Το τσάι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των προϊόντων, που έχουν «επαναπροσδιορίσει» τη θέση τους στην καθημερινή μας διατροφή. Γενικά, η συνήθεια του τσαγιού στη χώρα μας περιοριζόταν πολλές φορές μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος είχε κρυολογήσει ή όταν έκανε πολύ κρύο. Αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει πια και το τσάι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πέρα ότι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, η συστηματική κατανάλωση του μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακριβώς για αυτό πλέον δεν το βρίσκουμε μόνο στα κλασικά φακελάκια τσαγιού ή χύμα αλλά και σε πολλές άλλες μορφές. Σήμερα, βλέπουμε ότι η ζήτηση γύρω από το τσάι είναι ως εξής:

1. «Ποιοτικό» τσάι
Υπάρχει εδώ και καιρό έντονα η ζήτηση για «ποιοτικά» και πιο ιδιαίτερα τσάγια, ξεφεύγοντας από τα κλασικά όπως το Darjeeling. Οι καταναλωτές πλέον δεν περιορίζονται στις κοινές επιλογές, αλλά αναζητούν, ψάχνουν και δοκιμάζουν για να βρουν το τσάι που τους ταιριάζει. Το θέμα έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι ένα απλό ζήτημα, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και υπάρχει περισσότερη γνώση.

2. Mix: τσάι, βότανα και μπαχαρικά
Πολλοί επιλέγουν πλέον να προσθέσουν και μείγματα βοτάνων στο τσάι τους. Δεν καταναλώνεται μόνο του. Ενδεικτικά, η προσθήκη τζίντζερ είναι πολύ συχνή πια απολαμβάνοντας παράλληλα και τα δικά του οφέλη.

3. Κοκτέιλ 
Τα κοκτέιλ με βάση το τσάι έχουν ξεκινήσει να έχουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Και εδώ να κάνουμε και τον εξής διαχωρισμό πως και  τα χωρίς αλκοόλ κοκτέιλ με τσάι έχουν μεγάλη δυναμική. Έχουν ωραία γεύση, είναι δροσερά και πιο υγιεινά. Το τσάι γενικά αποτελεί ένα εξαιρετικό βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές κοκτέιλ.

4. Bubble tea
New entry. Πρόκειται για μια νέα τάση. Είναι ρόφημα για το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως μείγμα ζεστού ή κρύου τσαγιού, φρέσκα φρούτα, χυμός φρούτων και γάλα. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με  «popping boba»,  μικροσκοπικές φούσκες με γεύση φρούτων. Aναλόγως τον συνδυασμό δημιουργούνται και άλλες γεύσεις. Υπάρχουν πια και μαγαζιά στην Αθήνα που πωλούν το εν λόγω ρόφημα.

5. Ready to drink τσάι
Τα έτοιμα προς κατανάλωση τσάγια υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν κερδίζοντας όλο και περισσότερο κοινό. Αυτό που αλλάζει ή μάλλον αναπτύσσεται θα λέγαμε καλύτερα είναι ότι πρόκειται για μια αγορά που όλο μεγαλώνει με νέες γεύσεις και αρώματα.

6. Σκέψεις για την προέλευση του τσαγιού
Με την έλευση της πανδημίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου και παράλληλα ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προέλευση και την ποιότητα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουν, και το αυτό το ρόφημα δε ξεφεύγει από αυτή τη γενική αντίληψη.

7. Φυτικά γάλατα στο τσάι
Τα φυτικά γάλατα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τα τσάγια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φυτικά γάλατα δίνουν περισσότερη γεύση στο τσάι τους, ιδιαίτερα το γάλα βρώμης. ‘Ετσι, η ζήτηση ανεβαίνει.

8. Τea drops
Τα Tea Drops είναι ένας συνδυασμός τσαγιού, φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και φυσικών ελαίων, σαν κάψουλες που διαλύονται. Χρειάζεστε απλά ζεστό νερό, μία εύκολη λύση για το γραφείο. Στο εξωτερικό υπάρχει έντονα η τάση.

9. Περισσότερες επιλογές στα μενού
Φυσικά, η αυξημένη ζήτηση για τσάι δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη και την εστίαση. Οι λάτρεις του τσαγιού δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με μία ή δύο τυπικές επιλογές στο μενού, άλλα θέλουν πολλές προτάσεις.