«Κλιματιστικό ή ανεμιστήρας;». Πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σήμερα, όπου η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και άρα, χρημάτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Όσο προφανής και εάν μοιάζει η απάντηση για κάποιους, το ζήτημα είναι μάλλον πιο σύνθετο, με τους ειδικούς της αγοράς να εστιάζουν στα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης, προκειμένου οι καταναλωτές να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Τα μεν, κλιματιστικά δροσίζουν γρήγορα τον χώρο, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λανθασμένη χρήση. Για παράδειγμα, ρυθμίζουν λάθος τη θερμοκρασία, προγραμματίζοντάς τα να λειτουργούν σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος. Σύμφωνα μες τους ειδικούς, ωστόσο, η διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15 βαθμούς κελσίου. Ένας, επίσης, συνηθισμένο λάθος είναι ότι ανοιγοκλείνουν τα μηχανήματα ή αμελούν τη συντήρησή τους, με συνέπεια αυτά να «καίνε» περισσότερο.

Οι δε, ανεμιστήρες και συγκεκριμένα αυτοί που είναι οροφής αποτελούν πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, ενώ καταναλώνουν περίπου 15 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου αποδοτικά, δεδομένου ότι δεν ρίχνουν τη θερμοκρασία του χώρου.

Το κόστος από τη χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα, έτσι όπως προκύπτει από το εργαλείο υπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έχει ως εξής:

Με δεδομένο ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι 0,14 ευρώ

  • το 9άρι κλιματιστικό δαπανά 0,18 ευρώ/ώρα
  • το 12άρι 0,23/ώρα, το 18άρι 0,41 ευρώ/ώρα και
  • το 24άρι 0,55 ευρώ/ώρα
  • Όσον αφορά στον ανεμιστήρα, ο οροφής καταναλώνει 0,03 ευρώ/ώρα και ο δαπέδου 0,01 ευρώ/ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει πριν καταλήξουν στη μία ή την άλλη λύση (σ.σ. ή συνδυαστικά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα) να έχουν ενημερωθεί πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας και τους τυχόν περιορισμούς που μπορεί να υφίστανται. Μόνον έτσι θα γνωρίζουν ποια από τις δύο καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους που είναι, άλλωστε και το ζητούμενο.