Πιθανόν σε κάποια άλλη ζωή του -αν πιστεύετε σε αυτήν τη θεωρία- ο Βαγγέλης Δρίσκας να ήταν Ασιάτης. Αλλιώς πώς να εξηγήσεις τη μέχρι τρέλας αγάπη του για την Ασία, που μεταφράζεται σε αμέτρητα ταξίδια εκεί, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τη συνακόλουθη λατρεία του για την κουζίνα κάθε χώρας της ξεχωριστά;

Τα βιβλία του Δρίσκα, εδώ και δυο δεκαετίες, γνωρίζουν κάθε φορά επιτυχία και τα περισσότερα έχουν ευτυχήσει να κυκλοφορούν σε πολλές εκδόσεις. Καθόλου τυχαίο, αφού συνδυάζει τρεις σταθερούς και σοβαρούς παράγοντες επιτυχίας: υλικά που βρίσκεις εύκολα, συνταγές που βγαίνουν πάντοτε και γεύσεις οικείες, χωρίς «περίεργες» εντάσεις.

Την ίδια συνταγή ακολουθεί και στο νέο του πόνημα, κι ας φαίνεται αυτό δύσκολο, αφού η ασιατική δεν είναι μια κουζίνα με υλικά που «φυτρώνουν» στον τόπο μας. Ή μήπως όχι; Τα τελευταία χρόνια, σε κάθε σούπερ μάρκετ υπάρχει ειδικό τμήμα ή ράφια με ασιατικά προϊόντα, με μεγάλη ποικιλία, που σίγουρα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα υλικά για αξιοπρεπή ασιατικά μαγειρέματα.

 

Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται πάνω από 180 συνταγές, με αναλυτικές συμβουλές για την υλοποίησή τους, ενώ στις μπροστινές σελίδες εξηγούνται τεχνικές και υλικά.

Ειδικό ευρετήριο για τα ξεχωριστά ασιατικά υλικά υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες, όπως και ένα ευρετήριο των συνταγών, χωρισμένο σε 13 κατηγορίες, από ρύζι και ζύμες, μέχρι κάθε είδους κρέας, όσπρια, πάπιες και σάλτσες. Η επιλογή των συνταγών -και αυτό είναι εμφανές- έχει γίνει με γνώμονα τη γευστική παλέτα και τα «γούστα» των Δυτικών και περισσότερο των Ελλήνων, ώστε να είναι φιλικά στο… περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι οι εντάσεις στα καυτερά και πολύ πικάντικα υλικά έχουν μαλακώσει, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαφανιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι αν αγαπάτε πιο «ζωηρό» παιχνίδι, αρκεί να ανεβάσετε τις ποσότητές τους και αντίστοιχα -ίσως- να μειώσετε λίγο τη γλύκα κάποιων, όπου αυτό χρειάζεται.

Δεν υπάρχει κατηγορία φαγητών ή κάποια χώρα προέλευσης που να απουσιάζει από το βιβλίο, οπότε οι λάτρεις των έθνικ γεύσεων θα βρουν σε αυτό έναν καλό και πρακτικό οδηγό, από έναν ώριμο δημιουργό, που ξέρει πώς να μιλήσει σε οικιακούς μάγειρες. Απλά και νόστιμα.

info
«Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία» του Βαγγέλη Δρίσκα, εκδ. Πατάκης, Νοέμβριος 2023, σελ. 368, τιμή: 38.00€