Η προετοιμασία των ροφημάτων και του καφέ είναι από τις πιο αγαπημένες οικιακές «εργασίες». Ποια είναι τα μυστικά για να επιλέγουμε και να διατηρούμε σωστά τον καφέ, το τσάι και τα αφεψήματα στο σπίτι;
Ο καφές μπαίνει στα περισσότερα σπίτια αλεσμένος. Ωστόσο, οι κόκκοι είναι η πιο σωστή επιλογή -είτε για φίλτρο είτε για εσπρέσο- γιατί έτσι είναι πάντα φρέσκος, δεν χάνει τα αρώματα και τη γεύση του και έχει περισσότερο χρόνο ζωής. Από την άλλη, το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρικού μύλου άλεσης δεν επιτρέπει την ύπαρξή του σε όλες τις κουζίνες. Σε αυτή την περίπτωση, αγοράζουμε τον καφέ σε μικρότερες ποσότητες ή αγοράζουμε έναν χειροκίνητο μύλο που δεν κοστίζει πολύ.

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο καφές πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.
Λάθος. Ο καφές φυλάσσεται σε ντουλάπι μακριά από την υγρασία (ο σημαντικότερος εχθρός του) και φυσικά όχι κοντά σε μπαχαρικά και βότανα με έντονο άρωμα. Η ιδιότητά του να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος θα κάνει το αρωματικό προφίλ του καφέ να χαθεί και να αλλοιωθεί.

Καφές και κάψουλα;
Είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση. Είναι επίσης και ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτιάξουμε έναν εσπρέσο στο σπίτι. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην έχει την ίδια ποιότητα με εκείνο μιας εσπρεσομηχανής στην οποία χρησιμοποιούμε φρεσκοκομμένο καφέ, είναι ωστόσο μεγάλη ευκολία. Από την άλλη, ο καφές σε μια επώνυμη κάψουλα είναι καλύτερος από έναν καφέ άγνωστης προέλευσης.

Ποιο τσάι να επιλέξω;
Οι συσκευασίες με τα μεριδοποιημένα σακουλάκια αποτελούν προφανώς μεγάλη ευκολία, αν θέλετε όμως να έχετε τον έλεγχο προτιμήστε τσάι, βότανα και μείγματα σε απλή συσκευασία. Έτσι θα ελέγχετε και την ποιότητα του περιεχομένου (χρώμα, αρώματα, φρεσκάδα) αλλά και την ποσότητα που επιθυμείτε.

Και η διατήρηση;
Σας προτείνουμε ένα χωριστό ντουλάπι ή έστω συρτάρι, για να μην επηρεάσουν/επηρεαστούν τα αρώματά τους άλλα υλικά.

Δείτε επίσης:
Ήξερες ότι ο ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωία;

Καλός καφές; Προτείνουμε 12 στέκια που σερβίρουν ποιότητα

Τελικά, χαλάει ο καφές;