάρχουν ορισμένα μυστικά που μπορούν να απογειώσουν το αποτέλεσμα. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Ποιο είναι το καλύτερο είδος

Πράσινο, λευκό, μαύρο, κόκκινο: Ποιο τσάι να διαλέξουμε; Το μαύρο τσάι είναι ένα είδος που δεν χρειάζεται να κάποια ιδιαίτερη διεργασία, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο μας αρέσει. Το Assam, το Κεϋλάνης, το Nilgiri και το Darjeeling είναι από αυτά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Το Earl Grey είναι ένα τολμηρό μείγμα μαύρου τσαγιού με ωραία γεύση εσπεριδοειδών. Το Oolong έχει μια φυσική γλυκύτητα και τα μείγματα πράσινου τσαγιού είναι λίγο πιο απαλά στη γεύση, ενώ τα μείγματα βοτάνων και φρούτων είναι τέλεια για το καλοκαίρι.

Προσοχή στην ποιότητα

Εξίσου σημαντικό με το είδος είναι και η ποιότητα του τσαγιού μας. Τα φθηνά φακελάκια είναι γεμάτα με σκόνη που απομένει από την επεξεργασία του τσαγιού, τα οποία αλλοιώνουν τη γεύση. Για να έχουμε λοιπόν καλύτερο αποτέλεσμα, αγοράζουμε ολόκληρα φύλλα τσαγιού ή υψηλής ποιότητας φακελάκια.

Μπορούμε να παρασκευάσουμε κρύο τσάι με δύο τρόπους, αλλά όποιον και αν επιλέξουμε είναι καλύτερα να το κάνουμε πιο δυνατό από αν το πίναμε ζεστό, καθώς ο πάγος που προσθέτουμε όταν το σερβίρουμε αραιώνει το ρόφημά μας. Επίσης η έντονη γεύση είναι ιδανική για την προσθήκη γλυκαντικών και την ανάμειξη ποτών, όπως το κοκτέιλ από το Collage.

Hot Brew and Chill Iced Tea

Η παρασκευή ενός ζεστού τσαγιού που θα το παγώσουμε μετά είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος. Παράγει ένα τολμηρό παγωμένο τσάι, χρειάζεται λίγα λεπτά για να ετοιμαστεί και μπορούμε να το πιούμε μέσα σε μία ώρα.

Για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα ετοιμάζουμε μια δυνατή βάση τσαγιού με μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μετά αραιώνουμε με κρύο νερό και έτσι δεν χάνουμε κάτι από τη γεύση. Εάν κρυώσουμε το τσάι ρίχνοντας κρύο νερό επάνω στον πάγο που έχουμε στο δοχείο μας απελευθερώνονται στυπτικές τανίνες που κάνουν το τσάι θολό και του δίνουν μια πιο πικρή-ξηρή γεύση.

Πώς το ετοιμάζουμε

Για ένα λίτρο ροφήματος ζεσταίνουμε δύο φλιτζάνια νερό και προσθέτουμε τέσσερα φακελάκια τσαγιού ή τέσσερις κουταλιές της σούπας φύλλα τσαγιού και βράζουμε για τρία έως πέντε λεπτά.
Αφαιρούμε το τσάι και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια κρύο νερό και το βάζουμε το στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, ή προσθέτουμε πάγο και σερβίρουμε αμέσως. Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να έρθει στην ένταση που θέλουμε. Για κάθε τύπο τσαγιού χρησιμοποιούμε τους συνιστάμενους χρόνους και θερμοκρασίες παρασκευής.

Τσάι Cold Brew

Είναι μια μέθοδος παρασκευής πολύ εύκολη, αλλά διαρκεί περισσότερο. Όσον αφορά τη γεύση, είναι πιο ήπια από ότι του ζεστού τσαγιού, γιατί η θερμότητα απελευθερώνει περισσότερες από τις φυσικές τανίνες.

Σε ένα μεγάλο βάζο ή κανάτα με καπάκι, προσθέτουμε ένα φακελάκι τσαγιού ή δύο κουταλιές της σούπας φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό που θέλουμε να ετοιμάσουμε. Για πιο τολμηρή γεύση, διπλασιάζουμε τα φακελάκια ή τα φύλλα.

Σκεπάζουμε το δοχείο και βάζουμε στο ψυγείο για 8 έως 12 ώρες. Όσο περισσότερο μένει, τόσο πιο δυνατή είναι η γεύση του. Αφαιρούμε τα φακελάκια ή τα φύλλα και το τσάι μας είναι παγωμένο και έτοιμο για κατανάλωση. Δεν πετάμε αυτό που μένει γιατί υπάρχουν 5 τρόποι με τους οποίους ο καφές και το τσάι μας ομορφαίνουν και εκμεταλλευόμαστε τα φακελάκια ή τα φύλλα στο έπακρο γιατί πάντα αναζητάμε τρόπους για να κάνουμε την κουζίνα μας πιο «πράσινη».

Η ποιότητα του νερού

Το νερό είναι εξίσου σημαντικό με το τσάι που αγοράζουμε και το ερώτημα με τι νερό -βρύσης ή εμφιαλωμένο- είναι καλύτερο να φτιάχνουμε τσάι είναι το μεγάλο debate! Για καλύτερο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τη μέθοδο παρασκευής, χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό αντί για νερό βρύσης.

Πώς το αποθηκεύουμε

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο παρασκευής, κάθε παγωμένο τσάι μπορεί να αναπτύξει βακτήρια. Και ενώ είναι πιο εύκολο να έχουμε μεγάλες ποσότητες έτοιμες στο ψυγείο, είναι καλύτερα είναι το φτιάχνουμε πιο συχνά, παρά να διακινδυνεύσουμε την ποιότητά του.

Διατηρούμε το παγωμένο τσάι πάντα κρύο και δεν το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Τα γλυκαντικά, τα φρούτα και οι γαρνιτούρες μειώνουν τη διάρκεια ζωής και μπορούν να αναπτύξουν βακτήρια.