Αν πιστεύετε ότι τα τυροπιτάκια είναι αποκλειστικά αλμυρή υπόθεση, η Σαρδηνία έχει να σας συστήσει κάτι διαφορετικό. Τα Seadas (ή Sebadas) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά παραδοσιακά γλυκά της Ιταλίας: τραγανά, τηγανητά «φακελάκια» από ζύμη, γεμισμένα με πεκορίνο, αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, και περιχυμένα με ζεστό, μελένιο σιρόπι. Ο συνδυασμός τυριού, μελιού και ζύμης δημιουργεί ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, ανατρέποντας ευχάριστα τις προσδοκίες.
Τέτοιες γεύσεις δεν μας είναι ξένες. Από τη Σαντορίνη μέχρι την Κρήτη, τα τηγανητά γλυκά τυροπιτάκια είναι αγαπημένο κεφάλαιο της νησιώτικης παράδοσης: μελιτίνια, λυχναράκια, τηνιακά, μελόπιτες, σφακιανές πίτες, όλα εκδοχές του ίδιου αρχέγονου comfort φαγητού που σερβίρεται συχνά σαν φίλεμα της γιαγιάς ή γλύκισμα για τις γιορτές.
Οι Seadas έχουν τις ρίζες τους στην κουλτούρα των βοσκών της υπαίθρου και κάποτε φτιάχνονταν για να γιορτάζουν το τέλος της εβδομάδας ή τις μεγάλες γιορτές. Σήμερα, αποτελούν φετίχ της σαρδηνιακής κουζίνας, παρόν σε παραδοσιακά εστιατόρια και gourmet μενού.
Μπορεί να θυμίζουν κάτι γνώριμο αλλά είναι μια εμπειρία τελείως διαφορετική. Η επιστροφή στις παραδοσιακές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές έχει επαναφέρει τη Seada στο προσκήνιο. Ένα πιάτο αυθεντικό, γενναιόδωρο, που δεν πρέπει να χάσετε.
Πώς φτιάχνονται τα seadas
Υλικά (Για 12 τεμάχια)
300 γρ. πεκορίνο
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
30 γρ. βούτυρο
Μέλι ανθέων
Αλάτι
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
Ε.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το βούτυρο και προσθέτουμε 120 γρ. νερό και μία πρέζα αλάτι. Θα πρέπει το μείγμα να είναι ομοιογενές, αλλά όχι σφιχτό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.
Τρίβουμε το πεκορίνο και το αρωματίζουμε με ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Χωρίζουμε το τυρί σε 12 μερίδες και τις πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Αν το τυρί είναι πολύ ξερό για να κρατήσει το σχήμα τότε ρίχνουμε σε αυτό λίγο γάλα (μία κουτ. σούπας) και το θερμαίνουμε λίγο στον φούρνο ώστε να γίνει εύπλαστο.
Παίρνουμε το ζυμάρι, το ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτό μπορούμε χωρίς να σπάει, και το χωρίζουμε σε 24 λωρίδες. Στις μισές λωρίδες μοιράζουμε τη γέμιση, τις καλύπτουμε με τις σκέτες λωρίδες και πιέζουμε καλά τα φύλλα μεταξύ τους ώστε να μην βγει έξω η γέμιση. Τα τυροπιτάκια θα θυμίζουν οπτικά ραβιόλι.
Κόβουμε το ζυμάρι που περισσεύει γύρω από τη γέμιση είτε με ένα ποτήρι είτε με κουπ πατ των 9 εκ. και τηγανίζουμε τα σεάντας σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι για να μην σκάσουμε τις φουσκάλες που θα δημιουργηθούν στο ζυμάρι.
Σερβίρουμε τα σεάντας με μέλι.
Διαβάστε επίσης
Μοιάζει αλλά δεν είναι κουσκούς. Γνωρίζουμε τη φρέγκολα από τη Σαρδηνία