Αν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε το tres leches θα είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας ζουμερά και αφράτα κέικ. Φανταστείτε πόσο αφράτο, συννεφένιο και γλυκό θα είναι αν το φτιάξετε με 6 διαφορετικά γάλατα.
Η ιστορία του tres leches cake ξεκινά πιθανότατα στις αρχές του 20ού αιώνα, με καταβολές από το Μεξικό ή άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του 1940 όταν οι εταιρείες γάλακτος άρχισαν να τυπώνουν τη συνταγή στο πίσω μέρος των κουτιών με ζαχαρούχο και εβαπορέ γάλα. Το κέικ αυτό γρήγορα αγκαλιάστηκε από τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής ως ένα γλυκό που συνδύαζε οικονομία, αφράτη υφή και δυνατότητα αποθήκευσης στο ψυγείο.
Το seis leches κάνει την εμφάνισή του την τελευταία πενταετία, κυρίως μέσα από μούλτι-κούλτι πειραματισμούς σε ζαχαροπλαστεία που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα υπερβολή. Το έξτρα twist προσθέτει όχι μόνο περισσότερα είδη γάλακτος, αλλά και πολυπλοκότητα στη γεύση. Πολλές φορές εμφανίζεται και ως «pastel de seis leches» σε λατινοαμερικάνικα ζαχαροπλαστεία και σε brunch-αδικα.
Το βασικό seis leches cake έχει ως βάση ένα sponge cake χωρίς βούτυρο, ώστε να απορροφά το μείγμα από τα έξι διαφορετικά γάλατα. Από εκεί και πέρα, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια και οι παραλλαγές είναι πολλές. Δείτε μερικές προτάσεις:
- Με καρύδα και γάλα καρύδας: Προσθέτοντας γάλα καρύδας και ινδοκάρυδο, το κέικ αποκτά τροπική διάσταση.
- Με dulce de leche ή καραμελωμένο γάλα: Το τέταρτο ή πέμπτο «γάλα» είναι μια καραμέλα γάλακτος που προσφέρει βάθος και έξτρα γλύκα.
- Με γάλα αμυγδάλου ή βρώμης: Σε πιο ελαφριές εκδοχές, αντικαθίστανται κάποια γαλακτοκομικά με φυτικά υποκατάστατα.
- Με mascarpone ή κρέμα πατισερί: Για μία πιο «ευρωπαϊκή» νότα, η σαντιγί αντικαθίσταται ή εμπλουτίζεται με ιταλική κρέμα ή τυρί.
- Με καφέ ή λικέρ: Για πιο “ενήλικη” εκδοχή, προστίθεται espresso, λικέρ καφέ ή ρούμι στο γαλακτώδες μείγμα.
- Με επικάλυψη ελβετικής μαρέγκας: Αντί για σαντιγί, με καψαλισμένη μαρέγκα που θυμίζει τούρτα λεμονιού.
Υλικά (Για 18 κομμάτια)
75γρ. βούτυρο, λιωμένο (+λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε τη φόρμα)
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (+λίγη ακόμη για το πασπάλισμα}
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι (+μία επιπλέον πρέζα αλάτι)
6 μεγάλα αυγά, διαχωρισμένα
3 κουτ. σούπας γάλα (πλήρες)
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού κρεμόριο (θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά)
400 ml γάλα καρύδας χωρίς προσθήκη ζάχαρης
240 ml γάλα εβαπορέ
180 ml συμπυκνωμένο γάλα καρύδας
160 ml ζαχαρούχο γάλα
3 κουτ. σούπας ρούμι
240 ml καραμελωμένο γάλα
360 ml κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C . Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22×33 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, 150 γρ. ζάχαρη, το μπέικιν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και 1/4 κουτ. σούπας αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Σε ένα μίξερ, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουν σώμα. Θα χρειαστούμε περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή μαρέγκα. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρης σε μικρές δόσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να γίνει γυαλιστερή. Θα χρειαστούμε 3-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το 1/4 από το μείγμα με τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους για να το αφρατέψουμε. Με μια μαρίζ διπλώνουμε στο μείγμα ακόμη 1/4 από το μείγμα των ασπραδιών. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι που μας έχει απομείνει και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην χαθεί ο αέρας. Συνεχίζουμε με ακόμη 1/4 από το μείγμα των ασπραδιών και διπλώνουμε. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα ασπραδιών και ανακατεύουμε ελαφρά άλλη μία φορά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε μέχρι το κέικ να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα μέχρι να μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα και να βαίνει καθαρή. Θα χρειαστούμε περίπου 25 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
Όσο κρυώνει το κέικ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, το συμπυκνωμένο γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο, το ρούμι και μία πρέζα αλάτι. Θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς και ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει.
Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στο ζεστό ακόμα κέικ και κόβουμε το σε 18 ίσα κομμάτια μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γαλατένιο «σιρόπι». Καλύπτουμε το κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Για να σερβίρουμε
Περιχύνουμε το κέικ με τα 180 ml καραμελωμένου γάλακτος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το υπόλοιπο καραμελωμένο γάλα μέχρι να γίνει μους. Απλώνουμε τη μους πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Διαβάστε επίσης
Πώς να φτιάξετε σπιτική καραμέλα εύκολα και γρήγορα
Dulce de leche ή μαρμελάδα γάλακτος ελληνιστί
Φτιάχνουμε καχέτα, την καραμέλα με τη βαθιά γεύση και ιστορία