Όσα δίνεις, τόσα παίρνεις», λέει ο σοφός λαός, μία ρήση που ταιριάζει… γάντι στην περίπτωση της εξοικονόμησης ενέργειας. Κι αυτό γιατί, για να έχει κάποιος το μέγιστο αποτέλεσμα ως προς την εξοικονόμηση χρημάτων, την ορθολογική χρήση ενέργειας και την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού του θα πρέπει να επενδύσει σε αλλαγές, οι οποίες ενέχουν κόστος.

Σύμφωνα με το ψηφιακό γραφείο ενημέρωσης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών του έργου REVERTER, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα: Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με μονό υαλοπίνακα από ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα με επιστρώσεις χαμηλής εκπομπής μπορεί να βελτιώσει τη μόνωση και να μειώσει τη μεταφορά θερμότητας και συνεπώς, τους λογαριασμούς ενέργειας, αυξάνοντας έτσι, την άνεση στον χώρο σας.

Συστήματα θέρμανσης/ψύξης υψηλής απόδοσης: Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με μοντέλα σύγχρονης και υψηλής απόδοσης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή/και ψύξη.

Έξυπνοι θερμοστάτες: Εγκαταστήστε έξυπνο θερμοστάτη εξοπλισμένο με ευφυή συστήματα τεχνολογίας για να βελτιστοποιήσετε τη θέρμανση και την ψύξη με βάση το πρόγραμμα της οικογένειάς σας.
«Ελέγχετε τακτικά την κατανάλωση και τους λογαριασμούς ενέργειας. Εάν αρχίσετε να εφαρμόζετε ορισμένες από τις προτάσεις μας θα διαπιστώσετε διαφορά στο κόστος ενέργειας. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να σας συμβουλέψουν για την ενεργειακή απόδοση και την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς επιπλέον κόστος, όπως η αποσύνδεση των συσκευών, η συνετή χρήση του πλυντηρίου, η έξυπνη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ψυγείου, η χαμηλή θερμοκρασία της θέρμανσης του νερού, η επιλογή του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος κ.ο.κ.. «Πρόκειται για μερικές απλές πρακτικές συμβουλές για αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, ώστε όχι μόνο να μειώσετε το λογαριασμό ενέργειας, αλλά και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας», τονίζεται χαρακτηριστικά.