Το δροσιστικό και γλυκόξινο ακτινίδιο έχει πολλούς οπαδούς που το βάζουν καθημερινά στη διατροφή τους. Πώς όμως ξεχωρίζουμε και επιλέγουμε τα ώριμα ακτινίδια ανάμεσα στα υπόλοιπα; Μπορούμε άραγε να τα διατηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο χρόνο; Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλες τις απαντήσεις:

Η σωστή επιλογή

Συνήθως τα ώριμα ακτινίδια έχουν σκούρο καφέ χρώμα και είναι μαλακά στην υφή. Για το λόγο αυτό, όσο πιο μαλακό είναι ένα ακτινίδιο, τόσο πιο σκούρο είναι στο χρώμα και τόσο πιο ώριμο και γλυκό στη μυρωδιά και τη γεύση. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε κατά την επιλογή, είναι να τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας και να ελέγχουμε το άρωμά τους. Εκείνα που είναι πιο σκληρά και ξινά, θα χρειαστεί να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να ωριμάσουν. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πόσο ώριμα θέλουμε να είναι τα ακτινίδια μας, προτού τα αγοράσουμε.

Αποθήκευση και συντήρηση

Μετά την αγορά, σειρά έχει η αποθήκευση του φρούτου με τρόπο κατάλληλο ώστε να διατηρηθεί φρέσκο στην κουζίνα μας. Ο τρόπος και το μέρος συντήρησης εξαρτάται αρχικά από το πόσο ώριμα είναι τα ακτινίδια μας. Τα άγουρα θα χρειαστεί να τα αφήσουμε εκτός ή εντός ψυγείου για λίγες μέρες. Φυσικά, στο ψυγείο η διαδικασία ωρίμανσης θα διαρκέσει πιο πολύ, κάτι που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε εάν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό.

Σε περίπτωση που βρίσκονται και άλλα φρούτα κοντά τους, καλό είναι να έχουμε στο νου μας να τα απομακρύνουμε από εκείνα που επηρεάζουν τη διαδικασία ωρίμανσης. Φρούτα όπως τα μήλα, το αβοκάντο ή οι ντομάτες απελευθερώνουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση του ακτινίδιου (αλλά και κάθε άλλου φρούτου), σε βαθμό τέτοιο που μπορεί να το σαπίσει.

Εκτός ψυγείου και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, τα ακτινίδια μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα έως και 5 ημέρες. Για να τα προλάβουμε πριν χαλάσουν, μπορούμε φυσικά να τα ελέγχουμε καθημερινά. Αν πάλι το ακτινίδιο είναι ώριμο αλλά θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο. Έτσι, θα μείνει φρέσκο μέχρι και 10 ημέρες. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, δεν ξεχνάμε να το κρατάμε μακριά από ντομάτες, αβοκάντο ή μήλα.

Πώς συντηρούμε τις κομμένες φέτες του ακτινίδιου

Αν έχουμε ήδη κόψει μερικά ακτινίδια για να φτιάξουμε μια φρουτοσαλάτα ή ένα δροσιστικό, αντιοξειδωτικό smoothie αλλά δεν έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το φρούτο μας, δε χρειάζεται να το πετάξουμε. Αντίθετα, μπορούμε να τις κλείσουμε αεροστεγώς σε ένα πλαστικό ή γυάλινο μπολ ή σε μια στεγανή σακούλα τροφίμων και να τις διατηρήσουμε φρέσκες στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Μπορούμε να καταψύξουμε το ακτινίδιο;

Φυσικά και μπορούμε. Μάλιστα στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 3 μήνες, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν μας αρέσει να έχουμε μπόλικα φρούτα καθημερινά στην κουζίνα μας για ένα απολαυστικό χυμό ή smoothie ανά πάσα στιγμή.

Για να αποθηκεύσουμε το ακτινίδιο στην κατάψυξη, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τα εξής απλά βήματα:
1. Το καθαρίζουμε, το κόβουμε σε φέτες, τις βάζουμε (σε απόσταση) σε μια λαδόκολλα πάνω σε ένα ρηχό ταψί και τις αφήνουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
2. Οταν το ακτινίδιο θα έχει παγώσει τελείως, μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα στεγανό μπολ τροφίμων και τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Να πούμε στο σημείο αυτό πως όταν το ακτινίδιο παγώσει, αλλοιώνεται σε κάποιο βαθμό η υφή του. Για το λόγο αυτό, η πρακτική αυτή είναι ιδανική για να το βάλουμε μας απευθείας από τη κατάψυξη σε χυμούς φρούτων αλλά όχι για να το καταναλώσουμε ολόκληρο σε φρουτοσαλάτες ή σε γλυκά.