Sponsored content
Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του γιορτινού τραπεζιού είναι τα πουλερικά. Οι κότες γεμίζονται με εκλεκτά υλικά, οι γαλοπούλες μαγειρεύονται με δημιουργικές συνταγές και στα οικογενειακά τραπέζια των γιορτινών ημερών ξεχωρίζουν οι πληθωρικές γεύσεις των προιόντων ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ. Ποιες όμως είναι οι ιδέες εκείνες που εξασφαλίζουν το τέλειο αποτέλεσμα;
Η αλήθεια είναι ότι τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η τέλεια ευκαιρία για τις οικοδέσποινες και τους οικοδεσπότες να ετοιμάσουν πιο ιδιαίτερα φαγητά. Σε κάθε περίσταση βάζουν όλη τους την αγάπη και τη φροντίδα ώστε να εντυπωσιάσουν και να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους.
Στην ελληνική παράδοση αλλά και στη σύγχρονη μαγειρική μας κουλτούρα, εκτός από το χοιρινό και το μοσχάρι, δεσπόζουν τα πουλερικά σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Ο κόκορας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα κ.ο.κ. συνδυάζονται με αρώματα και γεύσεις θαλπωρής: μπαχαρικά και μυρωδικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, κάστανα, κρασί και εσπεριδοειδή. Πλάι τους νόστιμα ψητά λαχανικά, μυρωδάτα πιλάφια και βελούδινοι πουρέδες.
Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας επιλογή φροντίστε να προμηθευτείτε τα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, της εταιρίας που εδώ και 50 χρόνια ταυτίζεται με την τεχνογνωσία και την καινοτομία φέρνοντας στο οικογενειακό τραπέζι τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες.
Αν διαλέξετε κότα μπορείτε να την ετοιμάσετε με μια πλούσια γέμιση από κιμά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Για έξτρα γεύση και δυνατά αρώματα συνδυάστε μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά, δαμάσκηνα και βερίκοκα, και μπόλικα μυρωδικά, κατά προτίμηση φρέσκα. Όταν σοτάρετε τα υλικά της γέμισης σβήστε με βερμούτ, κονιάκ ή κρασί και προσθέστε 1-2 σφηνάκια φρέσκο χυμό φρούτων, π.χ. το πορτοκάλι αλλά και το ρόδι ταιριάζουν πολύ. Ένα άλλο μυστικό που θα κάνει τη γεμιστή κότα νόστιμη αλλά και ζουμερή είναι η σάλτσα με την οποία θα την αλείψετε. Μουστάρδα, μέλι, βούτυρο και μπόλικο αλατοπίπερο είναι μερικά μόνο από τα υλικά που θα την απογειώσουν γευστικά.
Η γαλοπούλα θέλει υπομονή και προσοχή στο ψήσιμο ώστε να μαλακώσει, να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει. Ωστόσο, το νόστιμο και θρέπτικό αυτό πουλερικό αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας, ειδικά τώρα τις γιορτές. Για ευκολία προτιμήστε να μην τη μαγειρέψτε ολόκληρη αλλά να επιλέξετε κάποια κομμάτια της τα οποία είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, όπως τα φιλέτα ή τα μπούτια. Για παράδειγμα ένα ρολό από φιλέρο γαλοπούλας είναι πιο εύκολο και σίγουρα πιο νόστιμο, ειδικά αν το τυλίξετε με μπέικον και το γεμίσετε με κάστανα και δαμάσκηνα. Από μυρωδικά του πάνε πολύ το φασκόμηλο και το θυμάρι ενώ μια σάλτσα από κόκκινο κρασί, αρωματισμένη με πορτοκάλι, το κάνει πεντανόστιμο.
Κότα γεμιστή με ρύζι, κιμά και αποξηραμένα φρούτα
Αυτή η συνταγή για κότα γεμιστή είναι ότι πρέπει για ένα γιορτινό γεύμα. Επιλέξτε κότα ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ που εγγυάται τόσο την ποιότητα της πρώτης ύλης όσο και την ασύγκριτη νοστιμιά της.
Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα, δαμάσκηνα και σάλτσα από κόκκινο κρασί
Φτιάχνουμε ρολό γαλοπούλας με γλυκόξινη κρασάτη γέμιση από κάστανο και φρούτα. Πεντανόστιμο και άκρως γιορτινό, πάντα με την εξαιρετική ποιότητα και γεύση των προϊόντων ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ.