Το τιραμισού κάποτε ήταν απλώς ένα ταπεινό ιταλικό επιδόρπιο με καφέ, μασκαρπόνε και σαβαγιάρ. Τώρα είναι ό,τι επιδόρπιο θέλουμε εμείς να είναι. Σε ποτήρι ή τούρτα, με μπισκότο ή παντεσπάνι, με φράουλες ή φιστίκι, με σαντιγί ή κατίκι Δομοκού, με ή χωρίς αλκοόλ, το τιραμισού δεν είναι πλέον μόνο «κλασικό», είναι πολυμορφικό, παιχνιδιάρικο, επίκαιρο και πάντοτε νόστιμο. Από τις εκδοχές που φτιάχνονται στο πεντάλεπτο, μέχρι τις πιο περίτεχνες δημιουργίες ζαχαροπλαστικής, πρόκειται για ένα γλυκό που έχει καταφέρει να μείνει διαχρονικό ακριβώς επειδή προσαρμόζεται.
Πώς να φτιάξουμε τιραμισού
Η συνταγή είναι λίγο έως πολύ γνωστή και εύκολη. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα επιδόρπιο που κρύβει παγίδες που μπορεί να μας χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αν προσέξουμε κάποια επί μέρους στοιχεία του γλυκού, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.
Τα σωστά μπισκότα
Στην Ιταλία, χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά είδη, τα pavesini και τα savoiardi. Τα δεύτερα είναι τα γνωστά σε εμάς σαβαγιάρ τα οποία και εδώ αλλά και στην Ιταλία είναι τα πιο διαδεδομένα για τη συνταγή αυτή. Τα σαβαγιάρ, απορροφούν λιγότερο καφέ, κι έτσι το επιδόρπιό μας έχει περισσότερο σώμα. Όποια μπισκότα κι αν διαλέξουμε πάντως, θα πρέπει να προσέξουμε να μην τα μουλιάσουμε πολύ στον καφέ, γιατί αργότερα, ο περίσσιος καφές θα νερώσει την κρέμα μας. Αφού τα μουλιάσουμε, θα πρέπει να τα στρώσουμε στο ταψί με τη μεριά με τη ζάχαρη να κοιτά προς τα πάνω.
Η προσθήκη ζάχαρης
Η ζάχαρη στη συνταγή ακολουθεί τον κανόνα μισό μισό. Δηλαδή, η μισή θα πρέπει να χτυπηθεί με τους κρόκους και η άλλη μισή με τα ασπράδια. Έτσι, η κρέμα θα βγει όσο πρέπει συμπαγής, ενώ ταυτόχρονα, η ζάχαρη θα λιώσει και θα αφομοιωθεί από το μείγμα.
Σαντιγί, ναι ή όχι;
Η σαντιγί δεν υπάρχει στην κλασική συνταγή, αλλά πολλοί την προτιμούν και την χρησιμοποιούν αντί για τη μαρέγκα από τα ασπράδια. Μπορείτε κι εσείς να το κάνετε ώστε να ενισχύσετε το σώμα και τη γεύση της κρέμας, αλλά αν το κάνετε γιατί θέλετε να αφαιρέσετε ασπράδια από τη συνταγή, τότε θα σας προτείναμε άλλες λύσεις.
Κλασικές και σύγχρονες παραλλαγές του τιραμισού
Κλασική τιραμισού
Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας δίνει την κλασική πρόταση για το διάσημο ιταλικό γλυκό λέγοντας με την χαρακτηριστική χροιά της φωνής του: «Γίνεται εύκολα και γρήγορα σε μία συνταγή γεμάτο άρωμα να το πιεις στο ποτήρι!». Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνταγή
Εύκολο και υγιεινό τιραμισού με γιαούρτι και σπόρους chia
Η εκδσχή με σπόρους chia θα μπορούσε να γίνει η νέα, αγαπημένη, παντός γούστου και εποχής, συνήθεια, τέτοια ώστε να προσεγγίσουμε εναλλακτικά το δημοφιλές αυτό γλυκό μέσα από μία healthy ματιά που βάζει στο παιχνίδι και τους σπόρους chia. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ
Εύκολη τιραμισού από τον Στέλιο Παρλιάρο
Ο καταξιωμένος pastry chef που μας μύησε στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, Στέλιος Παρλιάρος δίνει τη δική του εκδοχή για το πιο εύκολο τιραμισού. Δείτε αναλυτικά όλη τη συνταγή
Εύκολη τούρτα τιραμισού
Η εκδοχή του ιταλικού επιδορπίου σε τούρτα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που «ισοπεδώνει» τις τριώροφες τούρτες στους γάμους και μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα με το νέο trend στα social media. Με την ίδια λογική και τα γνώριμα υλικά μπορείτε να φτιάξετε τούρτα τιραμισού και να σερβιριστεί σε οποιαδήποτε περίπτωση ακόμα και μετά το τέλος από ένα επίσημο δείπνο στο σπίτι. Ακόμα καλύτερα, αν θέλετε να κάνετε εντύπωση στους καλεσμένους σας, τότε μπορείτε να στρώσετε τα υλικά μέσα σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος από αυτά που χρησιμοποιούμε συχνά για τα σουφλέ και το παστίτσιο. Ακολουθείτε στα βήματα της συνταγής που θα βρείτε εδώ και κάντε τη διαφορά.
Μπόμπα με σεμιφρέντο τιραμισού
Αυτή η εκδοχή είναι η πιο εντυπωσιακή για ευνόητους λόγους. Το γνωστό και αγαπημένο μας επιδόρπιο δίνει έμπνευση και γίνεται η καρδιά ενός εντυπωσιακού επιδορπίου, σκέτη μπόμπα! Δείτε εδώ αναλυτικά όλη τη συνταγή
Τιραμισού δροσερό με φράουλες
Φτιάχνουμε δροσερό και απολαυστικό τυραμισού με όποιο φρούτο εποχής αγαπάμε. Οι φράουλες στα επιδόρπια αποτελούν πάντα μία εξαιρετική επιλογή, ωστόσο όταν δεν είναι στην εποχή τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες, γλυκό του κουταλιού η μαρμελάδα. Ανάλογα την εποχή μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε με βερίκοκα, σύκα, ροδάκινα, κεράσια ή βύσσινα, μανταρίνια, σταφύλια, φρέσκα ή αποξηραμένα, Ο συνδυασμός τους με την κρέμα και τα μπισκότα είναι κυριολεκτικά ακαταμάχητος. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή με τις φράουλες.
Δροσερή τιραμισού με brownie και άρωμα λεμόνι
Εμπνεόμαστε από την κλασική εκδοχή και φτιάχνουμε τιραμισού με twist λεμονιού και σοκολατένια βάση brownie, ένα γλυκό και comfort και ανατρεπτικό. Σε αυτή την πρόταση ταιριάζουν όλα τα εσπεριδοειδή και μπορείτε να δοκιμάσετε πορτοκάλι ή κουμκουάτ, φρέσκο ή ως μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την συνταγή με το λεμόνι.
Διαβάστε επίσης
Το κοινό λάθος που κάνουμε με το τιραμισού και πώς να το διορθώσουμε