Λαδερό χωρίς ψωμί δεν γίνεται. Ούτε τηγανητά αυγά. Ούτε ψωμοτύρι όταν μας πιάνει η πείνα. Κάθε φαγητό, όμως, έχει και το ψωμί του και τον άρτο ημών τον επιούσιο τον ζυμώνουμε πλέον με τα χεράκια μας.

Τι θα μαγειρέψετε σήμερα; Λαδερό της άνοιξης; Κανένα φρέσκο ψάρι; Μήπως κεφτεδάκια; Ό,τι και να μαγειρέψετε, καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι δεν στρώνεται χωρίς ψωμί. Γιατί ο Έλληνας σε όλα μπορεί να κάνει εκπτώσεις στο ψωμί όμως όχι.

Και επειδή μεγαλώσαμε με ψωμί έχουμε και αξιώσεις από το ψωμί. Και θέλουμε να έχει το ίδιο άρωμα, την ίδια γεύση, την ίδια τραγανή κόρα με αυτό που μάθαμε. Και επειδή με την Αλλατίνη μεγαλώσαμε, με την Αλλατίνη ζυμώνουμε πλέον τα ψωμιά μας.

Γιατί γνωριζόμαστε μισό αιώνα τώρα και ξέρει πώς να κάνει το ζύμωμα καθημερινή συνήθεια και χαρά. Για την ακρίβεια… καλοσύνη, γιατί το ψωμί είναι πάνω από όλα καλοσύνη. Προσφορά και αγάπη.

Γι’ αυτό και η Αλλατίνη έχει ένα αλεύρι για κάθε αγαπημένο ψωμί με τη νέα σειρά Bread You Love. Μια νέα σειρά επιλεγμένων ποικιλιών αλεύρου για προζυμένιο ψωμί όπου το μόνο που κάνουμε είναι να προσθέτουμε νερό, αλάτι, μαγιά και έτοιμο για τον φούρνο!

Το βάζουμε το πρωί, το τρώμε το μεσημέρι. Αν, δηλαδή, μείνει γιατί από το τσιμπολόγημα της γωνίας από τη νοστιμιά στο τέλος μένουν μόνο τα… ψίχουλα.

Και επειδή είπαμε, έχουμε τις αδυναμίες μας, θέλουμε το ψωμί να ταιριάζει με το φαγητό. Γιατί το καλό ψωμί ταιριάζει με όλα αλλά είναι ακόμα καλύτερο όταν το καλό ψωμί βρίσκει το καλό φαγητό και κάθε μπουκιά γίνεται απόλαυση!

Λευκό ψωμί και μπαγκέτα για τυριά
Το κλασικό ψωμοτύρι. Για κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε εποχή, κάθε ηλικία. Το ελληνικό τσιμπολόγημα. Και επειδή το λευκό ψωμί και η γαλλική μπαγκέτα είναι ουδέτερα ψωμιά, πηγαίνουν, δηλαδή, με όλα, ταιριάζουν υπέροχα με μια εκλεκτή γραβιέρα, ένα πικάντικο κασέρι και μια σκληρή φέτα. Και ταιριάζουν το ίδιο όμορφα όταν το ψωμί είναι φρέσκο αλλά και όταν καψαλίζεται ελάχιστα και παίρνει καπνιστή γεύση. Ωστόσο, το λευκό ψωμί φαίνεται εύκολο αλλά είναι απαιτητικό, γι αυτό και χρειάζεται ένα καλό αλεύρι που θα του δώσει τον σωστό όγκο.

Προζυμένιο χωριάτικο για λαδερά
Φασολάκια, αρακάς, μπριάμ, γεμιστά. Λαδερά ίσον ψωμί. Καλό ψωμί για να «ρουφήξει» την υπέροχη σάλτσα από ώριμες ντομάτες ειδικά όταν είναι η εποχή τους και δίνουν όλη τη γλύκα.

Μόνο που το λαδερό χρειάζεται ένα ψωμί προζυμένιο, χωριάτικο, με σφιχτή ψίχα, όπως το ψωμί που ζύμωναν κάθε μέρα κάποτε οι μαμάδες. Ένα ψωμί σαν τα φημισμένα ηπειρώτικα από σκληρά σιτάρια που δίνουν ένα χωριάτικο ψωμί όπου τρως μια φέτα και καταλαβαίνεις τι σημαίνει ψωμί.

Με ελαφρά υπόξινη γεύση και σωστό αλεύρι που δίνει ένα ψωμί αρκετό να σε χορτάσει, φέρνοντας στο νου τα μεσημέρια των παιδικών μας χρόνων.

Ολικής και πολύσπορα για σούπες
Το πώς ταιριάζει το ψωμί στις σούπες δεν λέγεται. Και ας φαίνεται το αντίθετο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μάλιστα, επειδή έλειπαν τα πολλά, το ψωμί αντικαθιστούσε τον τραχανά. Έβραζαν έναν δυναμωτικό ζωμό με ό,τι είχαν, έριχναν και μπουκιές ψωμιού μέσα και ξεκινούσαν για τη δουλειά.

Ακόμα όμως και οι πλουσιοπάροχες σούπες με το ρύζι, το κοτόπουλο, το κρέας και το αβγολέμονο το θέλουν το ψωμί τους για να «πάρει» όλη τη νοστιμιά που αφήνει ο ζωμός.

Και από όλα τα ψωμιά τα ολικής και πολύσπορα είναι πιο ταιριαστά που είναι επίσης πλουσιοπάροχα ψωμιά με πολύπλοκη γεύση και διάφορες υφές που κάνουν κάθε μπουκιά διαφορετική από την άλλη. Για αυτό και εδώ ταιριάζουν τα αγιορείτικα αλεύρια αλεσμένα σε πετρόμυλο ή τα χωριάτικα με πλούσιο μείγμα γευστικών σπόρων και νιφάδων δημητριακών για να διατηρούν όλη την ουσία και τον χαρακτήρα τους.

Ψωμί με τραγανή κόρα για κοκκινιστά
Ακούτε το κρατς; Τον ήχο που κάνει η κόρα όταν σπάει; Εκείνη την υπέροχη στιγμή που πιάνεις ζεστό-ζεστό το ψωμί που έχεις βάλεις στο φούρνο και κόβεις μια μπουκιά. Γιατί η τραγανή κόρα είναι τέχνη στο ζύμωμα και το ψήσιμο.

Και ένα τέτοιο αρχοντικό ψωμί ταιριάζει με τα αρχοντικά κοκκινιστά της ελληνικής κουζίνας. Τον στυλοβάτη κάθε σπιτικού φαγητού. Γιατί εβδομάδα χωρίς ένα κοκκινιστό δεν περνάει. Από το φαγητό της Κυριακής μέχρι ένα γρήγορο κοκκινιστό κρέας ή ένα κοκκινιστό κοτόπουλο. Και σε αυτό το ψωμί δεν μετράει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Το σωστό αλεύρι για προζυμένο ψωμί που μπορεί να δώσει όγκο και γεύση. Δύσκολο; Καθόλου δύσκολο γιατί με την Αλλατίνη έχεις το αλεύρι που χρειάζεσαι για κάθε ψωμί. Και ως γνωστόν: Ζυμώνεις; Χαλαρώνεις!