Το καλοκαίρι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τις ημέρες που περνάμε στην παραλία και στη συνέχεια, φορώντας το μαγιό μας και έχοντας την αλμύρα στα μαλλιά μας, πηγαίνουμε για ουζάκι και μεζεδάκια σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα. Μέσα σε μία πρόταση αυτό θα λέγαμε πως είναι το ελληνικό καλοκαίρι.

Οι παραλίες των Νοτίων Προαστίων πήραν και φέτος αρκετές Γαλάζιες Σημαίες και αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για τους Αθηναίους καθώς απέχουν μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τις παραλίες όμως, υπάρχουν και πολλά ταβερνάκια ακριβώς πάνω στο κύμα που σας περιμένουν μετά τις βουτιές σας να απολαύσετε ψαράκι και θαλασσινά.

Ξεκινάμε από το Παλαιό Φάληρο, πάμε κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας και φτάνουμε έως το Θυμάρι κάνοντας 9 στάσεις σε μερικούς από τους πιο γνωστούς προορισμούς για casual ψαροφαγία.

Έδεμ – Παλαιό Φάληρο
Με τραπέζια πάνω στην άμμο, το «Έδεμ» έχει ιστορία ενός αιώνα. Το 1920 ξεκίνησε να λειτουργεί ως Eden από τον σεφ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» Δημήτρη Ρεμούνδο και βρισκόταν μπροστά σε μία βίλα της περιοχής. Το 1930 το εστιατόριο μεταφέρθηκε πάνω στην παραλία και από το τότε έως και σήμερα, τέσσερις γενιές μετά, το «Έδεμ» αποτελεί στάνταρ προορισμό για τα Νότια Προάστια. Εκτός από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, θα βρείτε και άλλες γευστικές επιλογές όπως ζυμαρικά, ριζότο και κρεατικά. Απολαμβάνοντας τη θέα των ιστιοπλοϊκών στη Μαρίνα Αλίμου, το «Έδεμ» είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα…
Λ Ποσειδώνος 74, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9820015

Νικόλας της Σχοινούσας – Γλυφάδα
Η γνωστή ταβέρνα «Νικόλας» από τη Σχοινούσα άνοιξε πριν αρκετά χρόνια και στη Γλυφάδα. Βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλία και έχει δύο επίπεδα που προσφέρουν υπέροχη θέα. Θαλασσινά, ψάρια, αστακομαρονάδες και φιλέτα ψαριών, που έρχονται απευθείας από τη Σχοινούσα, συνδυάζονται τέλεια με ένα ποτήρι κρασί ή ούζο.
Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949550

Τρύπια Βάρκα – Καβούρι Βουλιαγμένης
Είναι λίγο πριν την παραλία στο Μεγάλο Καβούρι. Εμβληματική ψαροταβέρνα, η «Τρύπια Βάρκα» έχει τη δική της αναφορά στον ελληνικό κινηματογράφο καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Σωφερίνα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η «Τρύπια Βάρκα» σήμερα έχει ανακαινιστεί, έχει μεταφερθεί λίγα μέτρα πιο πέρα και τιμώντας την ιστορία της, έχει διακοσμήσει τον εσωτερικό της χώρο με φωτογραφίες από στιγμιότυπα της διάσημης ελληνικής ταινίας. Όσο για πιάτα του; Ψητά και τηγανητά ψαράκια και θαλασσινά πρωταγωνιστούν στον κατάλογο με τη γαριδομακαρονάδα, τα τηγανητά καλαμαράκια, το καλαμάρι με πέστο βασιλικού και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά να είναι από τα πιο αγαπημένα.
Παραλία Μ. Καβουρίου, τηλ. 210 8963924

Blue Fish – Βουλιαγμένη
Ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης ξεκίνησε το 2015 από τη Νάουσα της Πάρου και τα τελευταία χρόνια «προσάραξε» στον Όρμο της Βουλιαγμένης προσφέροντας όμορφη θέα, νόστιμα ψάρια και το signature πιάτο του, το κριθαρώτο με καβούρι και καραβίδες. Ο χώρος θυμίζει κυκλαδίτικο νησί, τιμώντας έτσι τον τόπο προέλευσής του.
Λ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 9671778

