Στο καθιερωμένο γκάλοπ της Τετάρτης στο Viber, σας ρωτήσαμε πώς θέλετε μαγειρεμένο το ρύζι σας, ριζότο ή πιλάφι; Για άλλη μια φορά, το αποτέλεσμα φάνηκε από την αρχή του γκάλοπ, όπου το ριζότο ξεπέρασε με μεγάλη διαφορά το πιλάφι! Πιο συγκεκριμένα, επικράτησε με ποσοστό 66% έναντι του 34% που συγκέντρωσε το πιλάφι.
Τα δύο είδη είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα και το κάθε ένα έχει τα μυστικά του.

Το ριζότο, με καταγωγή από τη βόρεια Ιταλία, μαγειρεύεται σε ζωμό μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Είναι ένα πιάτο που χρειάζεται υπομονή και προσοχή, ωστόσο δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του. Στο ριζότο μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό μας αρέσει αρκεί να είναι λεπτοκομμένο.

Κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρια, λαχανικά όλων των ειδών αλλά και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης, συχνά περιέχει αλλαντικά, τυρί, κρέμα γάλακτος.

Το πιο συνηθισμένο ρύζι για επιτυχημένο ριζότο, είναι το αρμπόριο, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο κοοινές ποικιλίες, τις γνωστές καρολίνα και νυχάκι.

Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο, αντίθετα από το πιλάφι που αποτελεί συνοδευτικό στις βασικές συνταγές μας. Επιπλέον, το πιλάφι για να είναι επιτυχημένο, πρέπει να είναι σπυρωτό, δηλαδή στεγνό από τα υγρά του μαγειρέματος.

Συγκεντρώσαμε 3 συνταγές για το ριζότο, αλλά και 3 συνταγές για το πιο… ταπεινό πιλάφι, για να καλύψουμε όλες τις προτιμήσεις.

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης
Ένα αρωματικό ριζότο με κρόκο Κοζάνης, φτιαγμένο με ρύζι αρμπόριο και χυλωμένο τέλεια, είναι πάντα ένα καλοδεχούμενο πιάτο σε κάθε τραπέζι.

Ριζότο θαλασσινών
Κάναμε την παέγια ριζότο και η νοστιμιά του πιάτου δεν περιγράφεται!

Ριζότο με μανιτάρια και λουκάνικα
Εναλλακτικό ριζότο, με χωριάτικα λουκάνικα και μπίρα, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στα τραπέζια με φίλους.

Και τρεις συνταγές για πιλάφι

Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια
Ένα νόστιμο πιάτο που θα φέρει τη θάλασσα στο τραπέζι μας.

Πιλάφι με σάλτσα από τα υλικά της χωριάτικης
Η χωριάτικη σαλάτα μετατρέπεται εύκολα σε φίνα σάλτσα για ένα πιάτο με ζυμαρικά ή για το πιλάφι.

Μυδοπίλαφο με φρέσκα βότανα
Κλασικό και αγαπημένο πιάτο, με πλούσιο άρωμα από μυρωδικά και μπαχαρικά.