Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν λείπει από καμία κουζίνα και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού είναι το βασικό συστατικό για τις συνταγές μας. Ωστόσο, μία από τις πιο συνηθισμένες απορίες που έχουμε όσον αφορά τη μαγειρική και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η χρήση του. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο τηγάνι, και στην κατσαρόλα, και στον φούρνο και στις σαλάτες; Η απάντηση είναι θετική. Ναι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μπει σε όλες τις συνταγές και σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία.

Για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική
Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2010 με τίτλο «Η επιστημονική αλήθεια για το μαγείρεμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», από καθηγητές του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στο μαγείρεμα είναι η καλύτερη επιλογή, τόσο για τη γεύση όσο και για την υγεία. Βέβαια, πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα υψηλής διατροφικής αξίας, φρέσκο, ε.π. ελαιόλαδο.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: στο ποσάρισμα, στο σοτάρισμα και στο τηγάνισμα, αλλά και στο ψήσιμο του φούρνου, καθώς δίνει τη δική του γεύση σε όλες τις παρασκευές. Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως έχει μεγάλη σημασία να ψάξουμε και να βρούμε και ποιο είναι το προφίλ του ε. π. ελαιολάδου που μας ταιριάζει καλύτερα -ανάλογα με την ποικιλία του, την προέλευση του και τον ελαιοπαραγωγό- για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και πιο σωστά. Για παράδειγμα, ένα ε. π. ελαιόλαδο, στο οποίο κυριαρχούν νότες βοτάνων είναι ιδανικό για ψάρια και σαλάτες.

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική:
Για το τηγάνι: Θεωρείται το καταλληλότερο λάδι για τηγάνισμα, καθώς η πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη E, το κάνει ιδιαιτέρως ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με έρευνες το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι μέχρι και πέντε φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες από ότι τα σπορέλαια (όταν το λάδι δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία).

Για την κατσαρόλα και τη σαλάτα: Πρόκειται επίσης για το καταλληλότερο λάδι για τα φαγητά της κατσαρόλας και τις σαλάτες, γιατί αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και έχει το μεγαλύτερο διατροφικό όφελος σε σύγκριση με άλλους τύπους λαδιών. Τα κλασικά ε.π. ελαιόλαδα με ήπια γεύση είναι ιδανικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για τον φούρνο και τα γλυκά: Ελαιόλαδο και στο φούρνο; Βεβαίως. Για γλυκά, αλλά κι αλμυρά κέικ ή κουλούρια το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό. Αρκεί να διαλέξετε κάποιο πολύ ήπιο από αυτό που θα επιλέγατε για τη σαλάτα σας που τα αρωματικά στοιχεία θα παραπέμπουν σε αυτά του βουτύρου. Επίσης, να θυμάστε πως πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο πρέπει να μειωθεί η ποσότητα του ε. π. ελαιολάδου σε σχέση με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη που προτείνει η συνταγή.

Συμβουλές κατά τη μαγειρική:
Γενικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά ανθεκτικό στη θερμότητα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει αν τηγανίζουμε λαχανικά ή τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το σημείο καύσης είναι 163° C.-190° C. Πρέπει να προσέχουμε να μην κάψουμε το ε. π. ελαιόλαδο καθώς δεν θα χαλάσει μόνο η γεύση του, αλλά θα χάσουμε και πολύτιμα συστατικά του. Όταν ξεκινήσουμε να βλέπουμε λίγο καπνό από το λάδι μας, αυτό συνιστά ένα σημάδι ότι φτάσαμε στο «σημείο καύσης» του ε. π. ελαιόλαδου – όχι, στο λεγόμενο «σημείο καπνού» όπου το ε. π. ελαιόλαδο αρχίζει πια να διασπάται. Σε αυτήν την περίπτωση είτε βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά ή προσθέτουμε μια μεγαλύτερη ποσότητα από το υλικό που έχουμε ήδη ρίξει στο τηγάνι, έτσι θα μειωθεί αμέσως η θερμοκρασία του τηγανιού, κατά 10° C. Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε πως το ε.π. ελαιόλαδο θεωρείται το πιο υγιεινό λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Δείτε όλα τα θέματα για το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο παρακάτω:

Oι τύποι του ελαιόλαδου, τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο; Πώς και πού το χρησιμοποιούμε;

Λαδερά, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δοξάζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Γιατί να αγοράζουμε μόνο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι χύμα «αγνό»;

Βάζουμε ελιές στο φαγητό: Συνταγές και ιδέες για μαγειρευτά και πίτες που περιέχουν ελιά

Η επιτραπέζια ελιά: Οι ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους

Εσείς ξέρετε τι είναι τα-μετρημένα στα δάχτυλα-olive oil bars;