Σε άρθρο τους οι New York Times παρουσιάζουν νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του μέσω του κλιματιστικού σε ένα εστιατόριο.

Συγκεκριμένα, μια οικογένεια από το Ουχάν της Κίνας επισκέφτηκε το εστιατόριο μιας άλλης πόλης και λόγω της μόλυνσης ενός μέλους της οικογένειας με COVID-19, μολύνθηκαν άλλα 9 άτομα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού έπαιξε σε αυτή την περίπτωση το σύστημα κλιματισμού στο εστιατόριο. Το περιστατικό συνέβη στις 24 Ιανουαρίου 2020, αλλά οι λεπτομέρειές του έγιναν γνωστές από επιστημονική εργασία που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου της ιατρικής επιθεωρήσεως Emerging Infectious Diseases.

Το περιστατικό
Στις 23 Ιανουαρίου μία οικογένεια ταξίδεψε από την Ουχάν (Wuhan) στην πόλη Guangzhou. Το ένα από τα μέλη της ήταν ήδη φορέας του κορωνοϊού αλλά ήταν ασυμπτωματικό και πρόκειται για μια 63χρονη γυναίκα. Την επομένη ημέρα, η γυναίκα αυτή πήγε μαζί με τους συγγενείς της για φαγητό στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Αυτό βρίσκεται σε ένα πενταόροφο κτίριο χωρίς παράθυρα. Η παροχή του αέρα γίνεται μέσω συστήματος κλιματισμού, το οποίο είναι ξεχωριστό για κάθε όροφο.

Επισημαίνεται, ακόμη πως το εστιατόριο βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Εκείνη την εποχή, η απόσταση των τραπεζιών μεταξύ τους ήταν περίπου 1 μέτρο. Εκείνο το βράδυ δειπνούσαν στον χώρο συνολικά 83 άτομα και εργάζονταν 8 υπάλληλοι. Συνολικά υπήρχαν πελάτες σε 15 τραπέζια του εστιατορίου.

Η οικογένεια της γυναίκας κάθισε σε ένα τραπέζι. Στα δύο γειτονικά τραπέζια κάθονταν δύο άλλες οικογένειες. Με την μία συνέπεσαν χρονικά για 53 λεπτά (οικογένεια Β) και με την άλλη 73 λεπτά (οικογένεια Γ). Το κλιματιστικό βρισκόταν πάνω από το τραπέζι της οικογένειας Γ.

Αργότερα το βράδυ, όταν πια είχε τελειώσει το δείπνο, η γυναίκα παρουσίασε πυρετό και βήχα και πήγε στο νοσοκομείο. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, ο κορωνοϊός Covid-19 είχε ανιχνευθεί σε 9 ακόμα άτομα: Σε τέσσερα μέλη της δικής της οικογένειας, σε τρία μέλη της οικογένειας Β και σε δύο μέλη της οικογένειας Γ.

Οι επιστήμονες ανέφεραν σχετικά: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μετάδοση των (μολυσμένων) σταγονιδίων προκλήθηκε από το σύστημα κλιματισμού». «Ο κύριος παράγοντας της μόλυνσης ήταν η κατεύθυνση του αέρα». Το όλο περιστατικό είναι «πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό», σχολίασε ο Dr Harvey V. Fineberg, επικεφαλής της Επιτροπής Αναδυόμενων Λοιμωδών Νόσων της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ.

Μάλιστα, επισήμανε πως τα εστιατόρια θα πρέπει να προσέχουν την κυκλοφορία του αέρα και να τακτοποιούν και τα τραπέζια αναλόγως. Μπορεί τέλος να χρειαστεί να τοποθετήσουν ειδικές συσκευές που θα σκοτώνουν τα αιωρούμενα μόρια των ιών.

Διαβάστε ακόμη:
Με τραπεζάκια έξω η άρση του lockdown

Κορωνοϊός: 30% αύξηση εσόδων στα σούπερ μάρκετ το διάστημα 24/2 έως 5/4

Κορωνοϊός: Καφές – φαγητό έξω η πρώτη ανάγκη μόλις τελειώσει η καραντίνα