Χαρακτηρίζονται για την απλότητα τους και ταυτόχρονα την ήπια και φινετσάτη γεύση τους και ο λόγος γίνεται για τα ανοιξιάτικα σπαράγγια και ιδίως τα άγρια, που είναι ακόμη πιο νόστιμα. Ονομάζονται και δόρατα της φύσης, για το ευθυτενές μακρόστενο σχήμα τους.

Είτε άγρια, είτε ημιάγρια ή καλλιεργημένα αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα. Αν τα ζεματίσουμε μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μήνες. Δεν χρειάζονται καθάρισμα διότι είναι πολύ λεπτά και τρυφερά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα σκληρά ινώδη τμήματα, που ενδεχομένως υπάρχουν. Για να καταλάβουμε ποιο κομμάτι θα πετάξουμε αρκεί να κρατήσουμε όρθιο έναν βλαστό. Στο σημείο που λυγίζει, αρχίζει το τρυφερό του μέρος. Το υπόλοιπο το κόβουμε και το πετάμε.

Μπορούν να μαγειρευτούν με ένα σωρό τρόπους, συνήθως για λίγα μόνο λεπτά. Ένας πολύ εύκολος και απλός τρόπος είναι να τα δέσουμε με σπάγκο και να τα ρίξουμε για λίγα λεπτά σε ελάχιστο αλατισμένο νερό που βράζει. Αμέσως μετά, τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να μείνει ζωηρό το χρώμα τους, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι, ίσως και με λίγο λιωμένο σκόρδο. Συνοδεύουν, επίσης, κρεατικά, ψάρια και αυγά ποσέ. Αλλά έχουν πολλές ακόμη δυνατότητες, μπαίνουν σε ριζότο, σε τάρτες, οπωσδήποτε σε ομελέτες και οι τρυφερές κορυφές τους απογειώνουν γευστικά τις ωμές σαλάτες.

Οι συνταγές που ακολουθούν περιλαμβάνουν από σαλάτες και πρώτα πιάτα μέχρι κυρίως πιάτα λαδερά ή με πρωταγωνιστή τα πουλερικά ή το κρέας.

Οι σαλάτες

Ανοιξιάτικα αχνιστά λαχανικά με σάλτσα μουστάρδα – ταχίνι
Ελαφριά, ζεστή σαλάτα με ανοιξιάτικα λαχανικά στον ατμό, που συνοδεύονται από μια γευστικότατη σάλτσα με μουστάρδα και ταχίνι.

Ζεστή σαλάτα με τρυφερά πράσα, κρεμμυδάκια, σπαράγγια και μανιτάρια
Μια νόστιμη και θρεπτική ζεστή σαλάτα με σπαράγγια και μανιτάρια, ιδανική για vegan διατροφή, αλλά και για όσους αγαπούν το μανιτάρι, γνωστό και ως «το κρέας των λαχανικών».

Σαλάτα με σπαράγγια, ντοματίνια, κάσιους και ροκφόρ
Μια δροσερή, πολύχρωμη ανοιξιάτικη σαλάτα με πρωταγωνιστή τα σπαράγγια.

Πιάτα με αυγά

Σπαράγγια sauce mousseline
Ελαφρώς βρασμένο ή ψητό το σπαράγγι μαζί με αβγό ποσέ και μια φέτα ζαμπόν πάνω σε ψημένο ψωμί ή σφολιάτα είναι η πιο κλασική συνταγή για σπαράγγια.


Φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες
Μια ομελέτα, αν και απλή στην παρασκευή της, δεν είναι απαραίτητα και απλή ούτε στη γεύση της ούτε και στην εμφάνισή της. Αυτή η πλούσια ομελέτα, παντρεύεται με τις πατάτες, το σπανάκι και τα σπαράγγια, και γίνεται ένα κυρίως, που δεν του λείπει τίποτα.

Πρώτο πιάτο

Σπαραγγόσουπα
Τα σπαράγγια γίνονται πολύ ωραία ομελέτα και, φυσικά, σούπα, που είναι εύκολη, απλή και ιδιαίτερα γευστική. Δοκιμάστε την και είμαστε σίγουροι ότι θα αγαπήσετε πολύ τα σπαράγγια.

Τα κυρίως πιάτα

Άγρια σπαράγγια φρικασέ
Ένα λαδερό με λαχανικά εποχής. Τα άγρια σπαράγγια μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πολύ νόστιμο φρικασέ.


Άγρια σπαράγγια με φινόκιο, λεμονάτα
Ανοιξιάτικο λαδερό φαγητό, με σπαράγγια και φινόκιο, που θα αγαπήσουν vegans και μη.

Ζυμαρικά με σπαράγγια και αντσούγιες
Ανοιξιάτικα και καταπράσινα, τα σπαράγγια, με μιαν ευχάριστη υπόπικρη επίγευση και δροσερή γεύση, ζητούν ελάχιστες παρεμβάσεις για να αναδειχθεί η νοστιμιά τους. Ταιριάζουν σε σαλάτες, ομελέτες αλλά και ως συνοδευτικά ψητών ψαριών.

Vegan πιλάφι με σπαράγγια
Ετοιμάζουμε πιλάφι και το συνοδεύουμε με σπαράγγια, σαφράν και αμύγδαλα. Γευστικό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Κοτοτηγανιά με μανιτάρια, σπαράγγια και ντοματίνια
Μια κοτοτηγανιά άλλη υπόθεση! Γρήγορη, εύκολη, μυρωδάτη και νόστιμη. Το μυστικό είναι στο γρήγορο σοτάρισμα όλων των υλικών σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Σε 15 λεπτά στο πιάτο!

Κατσικάκι με σπαράγγια
Το κατσικάκι δένει όμορφα με τα σπαράγγια και τα μυρωδικά, σε ένα πλούσιο μαγειρευτό φαγητό κατσαρόλας, που θα απολαύσετε στα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά σας τραπέζια.