Cold brew: ο παγωμένος καφές φίλτρου. Σερβίρεται µε πολλά παγάκια σε κοντό ποτήρι, όπως το ουίσκι. Έχει έντονο άρωµα, γεµάτη γεύση και τον απολαµβάνεις αργά, δηλαδή όπως ακριβώς παρασκευάζεται.

Όταν σας τον σερβίρουν µπορεί να νοµίζετε ότι έκαναν λάθος και σας πρόσφεραν τσάι και όχι καφέ.Το σχεδόν διαυγές σώµα του δίνει την αίσθηση του αφεψήµατος, όµως ο «σκληρός», δυνατός χαρακτήρας του θα σας επαναφέρει στην πραγµατικότητα. Ο cold brew είναι µια κρύα διαδικασία παρασκευής καφέ φίλτρου που ξεκίνησε την «καριέρα» του από τις ΗΠΑ πριν από περίπου 6 χρόνια. Στην ουσία είναι µια µέθοδος παρασκευής κρύου καφέ φίλτρου, κατά την οποία ο καφές µουλιάζει σε νερό για µεγάλο διάστηµα.

Ο χρόνος του immersion (όπως ονοµάζεται η παραµονή του καφέ µέσα στο νερό), που κυµαίνεται από 8 έως 12 ώρες, είναι εκείνος που καθορίζει την τελική ένταση του ροφήµατος. Το αποτέλεσµα που παίρνουµε είναι ένα ρόφηµα χωρίς οξύτητες, γλυκό τις περισσότερες φορές, µε γεµάτο σώµα και πλούσιο σε αρώµατα και γεύση. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κρύο νερό που διατηρεί τα ευαίσθητα γευστικά συστατικά του καφέ, ενώ παράλληλα δεν αφήνει να ελευθερωθούν τα έλαια και οξέα, όπως συµβαίνει κατά την απόσταξη σε πιο υψηλές θερµοκρασίες.

Ο cold brew στη χώρα µας δεν έγινε αµέσως δηµοφιλής. Η ακριβή τιµή, το «επιθετικό» προφίλ και η διαυγής εικόνα του τον έβαλαν για λίγο στην άκρη. Σταδιακά κερδίζει έδαφος και γίνεται ένα από τα πιο αγαπηµένα κρύα ροφήµατα. Έτσι, σχεδόν όλα τα coffee shops που ακολουθούν την κουλτούρα του specialty coffee φτιάχνουν τον δικό τους cold brew. Εµείς σας προτείνουµε έξι που µας τράβηξαν την προσοχή και αξίζει να τους δοκιµάσετε.

1. ANAN A COFFE E FOOD
Στο εν λόγω café αφήνουν τον καφέ µε το νερό για 12 ώρες και τον διπλοφιλτράρουν προτού τον συσκευάσουν σε γυάλινα µπουκαλάκια των 500 ml. Αυτό τον καιρό έχουν επιλέξει έναν καφέ από την Βραζιλία, µε ξυροκαρπάτο και σοκολατένιο χαρακτήρα.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ.: 211 1151788

2. LOT 51
Σερβίρουν το cold brew τους σε κουτάκι σαν να πρόκειται για αναψυκτικό. Χρησιµοποιούν έναν καφέ από τη Βραζιλία, της εταιρείας Area 51. Είναι αρκετά γλυκός, χωρίς οξύτητες, µε αρκετά σοκολατένιο άρωµα και επίγευση. Θα σας συστήναµε να µην τον καταναλώσετε χωρίς πάγο γιατί έτσι χάνει λίγο από την πλούσια γεύση του.

Παπαδιαµαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, τηλ.: 211 1155024

3. HANDPICKERS
Σε αυτό το µικρό καφέ του Ταύρου βάζουν σε µπουκαλάκι των 200 ml έναν ισορροπηµένο καφέ από την Αιθιοπία. Έχει µέτρια, ζουµερή οξύτητα, νότες από µύρτιλο και επίγευση κακάο.

Αναξαγόρα 45, Ταύρος, τηλ.: 210 4817530

4.KUDU
Εδώ έχουν επιλέξει ένα καφέ από τη Ρουάντα, που έχει πολύ ενδιαφέρον και απολαυστικό προφίλ. Είναι αρκετά γλυκός, µε ντελικάτο φινίρισµα που επικεντρώνεται γύρω από νότες πορτοκαλιού, βατόµουρου και µαύρης σοκολάτας.

25ης Μαρτίου 22, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 217 7223040

5. THE UNDERDOG
Το συγκεκριµένο cold brew είναι γλυκόπιοτο, αρκετά αρωµατικό -ξεχωρίζει το άρωµα του περγαµόντου- και αφήνει µια αίσθηση σοκολάτας στο στόµα. Φτιάχνεται µε έναν καφέ από την Αιθιοπία.

 Θα το βρείτε στο οµώνυµο µαγαζί του Θησείου (Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ.: 2130 365393, στο Rabbit Punch (Ευφράνορος 40, Παγκράτι, τηλ.: 2107567840) αλλά και σε συνεργαζόµενα µαγαζιά.

6. MIND THE CUP
O Χρήστος Καβράκος πέρυσι είχε την έξυπνη ιδέα να φτιάξει cold brew σε φλασκί. Μέσα του έβαλε έναν καφέ από την Αιθιοπία µε ωραίες οξύτητες και bitter τελείωµα. Το κυκλοφόρησε σε δύο συσκευασίες: του 1,5 λίτρου, που δίνει περίπου 11 µε 12 ποτήρια, και των 5 λίτρων, που προοριζόταν περισσότερο για καταστήµατα. Το εγχείρηµά του πέτυχε και έτσι επέστρεψε και φέτος. Στα σκαριά έχει και έναν ακόµα καφέ από την Κένυα ή την Κολοµβία.

Αιµιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ.: 210 5776010

Ο καφές cold brew είναι ένα ρόφημα χωρίς οξύτητες, γλυκό τις περισσότερες φορές, με γεμάτο σώμα και πλούσιο σε αρώματα και γεύση.

Δείτε επίσης:
Πότε πρέπει να πίνετε τον τελευταίο καφέ για να κοιμάστε καλά το βράδυ;

Αφογκάτο: πώς να φτιάξετε το αγαπημένο ιταλικό ρόφημα με καφέ

Ο καφές πριν από τη γυμναστική βοηθάει στην καύση του λίπους, σύμφωνα με έρευνα