Sponsored content
Η Σαρακοστή μπορεί να ισοδυναμεί με τη νηστεία και να παραπέμπει στο θρησκευτικό συναίσθημα, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που δίνει τον τόνο αυτήν την περίοδο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε μια εσωτερική διεργασία, να ξαναδούμε την πυκνή καθημερινότητά μας, να τροποποιήσουμε πράγματα που δεν θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες. Η άνοιξη είναι άλλωστε, μια περίοδος για νέα ξεκινήματα. Τα χρώματά της και οι μυρωδιές ξυπνούν τις αισθήσεις μας και μάς εμπνέουν.
Την αναγέννηση της φύσης, που απολαμβάνουμε αυτές τις ημέρες στις βόλτες μας, μπορούμε να την φέρουμε μαζί μας μέχρι το νηστίσιμο τραπέζι μας. Τα χρώματα μπορούν να συνοδεύσουν πιάτα της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, κάνοντας τα πιο νόστιμα και απολαυστικά, τόσο στο μάτι, όσο και στον ουρανίσκο.
Για παράδειγμα μπορούμε να μαγειρέψουμε μια νηστίσιμη μακαρονάδα με καλαμάρι, αλλά με έναν λίγο πιο δημιουργικό τρόπο, εμπνευσμένο από τα χρώματα και τις γεύσεις της άνοιξης. Γιατί να μην προσθέσουμε, για παράδειγμα, λιαστή ντομάτα και μουστάρδα;
Βάση της έμπνευσής μας για την καλαμαρομακαρονάδα με λιαστές ντομάτες και μουστάρδα θα αποτελέσει το Καλαμάρι Καλιφόρνιας Altura. Η κονσέρβα Καλαμάρι Altura είναι 370gr σε άλμη, χωρίς συντηρητικά, ό,τι πρέπει για νηστίσιμες παρασκευές μέσα στη Σαρακοστή.
Υλικά:
Για την καλαμαρομακαρονάδα με λιαστές ντομάτες και μουστάρδα θα χρειαστούμε:
3 συσκευασίες καλαμάρι Altura
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
4 κουτ. σούπας ε. π. Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ζωμό λαχανικών καυτό, σπιτικό ή ψυγείου
1 γεμάτο κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου, ή 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
1 φλιτζ. λιαστές ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
½ ματσάκι φυλλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε την κονσέρβα Altura και βάζουμε τα καλαμάρια σε ένα βαθύ μπολ. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ε.π. ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Ρίχνουμε τα καλαμάρια, το κρεμμύδι και τα πράσα και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ντοματάκια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, πιέζοντάς τα με ένα πιρούνι να μισολιώσουν, τον πολτό λιαστής ντομάτας, την πάστα σκόρδου, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά για να δέσει η σάλτσα. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Με μια πιρούνα μεταφέρουμε το σπαγγέτι μέσα στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 3 λεπτά. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.