Δοκιμάζουμε τυριά και αναζητούμε το κρασί και το ποτό που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.

Το τυρί

Γραβιέρα 36μηνης ωρίμανσης, μια κρητική γραβιέρα από τα Σφακιά
Κομμάτι σχεδόν αναπόσπαστο της διατροφικής καθημερινότητας των Κρητικών, η γραβιέρα –ή απλά «το τυρί» για τους ίδιους– αποτελεί το πιο γνωστό και δημοφιλές τυροκομικό προϊόν του νησιού. Αρκετές δεκάδες μονάδες, με διαφορετικά μεγέθη, φιλοσοφία και προσανατολισμό η καθεμιά, απλωμένες σε ολόκληρη την Κρήτη, ασχολούνται με την παραγωγή της, προσφέροντας μια απίστευτη ποικιλία εκδοχών και χαρακτήρων.

Από τις μάλλον αδιάφορες «βιομηχανικές» γραβιέρες με την ελάχιστη ωρίμανση, που σχηματίζουν τη βάση της πυραμίδας, μέχρι τα μικρά έργα τέχνης, που μερακλήδες τυροκόμοι αφήνουν να παλαιώσουν για 18, 24, 36 ή και παραπάνω μήνες, οι επιλογές μοιάζουν ατέλειωτες, αλλά και οι διαφορές τεράστιες. Το τυροκομείο του Μανούσου Τσιτσιρίδη βρίσκεται στο οροπέδιο του Ασκύφου, στον δρόμο που ενώνει τα Χανιά με τη Χώρα Σφακίων.

Χρησιμοποιεί γάλα μόνο από τα αιγοπρόβατα της περιοχής και δημιουργεί τυριά που έχουν έντονο το αποτύπωμα της ιδιαίτερης χλωρίδας της. Διαλέγουμε μια γραβιέρα που ωρίμασε στο κελάρι του για 36 μήνες και, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να κοιτάξει κατάματα οποιοδήποτε αντίστοιχο γαλλικό ή ιταλικό τυρί, της παρμεζάνας συμπεριλαμβανομένης.

Η επιδερμίδα της είναι σκληρή, καφεκίτρινη και η μάζα της συνεκτική, συμπαγής, σχεδόν χωρίς τρύπες, με φωτεινό κίτρινο χρώμα. Τα αρώματά της έχουν εξελιχθεί στην κατεύθυνση των καβουρδισμένων ξηρών καρπών, σε βουτυρένιο φόντο, η γεύση έχει αποκτήσει βάθος, πολυπλοκότητα και ένταση, με την παρουσία του αλατιού να γίνεται ελαφρά πιο αισθητή, ενώ στο πολύ μακρύ τελείωμα επανέρχονται τα αρώματα του βουτύρου.

Παραγωγός: Μανούσος Τσιτσιρίδης
Το βρήκαμε στη «Μανούτα», στην Αργυρούπολη

Το κρασί

Βιβλία Χώρα Ροζέ 2019
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Παγγαίο ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα

Παρακάμπτοντας τα μάλλον κλασικά και αναμενόμενα ταιριάσματα του τύπου λευκό παλαιωμένο ή ελαφρύ κόκκινο κρασί, δοκιμάζουμε λίγο πιο τολμηρές επιλογές, με ένα γεμάτο ροζέ και ένα πληθωρικό κόκκινο.

Προφανώς το Κτήμα Βιβλία Χώρα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς οι βαριές υπογραφές των δύο δημιουργών του, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, αποτελούν εγγύηση ποιότητας.

Το ροζέ κρασί του Κτήματος, που προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Syrah, ξεχωρίζει για το λαμπερό χρώμα του ανάμεσα στο ρόδινο και το σομόν, την εξωστρεφή αρωματική του παρουσία, όπου κυριαρχούν τα κεράσια και οι φράουλες, το πλούσιο, ισορροπημένο και ελαφρά θερμό στόμα του, με το άφθονο φρούτο και τη μακρά επίγευση. Γευστικά ταιριάζει πολύ όμορφα με τη γραβιέρα, τονίζοντας ίσως μια ιδέα την αλμύρα της, αλλά αρωματικά δείχνει να την υπερκαλύπτει.

Emphasis Tempranillo 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδη

Το Κτήμα Παυλίδη καλλιέργησε το Tempranillo, την κυρίαρχη κόκκινη ποικιλία σταφυλιού της Ισπανίας και ραχοκοκαλιά της Rioja, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στους αμπελώνες του στη Δράμα.

Με ξεχωριστή φροντίδα στο αμπέλι, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, προσεκτική οινοποίηση, αλλά και παρατεταμένη παλαίωση στο βαρέλι και τη φιάλη, δημιουργεί ένα κρασί με βαθυκόκκινο, συμπαγές χρώμα, που διατηρεί ακόμα αρκετές νεανικές ανταύγειες, ενώ στο πολυσύνθετο μπουκέτο του πρωταγωνιστούν τα αρώματα της δρυός, του καφέ και του φρυγανισμένου ψωμιού, με ισχυρή επίσης την παρουσία του κασίς, της βιολέτας, των ξερών φρούτων και των μπαχαρικών.

Στο στόμα είναι σαρκώδες, γενναιόδωρο, με ευγενικές αλλά αισθητές τανίνες, διακριτική οξύτητα και καλό φρούτο, στοιχεία που υπόσχονται μακροημέρευση.Με την τρίχρονη γραβιέρα τα πήγε εξαιρετικά, καθώς η λιπαρότητά της γλύκανε τις τανίνες, ενώ αναδείχθηκαν τα καβουρδισμένα αρώματα και των δύο.

Δείτε επίσης:
6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Νοέμβριο και μας άρεσαν

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το Brie President;

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το φρέσκο χαλλούμι Κύπρου;