Μας αρέσει να τρώμε γιαπωνέζικο. Αλλά γιατί να χρειάζεται πάντα να βρεθούμε έξω σε κάποιο εστιατόριο για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές, ενώ θα μπορούσαμε να τις ετοιμάσουμε μόνοι μας σπίτι μας; Αναζητώντας στο διαδίκτυο, σαφώς και μπορείτε να βρείτε πιάτα που σας ενδιαφέρουν. Ωστόσο τι θα λέγατε αν είχατε ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στις γεύσεις της Ιαπωνίας;  Αναζητώντας σχετικές εκδόσεις, έπεσα πάνω στις «Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές»της Τίνας Μαυροπούλου», που συγκεντρώνει 51 διαφορετικές συνταγές, για να ετοιμάσετε για σας και τους δικούς σας.

Ξεκινώντας από sushi,  σαλάτες, σούπες, ορεκτικά, ρύζι ή noodles, κρέας ή ψάρι και φτάνοντας στα γλυκά, όλα εξελίσσονται σ’ έναν καμβά γευστικών εκπλήξεων. Μάλιστα υπάρχουν και επιλογές για όσους ακολουθούν χορτοφαγική και χωρίς γλουτένη διατροφή. Μερικές από τις προτάσεις που θα βρείτε ξεφυλλίζοντας τις 135 σελίδες του βιβλίου είναι οι ακόλουθες: σούπα miso, τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου, χάμπουργκερ με γαρίδες katsu, ομελέτα τυριού, αλλά και κέικ sushi ή κέικ πράσινου τσαγιού για το τσάι ή τον καφέ σας.

Ευρετήριο υλικών, σκευών και παρασκευών

Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλα τα υλικά που αναφέρονται μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας και η συγγραφέας δεν θέλει να μοιραστεί απλώς συνταγές μαζί μας, αλλά όλη την εμπειρία αυτής της ιδιαίτερης κουζίνας. Γι’ αυτό και ξεκινά με ευρετήριο υλικών, όπου εξηγεί τι είναι το agar agar ή το edamame καθώς και των απαραίτητων ειδικών σκευών. Επίσης μας άρεσε που πριν από κάθε κεφάλαιο υπάρχει μια εισαγωγή με αποσπάσματα ιαπωνικών λογοτεχνικών κειμένων και χαΐκού.

Η τυχαία συνάντηση με μια γυναίκα από την Ιαπωνία που τη μύησε στα μυστικά της

Πώς έμαθε να μαγειρεύει αυτή την κουζίνα; Είχε κάποιες ρίζες; Για την ακρίβεια δεν είχε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά της άρεσε το φαγητό. Ώσπου μια τυχαία συνάντηση στη λαΐκή αγορά υπήρξε η αφορμή για να μελετήσει σε βάθος την ιαπωνική κουλτούρα και τις γεύσεις της. Κοντά στο σπίτι της υπήρχε τότε η Ιαπωνική Σχολή Αθηνών κι ο άντρας της δούλευε τότε ως δάσκαλος εκεί για αρκετά χρόνια μέχρι να κλείσει και να επιστρέψει η οικογένεια στην Ιαπωνία.  Έτσι, λοιπόν, αναπτύχθηκε μια όμορφη φιλία, αλλά και ένα αντάλλαγμα γεύσεων και αρωμάτων. Κάπως έτσι, δοκιμάζοντας πολλές και διαφορετικές συνταγές της φίλης της μυήθηκε στα μυστικά της ιαπωνικής κουζίνας και θέλησε να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο.  Έτσι, το 2019 επισκέφθηκε τη χώρα των Ιαπώνων φίλων της και μαγεύτηκε από την όλη εμπειρία τόσο πολύ που κατέληξε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Οι σπουδές και η ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και τη βοτανοθεραπεία

Η Τίνα (Μάλαμα) Μαυροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε αρχικά με τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, την εφαρμοσμένη βοτανοθεραπεία και την παρασκευή φυτικών προϊόντων περιποίησης. Παράλληλα, καλλιεργεί λαχανικά και βότανα φυσικής καλλιέργειας. Εξερευνά την υγιεινή διατροφή στην παραδοσιακή ελληνική και ιαπωνική κουζίνα, στη χορτοφαγία, στη μακροβιοτική και στα ωμοφαγικά γλυκά.

Τα εργαστήρια ιαπωνικής μαγειρικής που ετοιμάζει

Μας είπε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς στην Ελλάδα η κουζίνα της Ιαπωνίας έχει παρεξηγηθεί γιατί έχει συνδεθεί κυρίως με το σούσι, ενώ προφανώς είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Κι επειδή θέλει πραγματικά να αλλάξει αυτό στη χώρα που ζει, αυτή την περίοδο ετοιμάζει εργαστήρια ιαπωνικής μαγειρικής με πιστοποίηση της ιαπωνικής πρεσβείας. Θα διαρκέσουν από μέσα Απριλίου έως αρχές Ιουνίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω email.
info
«Σπιτικές ιαπωνικές συνταγές», Τίνα Μαυροπούλου, Εκδόσεις Φυλάτος, 2023, σελ. 134, τιμή: 19,80 €.