Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και στη χώρα μας παράγονται εξαιρετικές ποικιλίες, γεγονός που μάς δίνει έξτρα λόγους για να τα απολαμβάνουμε στο οικογενειακό τραπέζι. Πάμε, λοιπόν, να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα;

Τι μας προσφέρουν
Το θρεπτικό τους πλεονέκτημα είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτική πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Παράλληλα, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Και το καλύτερο; Έχουν ελάχιστα λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη! Τυχαία νομίζετε βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής;

Πώς τα απολαμβάνουμε
Απολαυστικά, θρεπτικά αλλά και οικονομικά, τα όσπρια είναι από τις καλύτερες επιλογές για το καθημερινό τραπέζι. Γι’ αυτό και οι συνταγές με αυτά είναι αμέτρητες. Από τις παραδοσιακές σούπες -φασολάδα, ρεβιθάδα και φακές- μέχρι τις πιο σύγχρονες εκδοχές τους, όπως βελουτέ σούπες, χορταστικές σαλάτες, χορτοφαγικά μπιφτέκια και άλλα, τα όσπρια μαγειρεύονται με 1002 τρόπους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου δύσκολο να βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι μας μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Τα όσπρια στην ελληνική γη
Η καλλιέργεια τους στην Ελλάδα ξεκινά από την αρχαιότητα, ενώ σήμερα η ελληνική γη μάς δίνει εξαιρετικές ποικιλίες, πολλές εκ των οποίων έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Ας τα δούμε αναλυτικά:

Ρεβίθια: Στην Ελλάδα καλλιεργούνται τα μεγάλα (χονδρά) και τα μικρόσπερμα. Αγαπημένη μας επιλογή ανάμεσα τους, τα Μικρόσπερμα Ρεβίθια Γρεβενών, Η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη. Το υψόμετρο και ο καθαρός βουνίσιος αέρας σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, δημιουργούν λεπτόφλουδα και εξαιρετικά νόστιμα ρεβίθια, με μικρό μέγεθος και κίτρινο/καφέ χρώμα. Μάλιστα δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα απολαμβάνουμε ως σούπα, σαλάτα, κεφτέδες και χούμους.

Φασόλια: Είναι από τα πιο δημοφιλή και ονομαστά όσπρια, αφού μαζί τους φτιάχνουμε το εθνικό μας φαγητό, τη φασολάδα. Τα Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη, λόγω του ήπιου κλίματος της περιοχής και τα ελαφριά εδάφη, έχουν υπέροχη γεύση, με βελούδινη υφή. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να φτιάξουμε μαζί τους σούπες και σαλάτες.

Γίγαντες: Μπορεί να ανήκουν στα φασόλια, ωστόσο, για την ελληνική κουζίνα αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και γι’ αυτό αξίζουν ειδική μνεία! Τα Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη, που καλλιεργούνται σε ανοιχτούς αγρούς με έδαφος φτωχό σε ασβέστιο και πλούσιο σε μαγνήσιο, βράζονται σε σημαντικά πιο σύντομο χρόνο -πολύ μεγάλο ατού για γίγαντες! Μάς δίνουν εξαιρετικά φαγητά φούρνου, αλλά και σούπες και σαλάτες.

Φακές: Μπορεί να έχει διάφορες ποικιλίες και αποχρώσεις, ωστόσο, στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ την καφέ φακή. Γι’ αυτό και από το ντουλάπι δεν λείπουν ποτέ οι Ψιλές Φακές Φαρσάλων, Η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη. Καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε φώσφορο και κάλλιο, ενώ χάρη στην πλούσια γεύση τους ταιριάζουν σε σούπες, σαλάτες και συνδυάζονται άψογα με ρύζι (φακόρυζο, δηλαδή). Στα συν και ότι περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, όπως του κρέατος!