Η ελιά στην ελληνική κουζίνα δεν χρησιμεύει μόνο για τον πολύτιμο χυμό της ή για να τη σερβίρουμε μαζί με φέτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη σαν συνοδευτικό ενός καλού ψωμιού ή ως μεζές. Οι ελιές, παραδοσιακά, μπαίνουν και στο φαγητό, και αν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να συνδυάσει τη σωστή ελιά με τις σωστές γεύσεις, τότε, μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Μικρές συμβουλές
Στα μαγειρευτά, τo κλειδί είναι να τις προσθέτουμε προς το τέλος της συνταγής, ώστε να μη χαθούν μέσα στα υπόλοιπα υλικά , αλλά και να διατηρήσουν ωραία υφή. Συνήθως, τις προσθέτουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Οι ελιές, ειδικά αν είναι σπιτικές, μπορεί να είναι και αρκετά αλμυρές. Οπότε, αντικαθιστούν μια χαρά το αλάτι στις συνταγές, για αυτό και πρέπει να προσέξουμε την προσθήκη αλατιού στα συγκεκριμένα φαγητά.

Επειδή οι ελιές έχουν ιδιαίτερο γευστικό προφίλ (άλλες πιο αλμυρές, άλλες πιο φρουτώδεις, άλλες πιο πικάντικες) καλό είναι να τις δοκιμάσουμε πρώτα σκέτες, έτσι ώστε να ετοιμάσουμε στη συνέχεια ένα γευστικά ισορροπημένο φαγητό.

Οι πιο έντονες και πικάντικες σε γεύση, μαύρες ελιές, συνδυάζονται και με πιο βαριά υλικά (με κοκκινιστά, με μοσχάρι κλπ). Οι πράσινες, πιο ανάλαφρες και φρουτώδεις, ταιριάζουν καλύτερα με λευκά κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

Αν λοιπόν δεν μπορείτε να σκεφτείτε πώς να τις αξιοποιήσετε στη μαγειρική, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη λίστα που ετοιμάσαμε. Παραδοσιακές συνταγές με ελιά, αλλά και κάποιες πιο ιδιαίτερες, για εκείνους που αγαπούν και γεύση της και θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα και τη μαγειρεμένη της πλευρά. Σας έχουμε ακόμη και μια γλυκιά παρασκευή!

Στραγγίζουμε καλά τις ελιές πριν τις χρησιμοποιήσουμε σε κάθε συνταγή.

Τα πρώτα

Χταπόδι μαγειρεμένο με 2 τρόπους και ελιές τηγανητές
Αυτό το χταπόδι μαγειρεύεται με 2 τρόπους και παρέα με τις τηγανητές ελιές γίνονται φοβεροί μεζέδες για ούζο και τσίπουρο.

Ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης με κρεμμύδια και ελιές
Ένας πολύ νόστιμος μεζές, με ξιδάτο λουκάνικο, για να συνοδεύσετε το κρασί σας.

Σούπα ελιάς με κροστίνι φέτας σε φύλλο κρούστας
Αυτή η ξεχωριστή σούπα από ελιές είναι το ιδανικό άνοιγμα για κάθε επίσημο τραπέζι. Η συνταγή της είναι από το Sympossio Greek Gourmet Touring 2019, με θέμα «Λάδι και Κρασί».

Πίτες και ψωμιά

Ψωμί με ελιές και κρεμμύδι
Ένα ψωμί με μεσογειακό ταμπεραμέντο, εύγευστο και πικάντικο, γεμισμένο με ελιές και αρωματισμένο με κρεμμύδι. Μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο με αλεύρι ολικής αλέσεως, με άσπρο σκληρό αλεύρι ή με αλεύρι για ζυμωτό ψωμί.

Ελιόπιτες
Τα νόστιμα αυτά ψωμάκια είναι ωραίος μεζές για ούζο και τσίπουρο, ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν και το ψωμί συνοδεύοντας λαδερά φαγητά. Βέβαια, μπορείτε να τις απολαύσετε και με ένα φλιτζάνι τσάι.

Πατατόπιτα με λαχανικά και ελιές
Η πατατόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα που με τα κατάλληλα υλικά προσαρμόζεται σε κάθε περίοδο και εποχή και εντυπωσιάζει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους.

Τα κυρίως

Κοτόπουλο με ελιές και φέτα
Η συνταγή είναι βασισμένη στο μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο, όπου την τοπική σφέλα αντικαθιστά η κλασική φέτα.

Σουτζουκάκια με ελιές
Σε αυτήν την εκδοχή, τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια τηγανίζονται δημιουργώντας το πιο νόστιμο μεζεδάκι ιδανικό ακόμη και για την καθημερινότητά σας. Συνοδέψετε με τηγανητές πατάτες.

Χταπόδι στη λαδόκολλα με δάφνη και πράσινες ελιές
Το χταπόδι είναι από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν άψογα ένα καραφάκι ούζο ή ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνουμε στη λαδόκολλα και γίνεται απολαυστικό. Το συνοδεύουμε μαζί με πατάτες ψητές ή πατατοσαλάτα και κάνει ένα χορταστικό κυρίως για τους λάτρεις των θαλασσινών.

Σπαγγέτι με τόνο Αλοννήσου, ντοματίνια και ελιές
Μία υπέροχη μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου που ετοιμάζεται στο πι και φι!

Φινόκιο λεμονάτο με πράσινες ελιές, γεμιστό με κιμά
Εντυπωσιακό και νόστιμο πιάτο για κάθε γιορτινό (και μη) τραπέζι!

Ψητό μοσχάρι με πράσινες ελιές
Το μοσχαράκι συνδυάζεται ιδανικά με τις ελιές και τα λαχανικά, δίνοντας ένα πολύ γευστικό πιάτο που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Συνοδεύετε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Μπαρμπούνια με πορτοκάλια και ελιές
Μια εύκολη συνταγή για μπαρμπούνια, που θα αγαπήσετε χάρη στην υπέροχη γεύση της αλλά και το μοναδικό της άρωμα.

Και το γλυκό για το τέλος

Ταχινόπιτες με ελιές και πορτοκάλι
Ένας απρόσμενος γευστικός συνδυασμός, που λειτουργεί φανταστικά. Σίγουρα δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο απ’ ό,τι έχετε μέχρι στιγμής δοκιμάσει!

Δείτε όλα τα θέματα για το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο παρακάτω:

Oι τύποι του ελαιόλαδου, τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο; Πώς και πού το χρησιμοποιούμε;

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παντού: Στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στον φούρνο και στη σαλάτα

Λαδερά, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δοξάζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Γιατί να αγοράζουμε μόνο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι χύμα «αγνό»;

Η επιτραπέζια ελιά: Οι ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους

Εσείς ξέρετε τι είναι τα-μετρημένα στα δάχτυλα-olive oil bars;