Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς και γιατί βελτιώνονται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Έχετε προσέξει ότι πλέον υπάρχει μεγάλη επιλογή σε μπάρες ενέργειας, ροφήματα καρπών, υποκατάστατα κρεάτων και νόστιμα σνακ με βάση τα όσπρια; Αυτές οι νέες γευστικές προτάσεις, είναι αποτελέσματα ανήσυχων παραγωγών που πειραματίζονται και τολμούν ακολουθώντας πιστά τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.

Ανήσυχο πνεύμα ο άνθρωπος, παρότι δεν σταματάει ποτέ να εξελίσσεται, εξακολουθεί να μαγεύεται τη στιγμή που δοκιμάζει για πρώτη φορά ένα νέο φαγητό ή ποτό και ανακαλύπτει μια εκπληκτική γεύση που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Μπορεί η οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας να μας είχε αφήσει λίγο πίσω στις παγκόσμιες εξελίξεις, όμως, βγαίνοντας από την πανδημία, η Ελληνική παραγωγή φαίνεται πώς βρίσκεται στην πιο δημιουργική της φάση. Στις μέρες μας η καινοτομία στα τρόφιμα αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διατροφή και μας ταξιδεύει σε νέες γευστικές εμπειρίες. Αυτή η συναρπαστική εξέλιξη στα προϊόντα κάνει την τροφή να γίνεται περισσότερο από μια απλή ανάγκη και να μετατρέπεται σε απόλαυση με ουσία.

Τι είναι η Καινοτομία στα Τρόφιμα;

Η καινοτομία στα τρόφιμα είναι η δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών που τα μετατρέπουν σε πιο υγιεινά, νόστιμα, φιλικά προς το περιβάλλον και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο οικονομικά. Με τη συνεχή εξέλιξη στον τομέα των τροφίμων, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις, νέες διατροφικές αξίες και να συμβάλλουμε στη φροντίδα όχι μόνο του οργανισμού μας αλλά και του πλανήτη. Αυτοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί λόγοι για να στηρίζουμε και να επιλέγουμε με σύνεση τα προϊόντα που προάγουν την υγεία και την βιωσιμότητα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως νέα (καινά, καινοτόμα) τρόφιμα ορίζονται αυτά που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα σε εργαστήρια, τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται ή παραδοσιακά έχουν καταναλωθεί εκτός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα οι σπόροι chia. Βασική προϋπόθεση στην ανάπτυξη των καινοτόμων τροφίμων είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια τους, και συνεπώς, να εξασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Πώς Αλλάζουν τα Τρόφιμα;

Η καινοτομία στα τρόφιμα, μας φέρνει νέες επιλογές συστατικών και βελτιωμένες συνταγές. Η επιστήμη της τεχνολογίας των τροφίμων, η μαγειρική ιδέα, η ανάπτυξη της συνταγής και η τυποποίηση με σύγχρονες πρακτικές, βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε, αλλά μεγαλώνει και τη διάρκεια ζωής στο ράφι και στο ντουλάπι. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε τα νέα υγιεινά σνακ που χρησιμοποιούν λιγότερο αλάτι και είναι απαλλαγμένα από την προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης. Υπάρχουν επίσης νέα φυτά, φρούτα και λαχανικά, που καλλιεργούνται με λιγότερο νερό ή με προσθήκη χρήσιμων μικροοργανισμών και όχι φυτοφαρμάκων, που τα βοηθούν να αναπτυχθούν.

Σκεφτείτε τις καινούργιες μεθόδους, όπου με τη χρήση της τεχνολογίας και ταυτόχρονα με φυσικό τρόπο, αλλάζουν τη σύσταση των φρούτων και των λαχανικών, μετατρέποντάς τα σε χυμούς και σε σκόνες, χωρίς να αλλοιώνονται τα ωφέλιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα είναι η «ψυχρή έκθλιψη» των καρπών και «η κρυοξήρανση». Σκεφτείτε επίσης και τους συνδυασμούς των νέων υλικών που προστίθενται στα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο νόστιμα και θρεπτικά.

