Ο καλός ο ψήστης το Πάσχα φαίνεται. Και καλός είναι ο ψήστης που ξέρει τι να ψήσει, πώς να το ψήσει και με τι να το ψήσει.
Γιατί δεν είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι παραδοσιακοί, λάτρεις του σουβλίσματος. Ούτε το καλό το ψήσιμο γίνεται μόνο στα κάρβουνα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η απόλαυση και η καλή παρέα. Κι επειδή το Πάσχα γλεντάμε με συγγενείς και φίλους, τους οποίους θέλουμε αφενός να φροντίσουμε, προσφέροντας το καλύτερο γεύμα, αφετέρου να εντυπωσιάσουμε με τις ικανότητές μας, θα πρέπει να τσεκάρουμε ότι γνωρίζουμε κάποια βασικά μυστικά της τέχνης του ψησίματος.
Ο πατροπαράδοτος τρόπος
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να διαθέτουμε το κατάλληλο μέσο για να ψήσουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι ή όποια άλλη κρεατική παραλλαγή πασχαλινού εδέσματος μάς ενδιαφέρει. Στις μέρες μας, οι αυθεντικές χειροκίνητες σούβλες έχουν περάσει στα βιβλία λαογραφίας. Πλέον, η σούβλα είναι ηλεκτροκίνητη και μπορούμε να την προμηθευτούμε από τον Κωτσόβολο της γειτονιάς μας.
Κι αν οι σούβλες και η σχετική προετοιμασία του οβελία είναι πολύ graphic, ακόμη και για τους πιο παραδοσιακούς τύπους από εμάς, οι επιλογές μας για το πασχαλινό ψήσιμο είναι πραγματικά πολλές. Ένα πρώτο crash test μπορούμε να το κάνουμε ηλεκτρονικά, στο ειδικό section του Κωτσόβολου, όπου μπορούμε να εξετάσουμε τι ταιριάζει στην δική μας ψυχοσύνθεση ψήστη.
Ο δημοφιλής τρόπος
Ναι στα κάρβουνα, όχι στη σούβλα; Το BBQ δεν είναι τυχαία ο No1 τρόπος ψησίματος τα τελευταία χρόνια για όποιον διαθέτει κήπο ή βεράντα. Οι περισσότεροι ψήστες έχουν κάνει σοβαρή εξάσκηση τις Κυριακές, οπότε για να έχουμε αβαντάζ, θα ήταν προτιμότερο να διαλέξουμε μια πολύ καλή ψησταριά. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Κωτσόβολος θα μας λύσει τα χέρια.
Εκτός από την ψηστιέρα καθ’ αυτήν, ο Κωτσόβολος διαθέτει όλα όσα θα χρειαστούμε για την ημέρα που είναι εκ των πραγμάτων αφιερωμένη στο ψήσιμο -για παράδειγμα φυσικές μπρικέτες (θα πρέπει να ανάψουμε τα κάρβουνα με φυσικό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα ή παραφινέλαιο, αφενός διότι είναι επικίνδυνο, αφετέρου μένει η μυρωδιά).
Επιπλέον, ο Κωτσόβολος διαθέτει ολόκληρη τη γκάμα των εργαλείων που θα χρειαστούμε για το αριστοτεχνικό ψήσιμο: Από θερμόμετρο κρέατος και γάντι ψησίματος μέχρι ειδικές σπάτουλες και όλα τα εξαρτήματα για το σωστό καθάρισμα της ψησταριάς -βούρτσες, ξύστρες, ειδικά σφουγγαράκια. Γιατί το σωστό BBQ αρχίζει από το καλό καθάρισμα της ψησταριάς.
O μοντέρνος τρόπος
Για το αυθεντικό ψήσιμο στα κάρβουνα, υπάρχουν λύσεις που προσφέρουν ευελιξία και αποτελούν πολύ λιγότερη «φασαρία» από ό,τι φαντάζεται κανείς. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν οι ψησταριές υγραερίου για εκείνους που αποφεύγουν τα κάρβουνα και θέλουν να έχουν εύκολα υπό έλεγχο την ένταση της φλόγας. Εύκολη θα είναι και η συναρμολόγηση μιας ψησταριάς υγραερίου (ή και κάρβουνου), από τους ειδικούς.
Indoors
Εάν, πάντως, φέτος θέλουμε αρνάκι στο φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 3 ώρες. Αν δεν έχουμε 3 ώρες, μπορούμε να προμηθευτούμε εναλλακτικές λύσεις για indoor ψήσιμο, όπως ηλεκτρικές ψησταριές με αυτόματα προγράμματα ψησίματος ή γκριλιέρες ή ακόμη και φριτέζες αέρος -ναι, μπορούν να ψήσουν μπριζόλες ή ακόμη και κοκορέτσι ανάλογα με την χωρητικότητα του κάδου τους.
Στον Κωτσόβολο υπάρχει τεράστια ποικιλία με όλα τα μέσα που μπορεί να ψήσει κανείς, όπως και κάθε εργαλείο που θα βοηθήσει ώστε στο πασχαλινό τραπέζι να φτάσει ένα αποτέλεσμα – λουκούμι.
Αρχικά τσεκάρουμε το ειδικό section στο site του Κωτσόβολου, όπου μπορούμε να βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε για τις συσκευές και τα αξεσουάρ του καλού ψήστη, καθώς επίσης όλα τα μυστικά της τέχνης του ψησίματος για το Πάσχα. Στη συνέχεια μια επίσκεψη στα φυσικά καταστήματα θα μας βοηθήσουν να λύσουμε κάθε περαιτέρω απορία και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, χωρίς …easterίες!