Η κουζίνα είναι ένα μέρος του σπιτιού που περνάμε αρκετό χρόνο ενώ παράλληλα χαλάμε και πολλή ενέργεια. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί τρόποι ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, κάνοντας καλό τόσο στο περιβάλλον όσο και στο πορτοφόλι μας,

Σας έχουμε συγκεντρώσει 5 βασικά tips προς αυτήν την κατεύθυνση:

Η επιλογή των κατάλληλων συσκευών:

Όταν εξοπλίζετε την κουζίνα σας με νέες ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να λάμβάνετε υπόψιν τα παρακάτω:

  • ενεργειακή κλάση
  • το μέγεθός της: αν είναι πολύ μεγαλύτερη η συσκευή από ό,τι χρειάζεστε, τότε θα σπαταλά άσκοπα ενέργεια.

Χειριζόμαστε τις συσκευές με πολλή σκέψη

Οι ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν στην κουζίνα μας για να διευκολύνουν τη ζωή μας. Ωστόσο, πριν τη χρήση τους πρέπει να σκεφτόμαστε λιγάκι το ενεργιακό μας αποτύπωμα. Για παράδειγμα, δεν βάζουμε πλυντήριο πιάτων αν δεν έχει γεμίσει και προσπαθούμε να πλένουμε τα πιάτα μας στο χέρι. Τώρα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να βάζουμε και πλυντήριο και στεγνωτήριο αφού τα ρούχα στεγνώνουν πολύ εύκολα με τον ήλιο και τη ζέστη.

Αφαιρούμε τις συσκευές από την πρίζα

Οι περισσότερες συσκευές ακόμα και αν δεν είναι σε λειτουργία, δουλεύουν και σπαταλάνε ενέργεια όταν είναι στην πρίζα. Τέτοιες συσκευές είναι ο βραστήρας, το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, ο εκτυπωτής μας… Έρευνες έχουν δείξει ότι αν αφαιρούμε από την κατάσταση stand-by όλες αυτές τις συσκευές τότε εξοικονομούμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ενέργειας μέσα στον μήνα μας.

Μαγειρεύουμε οικονομικά

Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Γι’ αυτό στην καθημερινότητά μας επιλέγουμε τις κατάλληλες συσκευές που είναι πιο οικονομικές., όπως για παράδειγμα η φριτέζα αέρος, που ετοιμάζει μικρά γεύματα σε λίγο χρόνο.
Κάποια επιπλέον tips για οινομικό μαγείρεμα:

  • Χρησιμοποιούμε όσο νερό χρειαζόμαστε καθώς όσο περισσότερο νερό χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάμε.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι τις κατσαρόλες όταν μαγειρεύουμε. Δημιουργούνται περισσότεροι υδρατμοί και επιταχύνονται οι διαδικασίες.
  • Κλείνουμε το μάτι μερικά λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Το μάτι είναι ζεστό και μένει για αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία, οπότε μπορούμε να κλείσουμε τη φωτιά λίγο νωρίτερα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια
  •  Δεν ανοιγκοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε. Χάνει θερμοκρασία και καθυστερεί το φαγητό μας. Μπορούμε άνετα να παρακολουθούμε το φαγητό από το τζάμι του φούρνου και να τον ανοίγουμε μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη.

Καταψύχουμε σωστά

Η κατάψυξη είναι ο φίλος κάθε μοντέρνου νοικοκυριού καθώς πολύς κόσμος μαγειρεύει τα Σαββατοκύριακα και στοκάρει σε φαγητοδοχεία για τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας. Σας έχουμε μερικά tips για να το κάνετε σωστά:

  • Δεν καταψύχουμε ποτέ ζεστό φαγητό. Το αφήνουμε πρώτα να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια το βάζουμε στα δοχεία και στην κατάψυξη.
  • Δεν αφήνουμε συχνά ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης για πολλή ώρα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που έχει πολλή ζέστη.
  • Αφήνουμε ένα κενό τουλάχιστον 5 εκ. Ανάμεσα στον τοίχο και το πίσω μέρος του ψυγείου. Αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να κυκλοφορεί πιο ομαλά και να λειτουργεί καλύτερα η συσκευή μας.