Από το πιο παραδοσιακό ως το πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο σάς έχουμε τα πιο «νόστιμα» μαγαζιά με προϊόντα για όλα τα γούστα που μας έκαναν «κλικ».
Από τους Ανδρέα Λαγό, Ελένη Ψυχούλη, Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνα Νικολάου, Ιωάννα Σταμούλου
Τα εντός…
Οι πίτες της Σοφίας
Το ταλέντο της μαμάς Σοφίας στις παραδοσιακές και πεντανόστιμες πίτες κληρονόμησε η κόρη της, Ματίνα, η οποία μαζί με τον αδερφό της, Δημήτρη, άνοιξαν ένα μικρό ναό απόλαυσης με το όνομα «Οι πίτες της Σοφίας» για να τιμήσουν τη μνήμη της μητέρας τους. Εκεί ζυμώνονται καθημερινά δεκάδες καλούδια και σιγοψήνονται από νωρίς το πρωί. Το φύλλο είναι χειροποίητο, και η Ματίνα πίσω από το ανοιχτό εργαστήρι το ανοίγει με αξιοσημείωτη άνεση. Χορτόπιτες με φέτα, αλευρόπιτες, μπατζίνες, πιπερόπιτες, κοτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, κιμαδόπιτες, πίτες με αλεύρι ντίνκελ και πολλές γλυκές γεύσεις όπως μπουγάτσες, φραουλόπιτες, κλείνονται σε χιλιόμετρα φύλλων.
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 213 0700444.
Bread and Cake
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ένας άνθρωπος που εδώ και μία δεκαετία μετατρέπει τη μεγάλη του αγάπη για δημιουργία σε καθημερινό αγώνα, υποδέχεται τον κόσμο με χαμόγελα στο φούρνο του, Bread and Cake, στα Βριλήσσια. Κάθε μέρα και μια νέα λιχουδιά, μια νέα γευστική πρόταση σάς περιμένει, με κάποιες νοστιμιές να παραμένουν διαχρονικές. Η all time classic τυρόπιτα και σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλο, η μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά με αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι, αλλά και τα θεϊκά κουλουράκια με κουάκερ, χυμό αγαύης και αλεύρι Ζέας «κερδίζουν» και τους πιο απαιτητικούς.
Κύπρου 27, Βριλήσσια, τηλ. 210 6133051.
Α Λα Γκρεκ
O Κωστής Κωστάκης από την Κρήτη και ο Γιάννης Πετρής από την Άνδρο, ήρθαν στο Χαλάνδρι για να «χαρίσουν» ελληνικές, χειροποίητες νοστιμιές. Δημιουργώντας μια σύγχρονη με παραδοσιακά στοιχεία boulangerie, το Α Λα Γκρεκ, δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές λιχουδιές. Ελαιόλαδο, ρακή, φρούτα εποχής, μούστος, μυζήθρα γλυκιά και γραβιέρες, μάραθα, οπωροκηπευτικά, σπέσιαλ τυριά, δαμάσκηνα, σύκα, όλα φτάνουν σε δέματα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Κάθε πρωί ο χώρος γεμίζει με μυρωδιές από πίτες σε διάφορες γεύσεις (με κιμά, τυρί, σπανάκι, πράσο), μικρά πιτάκια και διάφορα ζεστά σνακ, όπως πιροσκί, πεϊνιρλί, γκεζλεμέ, λαδένια Κιμώλου αλλά και κουλούρια Θεσσαλονίκης.
Aγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211 0122071.
Holy Greens
Οι φανατικοί της σαλάτας… βρήκαν το «σπίτι» τους! Στο Holy Greens θα αγαπήσετε τα ολόφρεσκα λαχανικά του, συνδυασμένα με ξεχωριστά χούμους, τουρσάκια, σπόρους, superfoods, αλλά και κοτόπουλο, μοσχάρι, σολομό και γαρίδες. Η Hello Hummus με μαρούλι, κοτόπουλο, κόκκινη κινόα, εκπληκτικό χούμους παντζάρι, η χορτοφαγική «Eat Your Greens» με κόκκινο κινόα, χούμους παντζάρι, είναι μερικές μόνο επιλογές. Οι χυμοί και τα smoothies με φρούτα και λαχανικά και οι μπάρες δημητριακών συμπληρώνουν τα καλούδια του μαγαζιού.
Φραγκοκκλησιάς 3Α, Μαρούσι, τηλ. 210 6105002.
