ΧΡΗΣΤΙΚΆ

Λεξικό κουζίνας

To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Λεξικό κουζίνας (Ι)

To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Ι (γιώτα)

Ιλλίκιο
Θάμνος που κατάγεται από την Άπω Ανατολή, ο καρπός του οποίου ονομάζεται αστεροειδής γλυκάνισο. Έχει αστεροειδή σχήμα με οκτώ θηκούλες και περιέχουν σπόρους με γεύση γλυκάνισου, ελαφρώς πιο πιπεράτου.

Ιλ φλοτάν
Ελαφρύ γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από ασπράδια αβγού και ζάχαρη, ψημένα σε μπεν-μαρί. Στη συνέχεια το παρασκεύασμα επικαλύπτεται με λιωμένη καραμέλα και διακοσμείται με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένη πραλίνα ή ξύσμα λεμονιού.

Ιµάµ µπαϊλντί
Tο φαγητό που προκάλεσε λιποθυµία στον ιµάµη εξαιτίας της γεύσης του ή της ποσότητας λαδιού που χρησιµοποίησε η γυναίκα του, πρώτη φορά καταγράφεται το 1844, στο καταφύγιο των µαγείρων του Mehmed Kamil. Σε παλιούς ελληνικούς οδηγούς µαγειρικής κάποιες φορές εµφανίζεται ως µελιτζάνες ιµάµ µπαϊλντί κατά τον τουρκικό τρόπο, συνήθως όµως σκέτα ιµάµ µπαϊλντί. Από τα πλέον λαδερά φαγητά της τουρκικής και ελληνικής κουζίνας. Στην αυστηρά νηστίσιµη εκδοχή του φαγητού, το λάδι αντικαθίσταται µε ταχίνι.

frouta_laxanika

Ίνα
Τμήμα από φυτική τροφή που απορροφάται από το ανθρώπινο έντερο, το οποίο αποτελείται από κυτταρίνη, αιμοκυτταρίνη και γενικά από συστατικά τα οποία διευκολύνουν όλη την εντερική λειτουργία. Τα πλήρη δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τροφές πολύ πλούσιες σε ίνες.

Ιονισμός

Διαδικασία συντήρησης των τροφίμων μέσω ακτίνων Χ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εμποδίζει την αναπαραγωγή εντόμων, εξαλείφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Έχει όμως και αρκετά αρνητικά αποτελέσματα, καθώς τα αποδυναμώνει από τις βιταμίνες τους.

Ιπποφαές
Το όνοµά του είναι Hippophae L. rhamnoides. Καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και ως φυτό για την προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση. Πλέον ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών και κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει εκδηλωθεί µια πραγµατική λατρεία γι’ αυτό σε πολλές χώρες. Η πρώτη βιοµηχανία µεταποίησης των προϊόντων του ιπποφαούς ιδρύθηκε στη ρωσική πόλη Bisk το 1940, όταν ήδη είχαν γίνει γνωστές οι πολύτιµες ιδιότητες των καρπών, των σπόρων, των φύλλων και του φλοιού του.

Ισλί (ιτσλί)
Είναι ηµισιροπιαστό ποντιακό γλυκό µε ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ηταν ένα από τα δηµοφιλέστερα κεράσµατα των Καραµανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία µέσα από τις ανταλλαγές πληθυσµών, από το 1923 και ύστερα. Το όνοµά του σηµαίνει στα τούρκικα «δουλεµένο», καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Στην όψη µοιάζουν µε τα µελοµακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν: έχουν γάλα και βούτυρο και είναι γεµιστά µε καρύδια και κανελογαρίφαλα.

Ιχθυέλαια
Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οξειδώνονται γρήγορα. Χρησιµοποιούνται για την παραγωγή µαγειρικών λιπών και µαργαρίνης αφού προηγουµένως υδρογονωθούν και εξευγενιστούν. Το µουρουνέλαιο ανήκει στην κατηγορία των φαρµακευτικών σκευασµάτων λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας σε βιταµίνες Α και D.

Ιχνοστοιχεία
Απλά χημικά στοιχεία, τα οποία ενώ αποτελούν ένα μικρό ποσοστό από τα συστατικά τα οποία συνθέτουν ένα ζωντανό οργανισμό είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του.

psaria

Ιώδιο
Ιχνοστοιχείο απαραίτητο στη διατροφή. Τροφές πλούσιες στο συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γάλα και το ψωμί.

Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