Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος Gastronomy & Wine Tourism, όπου πρωταγωνιστούν οι Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο Yolenis Greek Gastronomy Center με πρώτη την Γαστρονομική Kοινότητα της Καλαμάτας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρακτική εφαρμογή του βιβλίου «Γαστρονομικές κοινότητες-γαστρονομικοί προορισμοί – εγχειρίδιο δράσης» (2018) στο οποίο ο Γιώργος Πίττας μιλά για την ανάγκη οι νέοι επαγγελματίες κάθε τόπου που δραστηριοποιούνται γύρω από τη γαστρονομία (παραγωγή, εστίαση, φιλοξενία) να συνεργαστούν και να οργανωθούν προκειμένου να αξιοποιήσουν το σύνολο των γαστρονομικών πόρων του τόπου τους, μετατρέποντάς τον σε γαστρονομικό προορισμό. Η πρωτοβουλία είναι μια πολύ δυνατή προσπάθεια ανάδειξης των αγαθών της ελληνικής γης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αναφορικά με την ανάδειξη και ενίσχυση της εντοπιότητας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες συγκρότησης της κάθε Γαστρονομικής Κοινότητας. Γνώρισαν τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την πρώτη φάση του προγράμματος Gastronomy & Wine Tourism, όπως η σύσταση της ομάδας επαγγελματιών και η εκπαίδευσή της με σεμινάρια στη βάση της φιλοσοφίας και των αξιών του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων και που τα μέλη κάθε Γαστρονομικής Κοινότητας αυτοδεσμεύονται να τηρήσουν. Χαρακτηριστικά προϊόντα της Μεσσηνίας όπως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ελιές βαλσαμικά ξύδια, πετιμέζια, σύκα, κρασιά, αποστάγματα, παστέλια, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τυροκομικά και αλλαντικά (παστά και λουκάνικα) είναι μερικά από τα όσα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν στο περίπτερο της Καλαμάτας. Εκτός από τα τοπικά εδέσματα που προετοιμάστηκαν από Καλαματιανούς σεφ και μαγείρους, οι προσκαλεσμένοι είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν επίσης τα έντυπα και τα ψηφιακά εργαλεία που παρουσιάζουν και αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Η παρουσίαση της Γαστρονομικής Κοινότητας της Καλαμάτας θα διαρκέσει 15 ημέρες -μέχρι τις 3/7-στην διάρκεια των οποίων γίνονται γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και θα σερβίρονται στο εστιατόριο του Υοleni’s εδέσματα της περιοχής.

info
greekgastronomyguide.gr