Τα μυστικά της αποξήρανσης. Η οικογενειακή επιχείρηση που βασίζεται στην προνοητική συντήρηση φρούτων και λαχανικών για την περίοδο του χειμώνα μάς συστήνει τα Idiotropa.

Οι θησαυροί του καλοκαιριού, τα ζουμερά φρούτα και τα πεντανόστιμα λαχανικά μάς συντροφεύουν και τον χειμώνα. Με άλλη μορφή και υφή, αλλά με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Αυτή τη φιλοσοφία υπηρετούν τα προϊόντα με το πολύ ιδιαίτερο όνομα Idiotropa.

Λιαστές ντομάτες, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, σάλτσες, μαρμελάδες και το νέο καμάρι της οικογενειακής επιχείρησης, μία τετράδα από πολύ νόστιμα πατέ (λαχανικών, ντομάτας, πιπεριάς και πιπεριάς καυτερής) κλείνουν τη φρεσκάδα μέσα σε βαζάκια και σακουλάκια, αξιοποιώντας τη γνώση των παλιών: «Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1993 από τους γονείς μου. Η συντήρηση λαχανικών για την περίοδο του χειμώνα με την αποξήρανσή τους στον ήλιο και στον αέρα γινόταν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες το καλοκαίρι, που είχαν φρέσκα λαχανικά από τον κήπο τους. Αποξήραιναν κυρίως ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια, δαμάσκηνα, σύκα και γενικά ό,τι περίσσευε από τον κήπο. Οι γονείς μου, θέλοντας να επεκτείνουν την ιδέα της αποξήρανσης με πιο παραγωγικό τρόπο, κατασκεύασαν το 1993 ένα τούνελ με θερμό αέρα και ελεγχόμενη θερμοκρασία, ώστε τα νωπά λαχανικά και φρούτα κατά την αποξήρανση να διατηρούν όλα τα φυσικοχημικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Το 1999 μετακομίσαμε σε νέες εγκαταστάσεις στα Κοκκινόγεια Δράμας, όπου αυξήθηκε η παραγωγική δυνατότητα», εξηγεί η Φωτεινή Χατζή, που βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης.

Την πετύχαμε στην πυρετώδη διαδικασία παραγωγής. Μας μετέφερε το κλίμα: «Για εμάς το τέλος του καλοκαιριού σημαίνει την έναρξη της παραγωγής. Ξεκινάμε με την ντομάτα, που είναι το κύριό μας προϊόν και συνεχίζουμε με την αποξήρανση .
φρούτων και άλλων λαχανικών, όπως πιπεριά και μελιτζάνα. Η πρώτη ύλη μας προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής μας και της υπόλοιπης Ελλάδας». Όσο για το πρωτότυπο όνομα των προϊόντων: «Στοχεύουμε στη δημιουργία ιδιαίτερων, ίσως και ιδιότροπων γεύσεων, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Έτσι καταλήξαμε στο Ιdiotropa».

Διαδικασία Απαιτητική
Μιλώντας για τα μυστικά της αποξήρανσης: «Η αποξήρανση αποτελεί τον λιγότερο παρεμβατικό τρόπο διατήρησης ενός προϊόντος και τον πιο παλιό. Χρονοβόρα και απαιτητική, με στόχο ένα άριστο προϊόν που διατηρεί τα οργανοληπτικά και θρεπτικά του συστατικά. Αυτό που αναζητάμε στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης. Έτσι διατηρούμε σταθερή την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε». Ποιο ήταν το σκεπτικό γύρω από την τετράδα των νέων πατέ; «Σήμερα οι πελάτες μας ψάχνουν ιδέες να εμπλουτίσουν εύκολα και γρήγορα τα σνακ τους, αλλά και το φαγητό τους με καινούριες γεύσεις. Αυτό μπορούν να το βρουν στις ιδιαίτερες γεύσεις των πατέ μας», εξηγεί.

info
Τα προϊόντα θα τα βρείτε μέσω του site idiotropa.gr και στις σελίδες Facebook Idiotropa και Instagram idiotropa.gr

Δείτε επίσης:
Δύο φίλοι επέστρεψαν στη γη των παππούδων τους για να καλλιεργήσουν βότανα σε μεγάλο υψόμετρο

Η Σοφία και η Ευδοκία δημιουργούν χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες

Ο θεσσαλονικιός φωτογράφος που έγινε επιτυχημένος σοκολατοποιός