Γιατί αναζητάμε την καινοτομία στα τρόφιμα;

Οι καταναλωτές αναζητούν καινοτόμα τρόφιμα για πολλούς λόγους, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από την ανάγκη για ποιοτικότερη διατροφή και καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον, κάποια καινοτόμα τρόφιμα σχεδιάζονται για να προσφέρουν ευκολία και γρήγορη προετοιμασία, κάτι που είναι ελκυστικό για καταναλωτές με περιορισμένο χρόνο ή περιορισμένες μαγειρικές δεξιότητες. Επιπλέον, η κοινωνική επιρροή και οι τάσεις οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης για συγκεκριμένα καινοτόμα τρόφιμα. Για παράδειγμα, όταν κάτι γίνεται δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (TikTok, Instagram, Facebook) ή αποκτά φήμη ως «υπερτροφή», τότε οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να το αναζητήσουν και να δοκιμάσουν, ακόμα και αν η τιμή δεν είναι ελκυστική.

Το Μέλλον των Τροφίμων

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προχωρά, αναμένουμε ότι η καινοτομία στα τρόφιμα θα μας φέρει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και βελτιώσεις. Πρόκειται να δούμε νέες μεθόδους καλλιέργειας, νέα τρόφιμα με βελτιωμένες θρεπτικές ιδιότητες και ακόμα πιο αποτελεσματικές τεχνικές στην παραγωγή τους. Ήδη, η τεχνολογία αιχμής εφαρμόζεται στον ευρύτερο κλάδο της αγροδιατροφής. Η «έξυπνη γεωργία» εφαρμόζεται στα χωράφια και το «κρέας εργαστηρίου» κάνει το ντεμπούτο του στα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς. Αργά ή γρήγορα άλλωστε θα εμφανιστούν στην Ελλάδα και τα τρόφιμα με βάση τα βρώσιμα έντομα, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας.

10 Καινοτόμα τρόφιμα Ελληνικής παραγωγής που ξεχωρίσαμε

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις πιο «ρεαλιστικές» καινοτομίες στον τομέα των τροφίμων που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Θα παρατηρήσετε εξελίξεις στη συσκευασία και την επεξεργασία τροφίμων, καθώς και μια σειρά από συναρπαστικά συστατικά που δεν φανταζόσασταν. Η εξατομίκευση των τροφίμων που εστιάζουν στην ειδική διατροφή (χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, χαμηλό νάτριο), σε θεματικές δίαιτες (πχ. Μεσογειακή, ΚΕΤΟ κτλ), σε ηλικιακά γκρουπ (πχ. ηλικιωμένοι, παιδιά) είναι μια τεράστια τάση και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προσαρμόσουν τη διατροφή τους επιλέγοντας μέσα από μία μεγάλη και νόστιμη γκάμα «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους.

1. Αποξηραμένα άγρια χόρτα: Ζοχός, Σταμναγκάθι και αλμυρίκι
Για τους Έλληνες, τα άγρια χόρτα αποτελούσαν πάντοτε βασικό συστατικό της διατροφής, όχι τόσο λόγω της θρεπτικής ή γαστρονομικής τους αξίας, όσο επειδή ήταν η πιο εύκολη και φθηνή τροφή που μπορούσαν να βρουν. Όντας βασική πηγή βιταμινών και διαιτητικών ινών, αυτή η τροφή βοηθούσε τους ανθρώπους να επιβιώσουν και να παραμείνουν υγιείς στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας. Η ευκολότερη μέθοδος για τη συντήρηση των χόρτων ήταν η αφυδάτωσή τους. Ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι γυναίκες μάζευαν τα καλύτερα χόρτα, τα έπλεναν με φρέσκο νερό και τα κρεμούσαν στη σκιά της αυλής, ώστε να αφυδατωθούν και να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αναβίωση του «σανού» με σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους γίνεται προϊόν και κυκλοφορεί στην αγορά με τη φίρμα «Wild Horta». Ζοχός, σταμναγκάθι και αλμυρίκι, αποξηραίνονται και κλείνονται σε κουτάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ζεστό νερό, 8’ βράσιμο και άρτυμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.wildhorta.com

2. Βότκα από ελιά
H Kastra Elion είναι μια αυθεντική premium βότκα, δημιούργημα μιας οικογενειακής, Ελληνικής ποτοποιίας. Η απόσταξη από Ελληνικές ελιές που συλλέγονται με το χέρι και στη συνέχεια αναμειγνύονται με επιλεγμένους σπόρους και φυσικό νερό πηγής από κρυσταλλικό βράχο, παράγουν μια βότκα απαλή και φινετσάτη. Η Kástra Elión, που πήρε το όνομά της από το αρχαίο κάστρο που φυλάει τους λόφους και τους ελαιώνες της Ναυπάκτου, συνδυάζει την παράδοση, την καινοτομία, την αγάπη για τις γεύσεις και την κληρονομιά της Μεσογείου.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://kastraelion.com

