Ήρθε επιτέλους η ώρα να σας μιλήσουμε για ένα βιβλίο που όσοι έχουν φριτέζα αέρος περίμεναν πώς και πώς. Πρόκειται για το βιβλίο: «Air Fryer 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό», του Νέιθαν Άνθονι, που είναι ήδη παγκόσμιο best seller και πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Ο συγγραφέας του δεν είναι σεφ αλλά δημιουργός του επιτυχημένου blog Bored of Lunch, με 2 εκατομμύρια followers στα social media. Είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί στη χώρα μας με συνταγές για αυτό το νέο γκάτζετ της κουζίνας που έχει γίνει τόσο δημοφιλές γιατί μας εξοικονομεί χρήματα, χρόνο αλλά και θερμίδες.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν υγιεινό νόστιμο φαγητό που δεν χρειάζεται ώρες για να μαγειρευτεί και εκεί ακριβώς ταιριάζει η φριτέζα αέρος. Αφού απαιτεί πολύ λιγότερο λάδι από το τηγάνισμα και σημαντικά λιγότερο χρόνο ψησίματος. Ξεκινά με μερικές γενικές οδηγίες και συνεχίζει με τις προτάσεις του. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται από συνταγές για ορεκτικά και σνακ, μέχρι για γρήγορα γεύματα για μεσημεριανό, αλλά και για καθημερινό βραδινό. Επίσης, υπάρχει ενότητα για σπιτικό φαγητό σαν να το παραγγείλαμε απέξω, καθώς και για συνοδευτικά αλλά και για ορισμένες λιχουδιές.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μερικές γενικές οδηγίες χρήσης ξεκινούν οι συνταγές, που περιλαμβάνουν όλες και πληροφορίες για τις θερμίδες ανά μερίδα. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τηγανητά στικ χαλουμιού και ζουμερές μπουκίτσες με ραβιόλι αλλά και κοτόπουλο ποπ κορν. Ακόμη μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σολομό με μέλι και πορτοκάλι, φριτάτα καπρέζε, αλλά και τυλιχτά φαλάφελ με σάλτσα ταχινιού και πίκλες. Άλλες προτάσεις που ξεχωρίσαμε ήταν το στήθος κοτόπουλου γεμιστό με πεπερόνι και πέστο, τα τάκος με ψάρι, καθώς και τα πιπεράτα χοιρινά μπριζολάκια. Δεν λείπουν και τα γλυκά όπως το ποπ κορν με επικάλυψη λευκής σοκολάτας ή τα τεμπέλικα ντόνατς.

Δείτε εδώ και μια ενδεικτική συνταγή μέσα από το βιβλίο.

info
Nathan Anthony, «80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό», Εκδ. Μίνωας.