Κάποιες ετικέτες στέκονται πέρα από μόδες και τάσεις, γράφοντας μια ξεχωριστή πορεία στον οινικό κόσμο και διατηρώντας μια ξεχωριστή θέση στις κάβες μας.

Icon 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός
Σαντορίνη ΠΟΠ
Παραγωγός: Απόστολος Μούντριχας

Για τους περισσότερους το όνομα του Απόστολου Μούντριχα είναι συνδεδεμένο με την Εύβοια, το Κτήμα Αβαντίς και βέβαια με την κοσμοπολίτικη ποικιλία σταφυλιού Syrah, μια και υπογράφει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εκφράσεις της επί ελληνικού εδάφους.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο νεαρός απόφοιτος του Οικονομικού της Νομικής υπέκυψε στη γοητεία του κρασιού, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει τους αριθμούς και να ασχοληθεί με τις ζυμώσεις. Στα σχεδόν τριάντα χρόνια, που μεσολάβησαν από το 1994 και την πρώτη εμφιάλωση μέχρι σήμερα, ο Απόστολος Μούντριχας, με αξιοθαύμαστη επιμονή και υπομονή -κυριολεκτώ στο «αξιοθαύμαστη»- κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην πρωτοπορία του ελληνικού κρασιού, αλλά και τον άτυπο τίτλο του Έλληνα Syrah Master.

Το 2012, γοητευμένος ήδη από το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και το Ασύρτικο, παρουσιάζει την πρώτη του εμφιάλωση από το νησί, για να ακολουθήσει η δημιουργία ενός οινοποιείου στην Έξω Γωνιά και ενός πολύ όμορφου επισκέψιμου χώρου λίγο έξω από τα Φηρά.

Το Icon αποτελεί την κορυφαία ετικέτα του οινοποιείου της Σαντορίνης – που ονομάζεται Anhydrous για λόγους προφανείς. Ένα καθαρόαιμο Ασύρτικο που ζύμωσε αυθόρμητα με ιθαγενείς ζύμες και ωρίμασε για 9 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες του σε τσιμεντένιες ωοειδείς δεξαμενές.

Στη σοδειά του 2022, που μόλις κυκλοφόρησε, το λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα, η καθαρή μύτη όπου πρωταγωνιστούν ορυκτά, λάιμ, χαμομήλι, βερίκοκα, μαζί με μια έντονη αίσθηση θαλασσινής αύρας και το πληθωρικό στόμα, με τη συμπύκνωση, τη δύναμη, τη «μεταλλική» οξύτητα, τη θαλασσινή αλμύρα και την απίστευτη διάρκεια, συνθέτουν μια «μεγάλη» Σαντορίνη που θα ανταμείψει τους υπομονετικούς.

Τιμή: περίπου €52 στο ράφι