Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι υψηλές θερμοκρασίες κατακλύζουν πολλές περιοχές της χώρας, η δροσιά γίνεται απαραίτητη για την άνεση και την ευεξία μας. Ο κλιματισμός αποτελεί βασικό σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια, όμως η σωστή χρήση του είναι κρίσιμη για την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας και υψηλών λογαριασμών.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό και ενεργειακά αποδοτικό κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

1. Κλείστε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί το κλιματιστικό, ώστε να περιορίσετε τις απώλειες ενέργειας.

2. Επιλέξτε συστήματα σκίασης για να δροσίζετε το σπίτι σας και να διατηρείτε καλύτερες συνθήκες θερμικής άνεσης. Τέντες, πέργκολες, περσίδες ή στόρια – οποιοδήποτε σύστημα σκίασης θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στον οικογενειακό προϋπολογισμό σας.

3. Αποφύγετε, αν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό μεταξύ 20:00 και 22:00, καθώς η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να πέφτει και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δροσιά από νωρίτερα.

4. Μην το παρακάνετε με τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται σε σταθερό επίπεδο, όχι κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου. Κάνοντας τον χώρο σας υπερβολικά ψυχρό, απλώς σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα χωρίς ουσιαστικό όφελος. Η διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

5. Θυμηθείτε τη σωστή ρύθμιση. Είναι καλύτερο να το αφήνετε να λειτουργεί για πολλές ώρες σε μια σταθερή θερμοκρασία, π.χ. 26 βαθμούς Κελσίου, παρά να το ενεργοποιείτε και να το απενεργοποιείτε διαρκώς, καθώς αυτό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

6. Δώστε προσοχή στη ροή του αέρα. Για καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, φροντίστε να μην υπάρχουν αντικείμενα σε ακτίνα μισού μέτρου από αυτό. Κατευθύνετε τον αέρα προς τα πάνω και μην ξεχνάτε να αερίζετε τακτικά τον χώρο, αποφεύγοντας την ανακύκλωση του ίδιου αέρα.