Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ερέτρια, η Αμάρυνθος ζει με ρυθμούς αργούς. Με θάλασσα, ψάρι και ηρεμία. Αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός της Εύβοιας, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για απόδραση με φόντο τη θάλασσα και φρέσκα ψάρια στο τραπέζι. Είτε σχεδιάζετε ημερήσια εκδρομή είτε ένα Σαββατοκύριακο με χαμηλούς τόνους και καλό φαγητό, η Αμάρυνθος έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, χωρίς φασαρία και θόρυβο από υπερτουρισμό.

Γνωστή στους ντόπιους και με την ονομασία «Βάθεια», είναι από εκείνα τα μέρη που μοιάζουν να έχουν μείνει ανέγγιχτα κι αυτό την κάνει ακόμα πιο πολύτιμη. Η θαλασσινή αύρα είναι παρούσα στην καθημερινότητα, στην κουζίνα, στις ιστορίες των κατοίκων, στον ρυθμό που κινείται ο τόπος. Αν αγαπάτε τα τραπεζάκια στην ακροθαλασσιά, τις απλές πρώτες ύλες και τις ελληνικές γεύσεις που δεν έχουν ανάγκη από εντυπωσιασμούς, τότε είστε στο σωστό μέρος.


Photo: Shutterstock

Πρόσβαση από Αθήνα

Η Αμάρυνθος απέχει περίπου 115 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η πιο εύκολη πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω Χαλκίδας, σε μια διαδρομή που δεν ξεπερνά τις δύο ώρες. Ας πούμε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά αν δεν πετύχετε κίνηση στη γέφυρα της Χαλκίδας ή και στο Βασιλικό. Εναλλακτικά, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να πάρετε το ferry από τη Σκάλα Ωρωπού προς την Ερέτρια και από εκεί θα διανύσετε περίπου 8 χιλιόμετρα μέχρι την Αμάρυνθο. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός, με λίγες στροφές που χρειάζονται προσοχή λίγο πριν φτάσετε στα πρώτα σπίτια.

Κουζίνα με ρίζες και ταυτότητα

Η μαγειρική της Αμαρύνθου είναι μια σύνθεση από γεύσεις και επιρροές που κουβαλούν οι άνθρωποι που την κατοίκησαν. Μανιάτες με το απλό αλλά εύγευστο φαγητό τους, Μικρασιάτες με τα αρωματικά, τα μπαχάρια και τις πίτες, Αρβανίτες με την αγροτική τους λιτότητα και οι Αθηναίοι παραθεριστές που έφεραν την αστική κουζίνα του ’60 και του ’70, έχουν όλοι αφήσει το αποτύπωμά τους στο πιάτο. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που βασίζεται μεν στο ψάρι και στα θαλασσινά, αλλά θα βρείτε στο τραπέζι και παϊδάκια από τον κοντινό οικισμό Γυμνό, ντολμαδάκια με αυγολέμονο και οπωσδήποτε τηγανόψωμο που θεωρείται πλέον σήμα κατατεθέν της Εύβοιας. Οι ντόπιοι ψαράδες εξακολουθούν να βγαίνουν στα ανοιχτά με τις βάρκες τους. διατηρώντας μία παράδοση που πέρασε από τους παππούδες τους. Πολλά από τα ψάρια που σερβίρονται στις τοπικές ταβέρνες φτάνουν κατευθείαν από τα δίχτυα στο πιάτο, χωρίς μεσάζοντες και πολυπλοκότητα.

Τα όστρακα, τα μαλάκια και τα ψάρια εδώ θεωρούνται δεδομένα και δεν θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε—ειδικά εκτός της καλοκαιρινής σεζόν. Κυδώνια και γυαλιστερές, στρόμπια και αχινοί, πετροσωλήνες, αλλά και σπέσιαλ θαλασσινές μακαρονάδες, μερακλίδικοι ουζομεζέδες με σαρδέλες παντρεμένες, γαρίδες σαγανάκι με άσπρη ή κόκκινη σάλτσα είναι μερικά μόνο από τις νοστιμιές που ξεχωρίζουν.

Η Αμάρυνθος και 5 μέρη για θαλασσινά με θέα θάλασσα

Το Λιμανάκι της Αμαρύνθου
Όπως μαρτυρά και το όνομά του, βρίσκεται κυριολεκτικά στο μικρό λιμάνι της Αμαρύνθου, με τα τραπέζια του να απέχουν μόλις λίγα βήματα από τη θάλασσα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με σκοπό να μαγειρεύει ψάρια και θαλασσινά για την τοπική κοινωνία. Δεν άργησε, όμως, να γίνει γνωστό στους μυημένους της θάλασσας, αν και για χρόνια οι γνώστες το κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό. Παλαιότερα, η καβουρόψιχα σε κουρκούτι με σος κοκτέιλ ήταν από τους πιο περιζήτητους μεζέδες, ενώ τα φρεσκότατα ψάρια ήταν το μεγάλο ατού. Με τα χρόνια, η φήμη του εξαπλώθηκε και πλέον έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που ταξιδεύουν αυθημερόν από την Αττική, τη Βοιωτία και τη βόρεια Εύβοια. Ξεχωρίζουν τα «ωμοφαγικά» πιάτα, όπως αναφέρονται και στον κατάλογο: καρπάτσιο τσιπούρας που γαρνίρεται με φρούτα του πάθους και αχινό, ταρτάρ με ψάρι ημέρας και σασίμι επίσης με ψάρι ημέρας. Η λίστα κρασιών υποστηρίζει τον Ευβοϊκό αμπελώνα, προσθέτοντας ακόμα ένα θετικό στοιχείο σε μια συνολικά ανεβασμένη γευστική εμπειρία. τηλ: 22290 36609

