Sponsored content
Τώρα που είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, η νηστεία μας γίνεται όλο και πιο αυστηρή. Κόβουμε από τη διατροφή μας όχι μόνο το κρέας, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι και θαλασσινά. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να στερηθούμε και την απόλαυση του φαγητού. Υπάρχουν ένα σωρό συνταγές, που μπορεί να γίνουν με πρώτες ύλες που επιτρέπονται στη νηστεία, αλλά για να έχουμε το μέγιστο της απόλαυσης αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα εκλεκτότερα των υλικών. Γιατί οι πρώτες ύλες είναι που κάνουν τη διαφορά στο φαγητό μας κι εφόσον το προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πρέπει να είναι προσεχτικά διαλεγμένες, ώστε να είναι άριστης ποιότητας. Γιατί θέλουμε μόνο το καλύτερο όταν μαγειρεύουμε για την οικογένεια και τους φίλους μας.
Τα θαλασσινά είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για νηστίσιμα προϊόντα, αφού εκτός από νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά, αφού μας παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, που στερούμαστε από την αποχή από τις ζωικές τροφές. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα διατροφής. Ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια τα κάνει πλούσια γεύματα, που μπορούν να μας χορτάσουν ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα, τα καλαμάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12 και Β2, ενώ διαθέτουν και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το σελήνιο. Και τα χταπόδια περιέχουν υψηλά ποσά ω-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, αλλά και μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να ετοιμάσουμε σπαγγέτι με το κοκτέιλ θαλασσινών της Safcol, μια πρόταση από τη μεσογειακή κουζίνα, με ποικιλία προμαγειρεμένων θαλασσινών. Έτσι, γλιτώνουμε πολύτιμο χρόνο μαγειρέματος και το φαγάκι μας ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Για λάδι, χρησιμοποιήστε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, χρησιμοποιώντας τα πικάντικα χταποδάκια της Safcol, που είναι τόσο μικρά και τρυφερά, μέσα στην κόκκινη σάλτσα τους, που καταναλώνονται ολόκληρα, σαν μικρές, πεντανόστιμες μπουκίτσες που μυρίζουν θάλασσα.
Ακόμη, ετοιμάζουμε στο πι και φι ένα πιάτο με κριθαράκι και τα πικάντικα καλαμαράκια της Safcol, που ευωδιάζουν ιώδιο και κάνουν πολύ καλή παρέα σ’ ένα ποτήρι τσίπουρο ή ούζο. Τα καλαμαράκια αυτά είναι σε μέγεθος μπουκιάς και προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, μαζί με την πικάντικη σάλτσα τους, αφού είναι προμαγειρεμένα.
Άλλες προτάσεις είναι να συνδυάσουμε θαλασσινά με όσπρια, για ακόμη πιο θρεπτικό και χορταστικό αποτέλεσμα, αφού και τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Ένας, επίσης, ωραίος συνδυασμός είναι το χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια στη γάστρα, ή η ρεβιθάδα με χταπόδι, που θα φτιάξετε με έτοιμα ρεβίθια σε κονσέρβα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Ακόμη, η φάβα ταιριάζει ωραία με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το χταποδάκι, αλλά και με τα καλαμάρια, ενώ στους Πορτογάλους αρέσει να παντρεύουν τα λευκά φασόλια με mix θαλασσινών.
Ωραία ιδέα είναι και μια απλή μακαρονάδα με ντοματένια σάλτσα και λίγο φρέσκο βασιλικό, ή ένα πιάτο κεφτέδες από φακή, ή μια «μαγειρίτσα» μανιταριών. Μπορεί να μην έχουν ως βασικό συστατικό τους κάποιο θαλασσινό, αλλά μπορείτε να ανοίξετε μία κονσέρβα θαλασσινού της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ δίπλα τους ως έτοιμο μεζέ και να κάνετε ακόμη πιο πλήρες το γεύμα σας.