Κάθε μήνα δοκιμάζουμε και ξεχωρίζουμε 6 ετικέτες που θα κάνουν την καλύτερη παρέα στα πιάτα της εποχής.

Δείτε τις επιλογές μας:

Pylοs 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Νέστωρ
Ο ιστορικός Συνεταιρισµός της Μεσσηνίας «Νέστωρ», πρωτοπόρος στις συστηµατικές φυτεύσεις Cabernet Sauvignon και Chardonnay, που σώθηκε από την κατάρρευση χάρη στη σύµπραξη µε την οινοποιία του Σπύρου Λαφαζάνη, βρίσκεται πλέον σε τροχιά αναγέννησης. Από τη συλλογή του διαλέγουµε ένα καθαρόαιµο Chardonnay, περασµένο για 6 µήνες σε δρύινο βαρέλι, µε λαµπερό χρυσοκίτρινο χρώµα και εκφραστική µύτη σε τόνους ροδάκινου, πεπονιού και µάνγκο, σε πικάντικο φόντο µπαχαρικών και βανίλιας. Αρµονικό στο στόµα, µε ωραίο φρούτο και την οξύτητα να ισορροπεί τον όγκο και τη λιπαρότητα.
Τιµή: περίπου €10,50 στο ράφι

Alpha Rosé 2022
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Αμύνταιο ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Άλφα
Ένα από τα κορυφαία, κατά τη γνώµη µου, ροζέ της ελληνικής αγοράς έρχεται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα του Κτήµατος Αλφα στο Αµύνταιο και τη χαρισµατική ποικιλία Ξινόµαυρο. Η γνωστή οινοποιητική δεξιότητα του Άγγελου Ιατρίδη έδωσε ένα κρασί µε λαµπερό σοµόν χρώµα και εξωστρεφή παρουσία στη µύτη, µε κυρίαρχα τα αρώµατα της καραµέλας κεράσι, του κόκκινου φραγκοστάφυλου, της τοµάτας, της πράσινης πιπεριάς και της κανέλας. Στο στόµα εντυπωσιάζει µε τη ζωντάνια, τον όγκο και τη δοµή του, αλλά και το πολύ µακρύ του τελείωµα.
Τιµή: περίπου €19 στο ράφι

Μαυρούδι 2019
Ποικιλιακός Οίνος
Ερυθρός Ξηρός
Tσάνταλης
Το Μαυρούδι της Θράκης, διαδεδοµένο στην ευρύτερη περιοχή νότια του Αίµου, χρωστάει την ανάδειξή του στην εταιρεία Τσάνταλη, η οποία από τα µέσα του ’90 επένδυσε σε µαζικές φυτεύσεις της ποικιλίας στην περιοχή της Μαρώνειας. Η σοδειά του 2019 παρουσιάζεται µε σκούρο κόκκινο ρουµπινί χρώµα και µύτη όπου τα φρούτα συναντούν το φρυγανισµένο ψωµί και το ψηµένο µπέικον, µε αρκετά έντονη την αίσθηση της αλκοόλης. Στο µεσαίου όγκου στόµα, οι τανίνες παραµένουν σφριγηλές και συνδυάζονται µε ικανή οξύτητα, φρούτο και καλή διάρκεια.
Τιµή: περίπου €11,50 στο ράφι

Emphasis
Αγιωργίτικο 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
∆ΡΑΜΑ ΠΓΕ, Κτήμα Παυλίδη
Το Κτήµα Παυλίδη ήταν, νοµίζω, ο πρώτος παραγωγός της ∆ράµας που φύτεψε συστηµατικά Αγιωργίτικο. Αρκετά χρόνια µετά, παρουσιάστηκε η πρώτη µονοποικιλιακή εκδοχή του, που αποδίδει έξοχα τον χαρακτήρα της ποικιλίας, όπως εκφράζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Βαθύ πορφυρό χρώµα, που διατηρεί ακόµα ιώδεις ανταύγειες, πλούσιο αρωµατικό µπουκέτο σε τόνους γλυκού κεράσι, δαµάσκηνου, µούρων, βανίλιας, µπαχαρικών, καφέ και δυόσµου, γεµάτο στόµα, µε αναµενόµενα σφιχτές τανίνες, θέρµη, δύναµη, πυκνό φρούτο και πικάντικο, µακρύ τελείωµα.
Τιµή: περίπου €18,50 στο ράφι

Syrah 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Lacules Estate
Το Κτήµα Λακούλες, στα δυτικά της Κορώνης, ξεκίνησε ως «ιδιωτικός παράδεισος» του Αυστριακού Friedrich Gruber και 30 χρόνια µετά, µε την Barbara Gruber στο τιµόνι, έχει µετεξελιχθεί σε ένα αξιοζήλευτης ποιότητας µικρό οινοποιείο. ∆οκιµάσαµε ένα καθαρόαιµο Syrah, παλαιωµένο για 18 µήνες σε δρύινο βαρέλι, µε σκούρο πορφυροκόκκινο, συµπαγές χρώµα και εντυπωσιακό µπουκέτο, που θυµίζει κασσίς, πασχαλιά, δαµάσκηνο, κόκκινα φραγκοστάφυλα, δρυ, δέρµα και µαύρο πιπέρι. Στο πλούσιο στόµα συνδυάζει δύναµη και πολυπλοκότητα, θέρµη, ευγενικές αλλά έντονες ακόµα τανίνες, λελογισµένη οξύτητα, φρούτο και πολύ επίµονο τελείωµα.
Τιµή: περίπου €45 στο ράφι

Νάουσα ΠΟΠ 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Οινοποιείο Αργατία
Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου έχει συνδέσει το όνοµά της µε την επιστηµονική έρευνα για το Ξινόµαυρο και τους κλώνους του. Οι µόλις 7.000 φιάλες της σοδειάς του 2016, που υπογράφει, δίνουν τον ορισµό της Νάουσας «παλαιάς κοπής», µε το κόκκινο χρώµα της να «σπάει» από ελαφρές πορτοκαλί ανταύγειες και το αρωµατικό µπουκέτο να σχηµατίζεται από περάσµατα βιολέτας, ντοµάτας, γλυκού κεράσι, κανέλας, νύξεις δέρµατος και ξύλου, ενώ στο στόµα οι καλοδουλεµένες τανίνες είναι παρούσες, µαζί µε την αναµενόµενη οξύτητα, σε ένα σύνολο µε δύναµη, χάρη και διάρκεια.
Τιµή: περίπου €16,50 στο ράφι