Το τιραμισού είναι πράγματι από τα πιο δημοφιλή ιταλικά γλυκά παγκοσμίως και δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού περιλαμβάνει καφέ και κακάο ανάμεσα στα συστατικά του. Εντάξει δεν είναι και το πιο εύκολο γλυκό στην παρασκευή του, χρειάζεται να δώσει κανείς προσοχή γιατί μπορεί να την πατήσει σε διάφορα σημεία. Ωστόσο, λατρεύουμε να το καταναλώνουμε για την αφράτη κρέμα από τυρί μασκαρπόνε και το ωραίο άρωμα του αγαπημένου μας καφέ, οπότε δεν διστάζουμε να το φτιάξουμε.

Ένα από αυτά τα συνηθισμένα λάθη, που πολλοί κάνουν ακολουθώντας μια συνταγή για τιραμισού, είναι να χρησιμοποιήσουν στιγμιαίο καφέ στην εκτέλεση. Κι αυτό γιατί ο στιγμιαίος καφές (σε αντίθεση με τον εσπρέσο) έχει λιγότερη ποσότητα καφεΐνης, με αποτέλεσμα να είναι η αίσθηση του καφέ στο γλυκό μας λιγότερο έντονη και αρωματική. Έτσι, παρόλο που θα βουτήξουμε τα σαβαγιάρ μέσα στον καφέ, αν είναι στιγμιαίος, δεν θα έχουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα. Μπορεί αυτός ο καφές να είναι ο πιο εύκολος στην ετοιμασία του, όμως, σας διαβεβαιώνουμε αξίζει να φτιάξετε από την αρχή έναν άλλον καφέ, εσπρέσο και μάλιστα δυνατό.

Για ένα καλό τιραμισού χρειαζόμαστε έναν δυνατό εσπρέσο

Επειδή ο εσπρέσο είναι η γεύση που πρωταγωνιστεί σε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα πρέπει να δώσουμε σημασία στην παρασκευή του. Γι΄ αυτό εμείς σας προτείνουμε να ετοιμάσετε έναν δυνατό εσπρέσο, για να δώσει αντίστοιχα έντονο άρωμα και γεύση στο γλυκό μας. Δεν συνιστούμε ούτε τον καφέ φίλτρου, γιατί κι αυτός είναι αρκετά πιο αδύναμος γευστικά και αρωματικά από έναν καλό εσπρέσο.

Οπότε φτιάχνουμε έναν δυνατό εσπρέσο, ανάλογα και με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η γεύση του καφέ μας, είτε σε αυτόματη μηχανή με κάψουλες, είτε με καφετιέρα εσπρέσο (moka pot). Μόλις, λοιπόν, τον ετοιμάσουμε, βυθίζουμε μέσα τα σαβαγιάρ μας, τα καλύπτουμε με τον καφέ και τα βγάζουμε αμέσως από το υγρό αυτό γιατί θέλουμε το άρωμά του, αλλά όχι να μουλιάσουν, γιατί έτσι θα διαλύονται στη συναρμολόγηση του γλυκού, κι αυτό δεν το θέλουμε καθόλου.

Στο αρχείο των συνταγών μας θα βρείτε προτάσεις αλλά και συμβουλές για να φτιάξετε με επιτυχία το μοναδικό αυτό ιταλικό γλυκό είτε σε ατομικά ποτηράκια είτε σε οικογενειακό μέγεθος.