Η Ιωάννα Κύπριου, Nutrition, Health & Wellness Coach, απαντά στο Cantina σε ένα από τα συχνότερα ερωτήματα. Είναι η ζάχαρη των φρούτων (φρουκτόζη) τόσο επιβλαβής όσο η προστιθέμενη ζάχαρη που βρίσκουμε στα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά συχνά δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Ας εξετάσουμε τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την διατροφική αξία των φρούτων και το πώς επηρεάζει την υγεία μας η φυσική ζάχαρη που περιέχουν.

Η Ζάχαρη στα Φρούτα: Είναι η ίδια με την κανονική ζάχαρη;

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα είναι αν η ζάχαρη των φρούτων (φρουκτόζη) είναι τόσο επιβλαβής όσο η προστιθέμενη ζάχαρη που βρίσκουμε στα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές:

Η φυσική ζάχαρη στα φρούτα συνοδεύεται από φυτικές ίνες, νερό και θρεπτικά συστατικά. Αυτά καθυστερούν την απορρόφησή της, αποτρέποντας απότομες αυξήσεις του ζαχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, ένα μήλο έχει περίπου 20 γραμμάρια ζάχαρη, αλλά λόγω των φυτικών ινών, η επίδρασή του στο ζάχαρο είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ενός αναψυκτικού με την ίδια ποσότητα ζάχαρης.

Η φρουκτόζη των φρούτων μεταβολίζεται διαφορετικά από τη σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη). Τα φρούτα περιέχουν μικρές ποσότητες φρουκτόζης, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά γεμάτα υψηλές δόσεις φρουκτόζης (όπως το σιρόπι καλαμποκιού), που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων, όπως η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD).

Τα φρούτα περιέχουν φυσικούς ρυθμιστές όρεξης. Οι φυτικές ίνες και το νερό στα φρούτα αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού, κάνοντάς τα πιο χορταστικά.

Η υπερβολική εστίαση στο να κάνουμε κάθε πτυχή της διατροφής μας «τέλεια» μπορεί να γίνει παγίδα που βλάπτει την ψυχική μας υγεία. Όταν ανησυχούμε υπερβολικά για το αν ένα φρούτο έχει λίγη παραπάνω ζάχαρη ή αν ένα γεύμα δεν είναι «αρκετά υγιεινό», δημιουργούμε άγχος και περιττή πίεση στον εαυτό μας. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Τα φρούτα, όπως και κάθε άλλη φυσική τροφή, δεν είναι απλώς θρεπτικά – είναι μια απόλαυση και κομμάτι μιας φυσιολογικής, χαλαρής σχέσης με το φαγητό.

Η υγεία δεν μετριέται μόνο σε θερμίδες και συστατικά, αλλά και στην ευεξία που νιώθουμε όταν απολαμβάνουμε το φαγητό μας χωρίς ενοχές. Στο ερώτημα αν τα φρούτα είναι υγιεινά, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ψυχολογία μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωσή τους. Εάν τα φρούτα αποτελούν για εμάς μια απολαυστική εμπειρία, συμβάλλουν θετικά στη συνολική μας ευεξία. Αν όμως τα αντιμετωπίζουμε με ενοχές ή φόβο – για παράδειγμα, λόγω ανησυχιών για τη ζάχαρη που περιέχουν – αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας με την τροφή.
Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα φρούτα όχι μόνο ως θρεπτική επιλογή, αλλά και ως ένα φυσικό και ισορροπημένο κομμάτι μιας υγιεινής και χαρούμενης ζωής.

Συμπερασματικά, τα φρούτα είναι αναμφίβολα υγιεινά και απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Παρέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν από άλλες πηγές. Παρότι περιέχουν φυσική ζάχαρη, αυτή είναι διαφορετική από την επεξεργασμένη ζάχαρη καθώς συνοδεύεται από πολλά οφέλη. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα χωρίς καμία ανησυχία. Ο συνδυασμός φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για μια πραγματικά υγιεινή διατροφή.