Στην εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι στο επίκεντρο και η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, ολόκληρο το αφήγημα του σύγχρονου τρόπου ζωής μας είναι ένα σύνολο επιλογών που θέλουμε να καταλήγουν σε θετικό πρόσημο. Σήμερα επιλέγουμε να εξελισσόμαστε ουσιαστικά και να ζούμε πιο ποιοτικά μέσα από οτιδήποτε καλό κάνουμε στον εαυτό μας, στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε και γυμναζόμαστε, μέχρι το πως οδηγούμε και τρεφόμαστε. Η θετική επίδραση των επιλογών μας είναι μια φιλοσοφία που περιλαμβάνει τα πάντα.

Σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία εντάσσεται και ο τρόπος που μαγειρεύουμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα είναι η τέταρτη πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα ενός νοικοκυριού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή πολλά σπίτια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κουζίνες και φούρνους που δεν έχουν προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Ωστόσο, μέσω απλών αλλαγών στο σπίτι, όπως για παράδειγμα το βράσιμο του νερού για τα ζυμαρικά, τα μαγειρέματά μας μπορούν να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Ακολουθώντας αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία που εδώ και 145 χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά της με τα ζυμαρικά κορυφαίας ποιότητας, μας εμπνέει να συμμετέχουμε σε μια οικολογική επανάσταση. Η Barilla κάνει μια κίνηση αγάπης για τον πλανήτη, εκπαιδεύοντας τους λάτρεις των ζυμαρικών στο Passive Cooking, έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μαγειρέματος των ζυμαρικών.

Τι ακριβώς είναι όμως το Παθητικό Μαγείρεμα των ζυμαρικών;
Το Passive Cooking (Παθητικό Μαγείρεμα) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών που συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η διαδικασία ποικίλλει ανά γεύμα, ωστόσο σε ό,τι αφορά το μαγείρεμα ζυμαρικών η Barilla μας οδηγεί βήμα βήμα ως εξής:

Βήμα 1: Βράζετε τα ζυμαρικά για δύο λεπτά.
Βήμα 2: Μετά από 2 λεπτά σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα ζυμαρικά να σιγοβράσουν σε ζεστό νερό.
Βήμα 3: Καλύπτετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και τα αφήνετε για τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος.
Βήμα 4: Στραγγίζετε και σερβίρετε τα ζυμαρικά. Καλή όρεξη!

Η αλήθεια είναι ότι το Passive Cooking δεν είναι σημερινή ανακάλυψη, αντιθέτως υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως πρακτική οικονομίας ενέργειας και όχι μόνο. Ωστόσο, η Barilla έχει αναπτύξει μια σύγχρονη αντίληψη που μας εμπνέει να επανεξετάσουμε αυτή την τεχνική η οποία συμφέρει, καθώς ωφελεί όχι μόνο εμάς αλλά και το περιβάλλον.

Πρακτικά, το Passive Cooking μειώνει τις εκπομπές άνθρακα έως και 80%, αφού αντί να βράζουμε τα ζυμαρικά σε νερό για 10 λεπτά, σβήνουμε το μάτι μετά από δύο μόλις λεπτά βρασμού και αφήνουμε τα ζυμαρικά να σιγοβράσουν στο ζεστό νερό, καλύπτοντας την κατσαρόλα με ένα καπάκι και ακολουθώντας τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος passive cooking ο οποίος προσαρμόζεται σε κάθε σχήμα ζυμαρικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες καθημερινά σερβίρονται 438 εκατομμύρια μερίδες ζυμαρικών οπότε μια μικρή αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος κάθε μερίδας σίγουρα θα μπορούσε να έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο παγκοσμίως.

Για όσους λοιπόν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο Passive Cooking, η Barilla έχει δημιουργήσει το WhatsApp Bot που περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεσαι. Με δυο λόγια, πρόκειται για την εφαρμογή που προσφέρει τον πιο διασκεδαστικό και βιώσιμο τρόπο μαγειρέματος για όλους.