Μαύρο Πιπέρι
Ο Περικλής Σίμωσης είναι μηχανικός, η Βάσια Μουστάκα, η γυναίκα του, γεωπόνος. Η γνώση των χώρων και η αγάπη για τα παλιά έπιπλα που ξαναβρίσκουν μια δεύτερη ευκαιρία έχει χτίσει το πιο όμορφο, ίσως, από όλα τα νεο-μπακάλικα του κέντρου. Δυσθεώρητο ύψος, ο Λουμίδης που αλέθεται γεμίζει με εσάνς μνήμης το χώρο, στο παλιό ψυγείο τα τυριά κάνουν το γύρο της Ελλάδας, οι παλιές κονσέρβες, οι ζυγαριές, τα ραδιοφωνάκια και τα μωσαϊκά τηρούν σε λεπτή γραμμή την αρμονία ανάμεσα στο βιομηχανικό ντιζάιν και το ρετρό, μια πρωτοτυπία, εν τέλει. Καλοδιαλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών, φασόλια Πρεπών και φακές Βοΐου, φρέσκα λαχανικά και ιντερνάσιοναλ βιολογικά, προσεγμένες επιλογές και εξυπηρέτηση «της παλιάς γειτονιάς». Στο πατάρι, αναμένονται μεζεδάκια και ρακές κατευθείαν από τα ράφια.
Τριών Ιεραρχών 135, Α. Πετράλωνα, τηλ. 210 3411474.
Rita’s cookies
Την ξεχωρίσαμε για τα αφράτα τσουρέκια της, σκέτα ή γεμιστά με κομματάκια σοκολάτας, δαμάσκηνα, καρύδια ή χουρμά και για τους κουραμπιέδες αμυγδάλου χωρίς επικάλυψη άχνης ζάχαρης, που φτιάχνει όλο τον χρόνο και είναι πραγματικά πεντανόστιμοι. Στο ζεστό ζαχαροπλαστείο της όμως, σε μια κλασική γειτονιά της παλιάς Κοκκινιάς, η κυρία Ρίτα Αμιραλιάν ετοιμάζει καθημερινά και υπέροχα cookies και κουλουράκια. Στη μεγάλη γκάμα της βρίσκουμε μεταξύ άλλων τα πολύ σοκολατένια κουλουράκια με αμύγδαλο, κακάο και σοκολάτα, κουλουράκια Βηρυτού με φρέσκο βούτυρο και χουρμά, ημίγλυκα κουλουράκια ή χωρίς ζάχαρη με χαρουπάλευρο και πετιμέζι για όσους προσέχουν τη γραμμή τους, αλλά και αλμυρά με κρεμμύδι.
Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4912323.
Παραδοσιακό Μπακάλικο
Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης που δημιούργησε τα δύο Παραδοσιακά Μπακάλικα -στην Ηλιούπολη και στο Παγκράτι- επιλέγει ένα προς ένα τα προϊόντα του, και είναι ανοιχτός και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Εδώ βρίσκετε εξαιρετικές ελληνικές γραβιέρες και τυριά, καθώς και πολύ καλά αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κι ακόμα, παξιμάδια, μέλια, μαρμελάδες, ζυμαρικά, μπαχαρικά, κατεψυγμένες πίτες, σάλτσες, κρασιά, απίστευτη τσικούδιά και τσίπουρο και κάποια βιολογικά προϊόντα. Τα σαββατοκύριακα φέρνει φρέσκο ψωμάκι από τον φούρνο Τραχειά. Τη Σαρακοστή θα βρείτε και ξεχωριστούς χαλβάδες καθώς και μεγάλη ποικιλία σε τουρσιά και ελληνικά όσπρια. Επίσης, τηγανόπιτες, συκομαΐδα, κατεψυγμένα θαλασσινά, μπακαλιάρο υγράλατο και σαλιγκάρια.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500 / Πρόκλου 31, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055.