Gorgona di Stefano
Θα το βρείτε εύκολα, καθώς βρίσκεται στην είσοδο της Αμαρύνθου. Τα τραπεζάκια του απλώνονται πάνω στην πλατεία, με φόντο το φως και τη θέα της θάλασσας. Το εστιατόριο έχει αποκτήσει φήμη για την πετυχημένη εκτέλεση της αστακομακαρονάδας και της γαριδομακαρονάδας, που φτιάχνονται με φρέσκα ζυμαρικά από παραδοσιακό εργαστήριο της περιοχής. Αξίζει να δοκιμάσετε τις γαρίδες σαγανάκι με λευκή σάλτσα και τις πραγματικά νόστιμες, αυθεντικές τηγανητές πατάτες. Προτείνουμε επίσης την αχινοσαλάτα και, οπωσδήποτε, μία επιλογή από κυδώνια ή γυαλιστερές για να προσθέσετε μια γερή δόση θαλασσινής γεύσης στο τραπέζι σας. τηλ: 697 288 0505


Ιαματικόν – Photo: Shutterstock

Ιαματικόν
Το ιστορικό ουζερί στην Αμάρυνθο είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο στην περιοχή και σίγουρα το πιο «instagram-ικό» χάρη στα χταπόδια που λιάζονται καθημερινά στην ακροθαλασσιά, προλογίζοντας τις θαλασσινές νοστιμιές που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για ουζερί παλιάς κοπής, με τραπέζια μπροστά στη θάλασσα, ποικιλίες σε διάφορα μεγέθη και ατμόσφαιρα νοσταλγικής νησιώτικης ανεμελιάς. Το χταπόδι στα κάρβουνα είναι ο μεζές-υπογραφή, καλοψημένο και τρυφερό, σερβιρισμένο λιτά αλλά με άψογη τεχνική. Συνοδεύεται ιδανικά με κλασικούς ουζομεζέδες όπως γαύρο μαρινάτο με μπόλικο ξίδι, σε ένα σκηνικό που παραμένει γνήσιο και ανεπιτήδευτο, όπως και η κουζίνα του. Ένα στέκι για όσους αναζητούν την απλότητα, με φόντο τη θάλασσα και τον παλμό της τοπικής ζωής. τηλ: 2229 037280

Καφέ – Ουζερί ο Λούης
Ο «Λούης» έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην Αμάρυνθο και παραμένει ένα από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων, σημείο συνάντησης για ουζομεζέδες και χαλαρή κουβέντα με φόντο τη θάλασσα. Θα τον βρείτε διασχίζοντας την παραλιακή οδό, όπου τα τραπέζια απλώνονται πάνω στην πλακόστρωτη πλατεία, με ανεμπόδιστη θέα στον Ευβοϊκό. Το μενού κινείται σε γνώριμα νερά, με το χταπόδι στα κάρβουνα, τις γαρίδες σαγανάκι (σε λευκή ή κόκκινη σάλτσα), τον γαύρο μαρινάτο και τα φρέσκα οστρακοειδή να κρατούν σταθερά την πρωτιά του καταλόγου. Έχει καλή φήμη για το τηγανητό ψάρι, απλό, τραγανό και σωστά ψημένο, αλλά και για τις «παντρεμένες» σαρδέλες που ψήνονται με μαεστρία στη σχάρα. τηλ: 2229 039112

Ουζερί «Ο Θοδωρής»
Με τραπέζια που ακουμπούν κυριολεκτικά στην αμμουδιά, ο «Θοδωρής» κατέχει σίγουρα μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες στην Αμάρυνθο. Είναι ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, που μπορούν να παίζουν με ασφάλεια δίπλα στο κύμα, ενώ οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν το ούζο τους. Το μενού κινείται σε ευρεία γκάμα, από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μέχρι μαγειρευτά, λαδερά και κρεατικά, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις. Ξεχωρίζουν οι μερακλίδικοι μεζέδες, όπως τα σπάνια ξιδάτα στρόμπια με ντόπια ρίγανη, ένα πιάτο που συναντά κανείς όλο και πιο σπάνια και αξίζει να δοκιμάσετε. τηλ: 22290 39088

Διαβάστε επίσης

9 ταβέρνες που ξεχωρίσαμε στην Εύβοια

Νότια Εύβοια: 5 ταβέρνες για καλό φαγητό

Σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα: Τα μυστικά που την κάνουν μοναδική (+συνταγή)