Είναι η εποχή τους. Η συγκομιδή τους ξεκινά περί τα μέσα Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κάστανα είναι ο καρπός – προπομπός του χειμώνα και της εορταστικής περιόδου. Δίνουν γεύση σε γλυκές, αλλά και αλμυρές δημιουργίες. Και όλα αυτά, προσφέροντας παράλληλα στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και οφέλη.

Πώς απολαμβάνουμε τα κάστανα;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν τα μεγάλα εορταστικά τραπέζια που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, αλλά και οι βόλτες μας τους κρύους μήνες της χρονιάς. Έτσι, τα κάστανα καταναλώνονται είτε ψητά είτε βραστά. Φυσικά, μπορούν να ενταχθούν και σε αρκετές γλυκές συνταγές.

Η γλυκιά τους πλευρά

1. Μαρόν γλασέ
Αποτελεί ένα από τα πιο γλυκά και κομψά κεράσματα των γιορτών – και όχι μόνο. Το μαρόν γλασέ γίνεται από ολόκληρα κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα σε σιρόπι ζάχαρης και γλασαρισμένα. Το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και έχουμε στη διάθεση μας ένα υπέροχο γλύκισμα.

2. Μον Μπλαν
Είναι το πιο διάσημο γλυκό που στον πυρήνα «κρύβει» μία έκπληξη από κάστανα. Με καταγωγή από την Γαλλία, το Μον Μπλαν , φτιάχνεται από πουρέ κάστανο και συνοδεύεται με σαντιγί και μαρέγκα.

3. Κρέμα κάστανου
Η καριέρα του κάστανου στη ζαχαροπλαστική δεν περιορίζεται στα δύο παραπάνω δημοφιλή γλυκά. Αντιθέτως, όταν πολτοποιείται σε πουρέ, το κάστανο πρωταγωνιστεί σε αρκετές λιχουδιές. Μαζί του μπορούμε να ετοιμάσουμε κέικ, τάρτες, τούρτες, μπισκότα, τρουφάκια, άλειμμα για ψωμί, κρέπες…

Φυσικά, εκτός από τα γλυκά, το κάστανο καταφέρνει να αφήσει το γευστικό του αποτύπωμα και σε αλμυρές συνταγές με πλέον διάσημη τη γέμιση γαλοπούλας. Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να το απολαύσουμε. Και αυτό, διότι ο καρπός του φθινοπώρου ταιριάζει εξαιρετικά με χοιρινό και σε κοκκινιστό κρέας,  με τις πατάτες φούρνου, μπαίνει στο πιλάφι, ενώ όσοι δοκίμασαν να τον μετατρέψουν σε σούπα βελουτέ, δεν σταματούν στο ένα μπολάκι. Παράλληλα,  εννοείται ότι προσθέτουμε βραστά και ψητά κάστανα σε σαλάτες.

Δύο tips που πρέπει να γνωρίζετε
Εκτός από τη μαγειρική, ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη συντήρηση του κάστανου αποτελεί η αγορά, αλλά και η αποθήκευση. Φροντίζουμε, λοιπόν, να τα αγοράζουμε όσο πιο φρέσκα και με λαμπερή φλούδα και ψίχα βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη γίνεται. Όσον αφορά την αποθήκευση, αυτή γίνεται σε χάρτινη σακούλα στο ψυγείο στη θήκη για τα φρούτα.

Και τώρα ας μαγειρέψουμε!
Ας περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Ιδού οι αγαπημένες μας γλυκές και αλμυρές συνταγές με κάστανα!

Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα με κάστανα και χυμό ροδιού
Ένα πιάτο ιδανικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι. Το αρνάκι σιγομαγειρεύεται και τα κάστανα δένουν υπέροχα με την ντοματένια σάλτσα…

Πικάντικο μοσχαράκι με κάστανα και γαλομυζήθρα
Το μοσχαράκι σιγομαγειρεύεται σε κλασικό μεξικάνικο adobo (σάλτσα) με κάστανα και γαλομυζηθρα. Από όλη τη συνταγή το μόνο δύσκολο είναι η υπομονή μέχρι να το δοκιμάσετε!

Κολοκυθόσουπα με σύγκλινο Μάνης, κάστανα και φιστίκια
Κολοκύθα και κάστανα σε μια φθινοπωρινή σούπα με τα όλα της! Το σύγκλινο και τα φιστίκια συμπληρώνουν την πλούσια γεύση της.

Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια
Ενα ριζότο εποχής με κάστανα, ιδανικό ακόμα και για το τραπέζι της γιορτής.

 

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού
Ένα πιάτο με πρωταγωνιστή το χοιρινό που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να γλείφουν τα δάχτυλα τους.

Σαλάτα με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, ρόδι και κάστανα
Μία ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με μια μοναδική βινεγκρέτ εσπεριδοειδών στολισμένη με ρόδι και κάστανα.

Σαρλότ με κάστανο και καραμέλα
Ένα διαφορετικό γλυκό που συνδυάζει δύο ξεχωριστές γλυκές απολαύσεις, το κάστανο και καραμέλα.

Μαρμελάδα κάστανο
Μια υπέροχη μαρμελάδα που μπορείτε να απολαύσετε είτε αλειμμένη στο ψωμί σας ή να την προσθέσετε σε γλυκά, δίνοντας τους την ξεχωριστή γεύση αυτού του φθινοπωρινού καρπού.

Γλυκό στο ποτήρι με κάστανο πουρέ
Ένα επιδόρπιο που ο ουρανίσκος σας θα λατρέψει!

Τρουφάκια με κάστανο και σοκολάτα
Οι αγαπημένες γλυκές μπουκιές μικρών και μεγάλων σε μία νόστιμη εκδοχή που θα φτιάξουμε με κάστανο τώρα που είναι και στα καλύτερά του.

Ρυζόγαλο σοκολάτα με κάστανα
Το κρεμώδες γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων σε μια σοκολατένια παραλλαγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Τούρτα με κάστανο και ανθότυρο
Μια πληθωρική τούρτα με πλούσια γεύση κάστανο που συνδυάζεται αρμονικά με σοκολάτα, δίνοντας ένα λαχταριστό επίλογο σε κάθε γεύμα.