Σαρδελάκι με θέα – Βουλιαγμένη
Το «Σαρδελάκι» της Γλυφάδας άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο λίγο μετά την κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης και εξαιτίας της όμορφης θέας του πήρε και το όνομα αυτό. Σεβίτσε με λαβράκι και γαρίδα, καρπάτσιο τόνου αλλά και η σουπιά με πικάντικη γεύση είναι από τα αγαπημένα του μενού.
Λ. Ποσειδώνος 18, Γλυφάδα, τηλ. 210 9670913

Λάμπρος – Βουλιαγμένη
Σχεδόν απέναντι από την εμβληματική Λίμνη Βουλιαγμένης υπάρχει ο «Λάμπρος», ένα εστιατόριο με ιστορία που ξεκινά από το 1889. Τότε ήταν ένας πολύ μακρινός προορισμός για τους Αθηναίους, όμως σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς για τους καλοφαγάδες. Ο χωματόδρομος που υπήρχε μπροστά από τον «Λάμπρο» έγινε η γνωστή λεωφόρος Ποσειδώνος και το εστιατόριο έγινε διάσημο σε όλη την Αθήνα. Από το εκλεκτό μενού του, εκτός από τα φρέσκα ψάρια του, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την καραβιδόψυχα, τη γραβιέρα τυλιγμένη σε φύλλο με μέλι και σουσάμι αλλά και την καραβιδομακαρονάδα.

Κυρά Πόπη – Λαγονήσι
Η ταβέρνα «Κυρά Πόπη» βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου και λίγα λεπτά πριν την παραλία του Grand Beach στο Λαγονήσι. Ήταν το 1996 όταν η “κυρά Πόπη” μπήκε για πρώτη φορά να μαγειρέψει στην κουζίνα του νέου τότε εστιατορίου της. Είκοσι έξι χρόνια μετά, το ψήσιμο των ψαριών γίνεται με μαεστρία, με τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά να προσελκύουν κόσμο απ’ όλη την Αθήνα ώστε να τα απολαύσουν σε συνδυασμό με την όμορφη θέα.
40,5 χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, Λαγονήσει, τηλ. 2291 026388

Ostria – Μαύρο Λιθάρι Hotel
Μέσα στο ξενοδοχείο «Μαύρο Λιθάρι» λειτουργεί μια οργανωμένη πλαζ και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη παραλία της Αναβύσσου. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να κάνουν εκεί το μπάνιο τους όπου θα το απολαύσουν πολύ πιο ήσυχα απ’ ότι στη διπλανή. Ένας μεγάλος μόλος οδηγεί στη θάλασσα, ενώ δεξιά και αριστερά του υπάρχουν ξαπλώστρες με ομπρέλες. Λίγο πιο πίσω, θα συναντήσετε το μικρό ταβερνάκι με το όνομα «Ostria» που είναι ιδανικό για φαγητό μετά το μπάνιο ακόμα κι αν είστε ακόμα με το μαγιό σας. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στο κύμα και προσφέρει μία όμορφη θέα για το ηλιοβασίλεμα.
46ο χλμ, Λεωφ. Αθηνών Σουνίου, Ανάβυσσος, τηλ. 2291 054972

Αντιγόνη – Θυμάρι
Η «Αντιγόνη» δεν είναι ακριβώς πάνω στη θάλασσα, όμως, βρίσκεται πάνω σε ύψωμα και προσφέρει πανοραμική θέα κάτω από τις μουριές. Λίγο μετά την παραλία «Θυμάρι» θα δείτε πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε μία μεγάλη ανηφόρα, στη μέση της οποίας είναι η «Αντιγόνη». Χταποδάκι στα κάρβουνα, γαρίδες και καλαμαράκια τηγανητά είναι από τα πιάτα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τραπέζι.
Μακροδημητραίων, Θυμάρι, τηλ. 2291 037503

 

Διαβάστε ακόμη

Αύγουστος στην Αθήνα: Για μπανάκι και ταβερνάκι στην Αττική

5 ταβέρνες με αυλή για παραδοσιακό ελληνικό φαγητό

10+1 ψαροεστιατόρια όπου τα θαλασσινά παίζουν τον πρώτο ρόλο