3. Ζωμοί κρεάτων wishbone
Η δημιουργία προϊόντων με υψηλή θρεπτική αξία που διευκολύνει όσους δεν έχουν χρόνο για απαιτητικές μαγειρικές αποτελεί μια τάση με ανοδική πορεία. Αυτός ο νόστιμος και πολύπλοκος ζωμός βοδινού WishBone παρασκευάζεται με ελληνικά βότανα, ντομάτα και συνδυασμό από κόκκαλα βοδινού και κοτόπουλου, που στο σύνολό τους δίνουν έναν πλούσιο, ισορροπημένο ζωμό γεμάτο γεύση. Παρασκευάζεται με φιλτραρισμένο νερό, κοτόπουλο, βοδινό, κρεμμύδι, τοματοπολτό, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαύρο πιπέρι ολόκληρο και θαλασσινό αλάτι.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.wishbone.gr

4. Κάππαρη άγριου σκόρδου
Η τροφοσυλλογή ανήκει στις δημοφιλέστερες τάσεις και η μεταποίησή τους ανήκει στις καινοτομίες της σύγχρονης μαγειρικής. Οι βλαστοί του άγριου σκόρδου (Allium ursinum) χρησιμοποιούνται σε ωμές σαλάτες και έχουν μια λεπτή σκορδάτη γεύση που μοιάζει με αυτή του σχοινόπρασου. Όταν μαγειρεύονται, η γεύση των φύλλων γίνεται πιο απαλή και γλυκιά. Το φύλλο συχνά ψιλοκόβεται και χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το σκόρδο και άλλα βότανα σε μία μεγάλη γκάμα συνταγών, ενώ ο βολβός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο με την σκελίδα σκόρδου. Η κάπαρη άγριου σκόρδου είναι διατηρημένη σε άλμη, δεν περιέχει τεχνητά συντηρητικά και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα σε ζωμούς και ως γαρνιτούρα σε ψάρια και θαλασσινά σχάρας, σε φάβα και πράσινες σαλάτες.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://forage.gr

5. Ελιξίρια φυτικής προέλευσης
Τα προϊόντα Symbeeosis προέρχονται από παραδείγματα της συμβίωσης που απαντάται παντού στη φύση. Οι δημιουργοί τους πιστεύουν πως η καλύτερη υγεία προέρχεται από την καλύτερη διατροφή και γι’ αυτό αγκαλιάζουν τη βιωσιμότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ζώντας συμβιωτικά. Αυτά τα καινοτόμα ελιξίρια είναι συμπληρώματα διατροφής, 100% φυσικής προέλευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το ελιξίριο από προσαρμοσιογόνα εκχυλίσματα φυτών. Παρασκευάζεται με εκχύλισμα χαμομηλιού, Πασσιφλόρας, παπαρούνας, μελισσόχορτου και γκότζι μπέρι. Είναι ιδανικό κυρίως για το βράδυ, καθώς προσφέρει έναν υγιή και ξεκούραστο ύπνο, αλλά και για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και της υπερέντασης.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://symbeeosis.com

 

6. Sweet Chilli σνακ από όσπρια
Η σειρά «The Mediterranean Snack Collection» της εταιρίας Βιοαγρός παράγεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει διάφορα σνακ εμπνευσμένα από τη μεσογειακή διατροφική κληρονομιά, παρασκευάζονται με φυσικές πρώτες ύλες και ψήνονται στον φούρνο. Η σειρά αυτών των σνακ με βάση τα όσπρια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γεύσεων, χούμους με ελιές Καλαμών, αρχαίους σπόρους, τυρί με ρίγανη και ελαιόλαδο. Ειδικά η περίπτωση με τα κράκερς από φακές sweet chilli αποτελείται από αλεύρι καλαμποκιού, αλεύρι ρεβιθιού, άμυλο πατάτας, αλεύρι ρυζιού, αλεύρι φακής, ελιές Καλαμών σε ποσοστό 7,5%, άμυλο ταπιόκας, κραμβέλαιο, ζάχαρη, θαλασσινό αλάτι, κύμινο, σκόρδο, λεμόνι και δεντρολίβανο.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο www.medsnackscollection.com