Δρακούλης Meat
Αν ο όρος «boutique κρέατος» είναι δόκιμος, τότε σίγουρα ταιριάζει στο κρεοπωλείο που έχει στήσει στη Βούλα ο Στράτος Δρακούλης. Ντιζαϊνάτο, με μεγάλες ψηλές βιτρίνες-ψυγεία από όπου διαλέγετε κρέας (από μια αξιοζήλευτη ποικιλία) και ξύλα κοπής κρέατος σε διάφορα σημεία στον χώρο, σαν τραπεζάκια σε club! Ο Δρακούλης, άλλωστε, είναι διάσημος και για τη μουσική που παίζει στα καταστήματά του. Τι βρίσκουμε εκεί; Κρέατα και κοπές που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό σεφ: από το περίφημο kobe μέχρι βιολογική γαλοπούλα και όλα τα κυνήγια. Δίπλα τους και πιο ολοκληρωμένες λύσεις, με τα δικά τους ρολά με berries, την ξεκοκαλισμένη γαλοπούλα με γέμιση ή το αγριογούρουνο και το ελάφι που συνοδεύονται από τη σάλτσα τους και είναι έτοιμα για ψήσιμο, να μας λύνουν τα χέρια! Από εκεί παίρνετε και διάφορα delis, όπως σάλτσες, chutneys και ζυμαρικά. Σημειώστε, ότι στο υπόγειο του κρεοπωλείου λειτουργεί πλέον και το νέο restauroom Dry & Raw, με πιάτα που τιμούν το καλό κρέας του κρεοπωλείου, συνοδευμένα με ποικιλίες κρασιών από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Κι αν η Βούλα σας πέφτει μακριά, υπάρχει και το κατάστημα της Νέας Σμύρνης -το πρώτο και πιο κλασικό-, ενώ αν βρίσκεστε στη Μύκονο μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα στην περιοχή Βρύση!
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ. 210 8955655 / Αγίας Σοφίας 90, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9320211-210 9343087 / Περιοχή Βρύση, Μύκονος, τηλ. 22890 23022.
Τα εκτός…
Olicatessen
Η δυνατή ομάδα, που μπήκε στο χώρο του ελαιολάδου και του ποιοτικού ελληνικού τροφίμου με το Agora Fine Greek Foods και την έκθεση Gourmet Olive Exhibition & Delicacies, υποδέχεται τους καλοφαγάδες της Θεσσαλονίκης σε ένα ιδιαίτερο παντοπωλείο σύγχρονης αισθητικής, στο Olicatessen. Στα ράφια του μπορείτε να βρείτε ελληνικά προϊόντα, από παραδοσιακά μέχρι καλλυντικά. Ελαιόλαδα και ελιές κάθε λογής, μέλι από την Πελοπόννησο, γλυκά, κεράσματα και μαρμελάδες, καθώς και μεγάλη ποικιλία από αλμυρά, ντιπ, αρτύματα και διαλεγμένα τυριά, αλλαντικά και αλίπαστα, βότανα, βιολογικά τρόφιμα και καλλυντικά φυσικής περιποίησης από βρώσιμα υλικά, πρωταγωνιστούν.
Β. Ουγκώ 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 3030286.
Φούρνος Τουρλή
Ο φούρνος του Τουρλή με τ’ όνομα είναι παλιός, από το 1967, παραδοσιακός και ανανεωτικός συνάμα. Όλοι έρχονται εδώ για το σουσαμάτο νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αβγά αλλά και για το γιγάντιο κρουασάν που γεμίζει από το ειδικό μηχάνημα, μπροστά στα λαίμαργα μάτια σου με ένα όργιο σοκολάτας με πραλίνα. Λεπτά κριτσινάκια με ζέα και κινόα για τους δυσανεκτικούς, γιαννιώτικο και γερμανικό ψωμί, ποντιακά πισία, άπαιχτο σιμίτικο κουλούρι σε πολλές γεύσεις και εξαίσια τραγανά τυροπιτάκια, πάστα φλώρα αλλά και θεϊκά, σπιτικά ντολμαδάκια γιαλαντζί, με οικοδέσποινα την πληθωρική Λένα Καλλίδη.
Μ. Μπότσαρη 50, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 831066.
Casa Dolce Μύκονος
Ένα ζαχαροπλαστείο που εξειδικεύεται στα παγωτά, στις τούρτες και στα σιροπιαστά. Ο Νίκος Κουκιάσας, εκπαιδευμένος στην Ιταλία έχει έρωτα με το παγωτό -εκτός από τα 20 είδη παγωτών που έχει φτιαγμένα πάντα με φρέσκα φρούτα και χυμούς- έχει μπει στη δημιουργία παράξενων παγωτών εμπνεόμενος από τα τοπικά γλυκά της Μυκόνου ή και άλλων περιοχών. Το πρώτο και πιο πρωτοποριακό του παγωτό είναι το παγωτό κοπανιστή, που μπορεί να μπει άνετα σε μια χωριάτικη σαλάτα! Παγωτό μαύρου σκόρδου κατάλληλο για όσπρια, αλλά πολλές φορές και πράσινες σαλάτες. Και οπωσδήποτε ένα ιταλικής έμπνευσης με τρούφα και παρμεζάνα που συνοδεύεται απολαυστικά από ένα καλά κρυωμένο Ασύρτικο Σαντορίνης. Δοκιμάστε το παγωτό μπακλαβά και, αν είναι Χριστούγεννα, παγωτό μελομακάρονο.
Επαρ. οδός Μυκόνου, τηλ. 22891 10714.