Όσα αγαπάμε να τρώμε χειμώνα-καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και συνεχίζουμε να τα απολαμβάνουμε.

Τα αγαπημένα φαγητά του δρόμου, καλαμπόκι το καλοκαίρι, κάστανα τον χειμώνα. Αυτή ήταν η μοιρασιά του εποχικού street food σε παλαιότερες εποχές στην Ελλάδα. Έπαιρνες ένα ψητό καλαμπόκι στη βόλτα σου το καλοκαίρι και ακόμη κι αν παραείχε καψαλιστεί για τα γευστικά σου γούστα και όσο κι αν σου κολλούσε στα δόντια, δεν σε ένοιαζε. Σε αντάμοιβε όλη αυτή η περιπέτεια του να το φας, γυρίζοντάς το γύρω-γύρω, ενώ το μπόλικο αλάτι σού έφτιαχνε το κέφι και σου ανέβαζε τη διάθεση.

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με τα κάστανα τον χειμώνα: ζεστά, μέσα στο χάρτινο σακουλάκι, μας κρατούσαν συντροφιά τις κρύες νύχτες, όσο διαρκούσε η βιαστική διαδρομή μέχρι το σπίτι ή το τρένο. Και τώρα που μπορούμε να τα βρίσκουμε όλα όλες τις εποχές του χρόνου, τι συμβαίνει; Αυτός ο θάνατος της εποχικότητας μήπως σαμποτάρει τη λαχτάρα μας γι’ αυτά τα δύο δημοφιλή σνακ του δρόμου; Μάλλον όχι. Ίσα-ίσα που τα κάνει ακόμη πιο προσιτά, τους δίνει την ιδιότητα του φίλου, του παλιόφιλου για την ακρίβεια, που συναντάς τυχαία, σε συντροφεύει για λίγο και μετά χωρίζουν οι δρόμοι σας.

Όσα μοντέρνα και μεταμοντέρνα στέκια με street food κι αν αναδυθούν, σε κάστανα και καλαμπόκια δεν θα λέμε ποτέ όχι. Είναι στο γευστικό μας πεπρωμένο. Ό,τι καιρό κι αν κάνει, ό,τι μήνα κι αν έχουμε.

Δείτε επίσης:
9 διαφορετικά φαγητά με ένα κουτί καλαμπόκι

Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού