Δοκιμάζουμε τυριά και αναζητούμε το κρασί και το ποτό που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.

Το τυρί
Γαλένι, Παραγωγός: Αφοί Ζερβού, στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, και αλλού.

Το γαλένι είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο τυρί, η περίπτωση του οποίου θα μπορούσε να διδάσκεται στα φροντιστήρια marketing, καθώς μέσα σε πολύ λίγα χρόνια τα αδέλφια Ζερβού κατάφεραν από την ενδοχώρα του Ηρακλείου να κερδίσουν μια θέση στα ράφια γνωστών σούπερ μάρκετ, αλλά και στην κουζίνα καταξιωμένων μαγείρων.

Η ονομασία του προέρχεται από το ομώνυμο χωριό, οικισμό καλύτερα, 25 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Εκεί βρίσκεται μια εκκλησία χτισμένη στα χρόνια της Υστερης Βενετοκρατίας, η Παναγία η Γαλενιανή ή Γαλατιανή, που η παράδοση θέλει για την ανέγερσή της να χρησιμοποιήθηκε γάλα αντί για νερό. Αν και τυπικά το Γαλένι έχει πολλές ομοιότητες με τα υπόλοιπα αλοιφώδη τυριά της Κρήτης, όπως το χανιώτικο Πηχτόγαλο, η Γαλομυζήθρα και λιγότερο το σητειακό Ξύγαλο, ο Γιώργης Ζερβός, το εμπορικό και επικοινωνιακό μυαλό της οικογένειας, ευφυώς επινόησε μια καινούρια κατηγορία, το «κρητικό τυρί κρέμα», όπου παίζει χωρίς ανταγωνισμό. Μαζί διηγείται και μια χαριτωμένη ιστορία για τον τρόπο που προέκυψε -από λάθος ή αβλεψία- η αρχική μορφή του.

Παράγεται από γάλα ντόπιων κτηνοτρόφων, σε μια αναλογία περίπου 70:30 ανάμεσα στο πρόβειο και το κατσικίσιο, κρατώντας χαμηλά την περιεκτικότητα σε λιπαρά, που δεν ξεπερνά το 12% στο τελικό προϊόν. Λευκό, χιονάτο, χωρίς σχήμα και επιδερμίδα, με κρεμώδη υφή, πρακτικά χωρίς κόκκους, ζωηρά αρώματα γάλακτος και γιαουρτιού, ορεκτική οξύτητα και ήπιο αλάτι, μόλις 1,2%,.

Το κρασί

Rizitis 2019, Οίνος Λευκός Ξηρός Ποικιλιακός
Παραγωγός: Ανδρέας Ντουράκης

Παρά τον φαινομενικά «ευπροσήγορο» χαρακτήρα τους, τα αλοιφώδη τυριά δεν είναι πάντα εύκολα στη συνεργασία τους με το κρασί. Πειραματιζόμαστε, λοιπόν, με δύο μονοποικιλιακά λευκά, που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Το οινοποιείο Ντουράκη βρίσκεται στον Αλίκαμπο, στον δρόμο για τα Σφακιά. Η Βηλάνα, η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία σταφυλιού της Κρήτης, δίνει ένα κρασί ανάλαφρο και ευκολόπιοτο, με όση οξύτητα χρειάζεται για να διατηρεί τη φρεσκάδα του, αρώματα λεμονιού, ώριμου αχλαδιού, μαζί με μια λεπτή αύρα γιασεμιού στη μύτη και ξανθοκίτρινο λαμπερό χρώμα, που επιπλέον προσφέρεται σε εξαιρετική τιμή.

Στη σχέση με το Γαλένι, άφησε περισσότερο χώρο στο τυρί, κυρίως στο επίπεδο των αρωμάτων, αλλά και της γευστικής έντασης.

Mαλαγουζιά 2020, Οίνος Λευκός Ξηρός
Παλλήνη ΠΓΕ, Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Ρωξάνη Μάτσα αποφάσισε να φυτέψει στο Κτήμα της, στην Κάντζα, τα πρώτα κλήματα Μαλαγουζιάς, μιας σχεδόν άγνωστης, τότε, ποικιλίας σταφυλιού. Ο χρόνος τη δικαίωσε, καθώς, με τη συνεργασία της εταιρείας Μπουτάρη, σήμερα προσφέρει μία από τις κορυφαίες, κατά τη γνώμη μου, εκφράσεις αυτής της ποικιλίας, η οποία βέβαια έχει πια μετατραπεί σε βεντέτα.
Η πρόσφατα εμφιαλωμένη σοδειά του 2020 έρχεται στο ποτήρι μας με λαμπερό αχυρόξανθο χρώμα, πυκνές πρασινωπές πινελιές και εξωστρεφή παρουσία στη μύτη, με κυρίαρχα το νυχτολούλουδο, το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο και το ροδάκινο.

Στο στόμα, η δροσιστική οξύτητα υποστηρίζεται εξαιρετικά από την αλκοόλη και το φρούτο, δημιουργώντας ένα έξοχα ισορροπημένο, αρμονικό σύνολο, με επίμονο, φρουτώδες τελείωμα. Η ισχυρή, αλλά όχι προκλητική, προσωπικότητα του κρασιού αντιμετώπισε με επιτυχία το Γαλένι, χωρίς να καλύψει τα χαρακτηριστικά του.

Δείτε επίσης:

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την κρητική γραβιέρα;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το φρέσκο χαλούμι Κύπρου;