Το τζατζίκι αποτελεί διαχρονικό αγαπημένο της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας απλότητα, δροσιά και έντονο χαρακτήρα. Είναι από εκείνα τα εδέσματα που δύσκολα λείπουν από το τραπέζι, είτε πρόκειται για καθημερινό γεύμα είτε για γιορτινή περίσταση. Σε αυτή τη συλλογή συνταγών, εξερευνούμε εκδοχές του τόσο κλασικές όσο και πιο δημιουργικές, πειραματιζόμαστε με υφές και αρώματα, και το παρουσιάζουμε άλλοτε με παραδοσιακή αυστηρότητα και άλλοτε με παιχνιδιάρικη διάθεση. Σε αρκετές περιπτώσεις, το συνοδεύουμε με ιδέες για πιάτα που το αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο, ώστε να απολαύσουμε αρμονικές και ολοκληρωμένες γεύσεις, που παραμένουν πιστές στο ελληνικό καλοκαίρι και την παρέα γύρω από το τραπέζι.

Δροσερό τζατζίκι με κολοκύθι, έτοιμο σε 15′
Φτιάχνουμε τζατζίκι με προσθήκη τριμμένου κολοκυθιού για να συνοδεύσουμε το κρέας στο κυρίως γεύμα μας ή ακόμα να το αλείψουμε στο ψωμί ως ορεκτικό.

tzatziki

Τζατζίκι με μαύρο σκόρδο
Μια πιο απαλή και πολύπλοκη εκδοχή του κλασικού τζατζικιού, καθώς λείπει η αψάδα από το μαύρο σκόρδο. Επιπλέον έχει μια γήινη γλύκα πετιμεζιού.

Mαύρο τζατζίκι με μελάνι σουπιάς
Ένα καλαμάρι γεμιστό με μπριάμ, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό συνοδό από ένα ξεχωριστό τζατζίκι, χρωματισμένο με μελάνι σουπιάς. Τα πολύχρωμα λαχανικά της γέμισης μπλέκουν με το μαύρο του τζατζικιού, σε μία συνάντηση απολαυστική.

Τζατζίκι σε 3 παραλλαγές
Κλασικό να το τρως με το κουτάλι, με παντζάρι για εντυπωσιακό χρώμα και γεύση ιδανικό και για άλειμμα σε σάντουιτς, με κολοκυθάκια και σαφράν ιδανικό ακόμη και για dressing σαλάτας.

kotopoulo-tzatziki-ska2
Λεμονάτο τζατζίκι
Μάζι με μπουτάκια κοτόπουλου. Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό αλλά και ένα ωραιότατο κυρίως πιάτο αν το συνοδεύσετε με μια δροσερή σαλάτα.

keftedakia_dyosmos

Τζατζίκι μυρωδικών
Με κεφτεδάκια με δυόσμο. Φτιάξτε αυτά τα κλασικά κεφτεδάκια με δυόσμο και συνοδεύστε τα οπωσδήποτε με το αρωματικό τζτζίκι που σας προτείνουμε. Τους ταιριάζει μοναδικά!

Τζατζίκι από ψητό σκόρδο
Με κολοκυθάκια φούρνου σαν τηγανητά. Αυτά τα κολοκυθάκια φούρνου είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που θυμίζουν τα τηγανητά και απογειώνονται με αυτό το ιδιαίτερο τζατζίκι.

Τζατζίκι κυκλαδίτικο
Με φραγκοκεφτέδες. Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σύρο, οι φραγκοκεφτέδες, παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Το γιαούρτι τούς προσθέτει μια νότα δροσιάς, γι’ αυτό συνοδεύονται ιδανικά με κυκλαδίτικο τζατζίκι, που περιέχει και ξινοτύρι αλλά και καυτερή πιπεριά.

Τζατζίκι από γλυκοκολοκύθα και μέντα
Τα αρωματικά αυτά ντολμαδάκια έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο συνοδό, ένα ξεχωριστό τζατζίκι με γλυκοκολοκύθα που του δίνει γεύση και χρώμα. Αν παραλείψετε το τζατζίκι έχετε ένα νόστιμο μεζεδάκι και για τη νηστεία.

Τζατζίκι από ραπανάκια
Με παλατιανούς κεφτέδες. Παραλλαγή των παλατιανών κεφτέδων, ένα ακόμη εξαιρετικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας. Εδώ οι κεφτέδες γίνονται από μίγμα τριών κιμάδων και ντύνονται με τραγανό φύλλο κρούστας πριν παναριστούν και τηγανιστούν. Θα τους συνοδεύσουμε με ένα αλλιώτικο τζατζίκι ενισχυμένο με τη σπιρτάδα από τα ραπανάκια.

Κόκκινο τζατζίκι
Μια πεντανόστιμη πρόταση με ζουμερά κεμπάπ που θα συνοδεύσουμε με ένα ξεχωριστό κατακόκκινο τζατζίκι.

 

Δείτε επίσης:

Η επιστήμη πίσω από το τέλειο τζατζίκι