7. Άμμος ελαιολάδου με άρωμα από μανταρίνι
Το πρόγραμμα ΜΕΛΟΞ φιλοδοξεί να κάνει τη μοριακή εμπειρία διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, μέσω της σύλληψης, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης έξι καινοτόμων μοριακών τροφίμων. Αυτή η νέα κατηγορία στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει από δύο βασικές κατευθύνσεις της πρωτογενούς παραγωγής, της ελαιοκομίας και αμπελοκομίας. Η επιλογή των αρωματικών υλών και των προσθέτων γεύσης βασίστηκε στις καταναλωτικές προτιμήσεις και στη διαθεσιμότητα ποιοτικών πρώτων υλών. Ενδεικτικά, για την παραγωγή της άμμου ελαιολάδου με άρωμα μανταρινιού χρησιμοποιήθηκε αμυλούχα πρώτη ύλη και γαλακτωματοποιητής σε ικανή ποσότητα ώστε με την προσθήκη νερού, για παράδειγμα σε μια σαλάτα, η «άμμος ελαιόλαδου» να υφίσταται μια δεύτερη μεταμόρφωση από στερεό ξανά σε υγρό. Ταυτόχρονα, η προσθήκη του αιθέριου ελαίου μανταρινιού εμπλουτίζει σημαντικά την περιεκτικότητα του τρόφιμου σε καροτενοειδή και προβιταμίνη Α.
Τα προϊόντα βρίσκονται σε φάση τελειοποίησης και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξή τους εδώ: www.melox.gr

8. Μπλε μέλι
Ονομάζεται «Miel et ciel» και στα Γαλλικά σημαίνει «μέλι και ουρανός». Πρόκειται για ένα μίγμα που αποτελείται από εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό μέλι ανθέων με εκχύλισμα φυκοκυανίνης (πρωτεΐνης της σπιρουλίνας) από ολόφρεσκη και ζωντανή σπιρουλίνα η οποία αποτελεί και το πρωταρχικό, καινοτόμο προϊόν της εταιρίας «It’s Alive». Ο Γιώργος Λιγνός, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, ανέπτυξε μια εκπληκτική μέθοδο εκχύλισης φυκοκυανίνης αναλυτικής καθαρότητας, παράγοντας το καθαρότερο μπλε που προσφέρει η φύση. Το μπλε «μέλι» έχει 15 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα φυσικά μέλια. Έτσι, η φυκοκυανίνη αναβαθμίζει τη θρεπτικότητα, την όψη αλλά και τη γεύση του μελιού, συνθέτοντας ένα πραγματικά καινοτόμο τρόφιμο.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://itsalive.gr

9. Το κρεμμύδι αλλιώς
Τα microgreens είναι μικρά, τρυφερά χόρτα και λαχανικά που συνήθως καταναλώνονται για να ενισχύσουν την υφή και τη γεύση διαφόρων πιάτων, όπως ζυμαρικά, πίτσα, ομελέτες και σαλάτες. Η ισχυρή αρωματική τους γεύση και το ποικίλο φάσμα των χρωμάτων, τα καθιστούν δημοφιλή σε μαγειρικές εφαρμογές. Τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση βλαστών περιλαμβάνουν τον έλεγχο του βάρους, την πρόληψη χρόνιων ιατρικών παθήσεων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για μια τάση που ήρθε για να μείνει καθώς αναβαθμίζει γευστικά και θρεπτικά, τα καθημερινά γεύματα ακόμα και στο σπίτι. Η εταιρεία CityGreens που δραστηριοποιείται στην παραγωγή νωπών microgreens ρόκας, παντζαριού, σκόρδου, κρεμμυδιού και άλλων.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://citygreens.gr

10. Παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ
Το κεφίρ έχει κερδίσει δημοτικότητα σε όσους ενδιαφέρονται για ολιστική ευεξία και αναζητούν προϊόντα με συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βιολογικό παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ που λάνσαρε πρόσφατα η γαλακτοκομική εταιρία Μενοίκιο είναι ένα προϊόν με χαρακτηριστικό πλεονέκτημα την ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρασκευάζεται με βάση το βιολογικό κατσικίσιο γάλα και το βιολογικό κατσικίσιο κεφίρ και αποτελεί μία δροσερή και, ταυτόχρονα, υγιεινή επιλογή παγωτού, αφού συνδυάζει τα ευεργετικά στοιχεία της βιολογικής καλλιέργειας κεφίρ με μία υπέροχη γεύση.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.menikio.gr